Monday, September 25, 2023

Top 2023: semestrul 1 - inca 10 albume notabile

Respectand traditzia topului, dupa cele 10 albume recomandate din prima jumatate a anului urmeaza si acest supliment de inca 10 albume pe care le-am ascultat mult dar n-au prins topul.

******************************************************

Burning Witches - The Dark Tower

Power-metal feminist elvetzian (desi noua voce a trupei e din Olanda) care a facut furori in ultimu an cu sutienele alea din piele cu tzinte si apucaturile de Barbie venite din Iad. Detalii in Dilema.

***********************************************************

Royal Thunder - Rebuilding the Mountain

"Like Janis Joplin fronting Led Zeppelin", si chiar si niste grunge se aude.

*****************************************************************

They Watch Us from the Moon - Chronicle: Act 1

Vin extraterestrii, cica pana la alegerile din SUA de anul viitor. S-au tot dat in vileag chestii anu asta, se discuta aprins prin cercurile teoreticienilor conspiratziilor prin care ma invart de cand mi-am pierdut increderea in democratzie. Va iesi totu la lumina cand il vom pune pe Robert Kennedy Jr presedinte, pana atunci ne multzumim cu albumu asta.


**************************************************************

Baxter Dury - I Though I Was Better than You

Obishnuiam sa fac misto de piesa Carla's got a boyfriend. Not so funny anymore. Intre timp Baxter Dury a venit si pe la Bucuresti, parca chiar in Control.


*******************************************************************

Rival Sons - Darkfighter

Tot cu reminiscentze de Zeppelin, The Cult si ceva blues si ceva grunge Rival Sons mi-au prins bine si cu albumu asta, iar versiunile unplugged cum e cea de mai jos sunt chiar mai placute decat rock'n'rollu de pe album.


*******************************************************************

Atemporal - Thorn Genesis

Un album cu un sound gretzos ca aspirina, insa cu un efect analgezic similar, suna de parca ar fi fost inregistrat direct cu microfonul unui telefon Nokia de acu 20 de ani. Dar m-a cucerit, riffurile de chitara adictive au atingerea fantomei lui Chuck Schuldiner, fie iertat. E un tip din Vancouver care mai are 10 trupe in care canta singur la toate instrumentele.
********************************************************************

Wolfie's Just Fine - Everyone Is Dead Except Us

Un fel de Silviu Gherman canadian, comediantul Jon LaJoie facea valuri pe Youtube acu 15 ani cu dume seci, dar acu pare sa se fi apucat serios de muzica si dupa cateva albume cu glume a scos chestia asta care suna destul de impresionant, putzin insiropat de nostalgia unei copilarii optzeciste.


*****************************************************************

Thy Catafalque - Alföld

Nu-s decat cateva trupe care au prins topu asta cu mai mult de 3 albume, iar ungurul Tamas Katai se intoarce cand credeam ca o sa-l mai las in pace. A revenit din Edinburgh la Budapesta in timpul pandemiei si si-a reformatat proiectul intr-o forma mai metal care acum face si turnee live, nu mai e proiectul de apartament pe care-l iubeam dar suna inca interesant. Alo, UDMR se aude, pe cand il vedem si la Cluj ca am auzit ca are programat ceva turneu si prin Romania?


*****************************************************************

Klone - Meanwhile

Trupa prog-rock terapeutica din Frantza recomandata de Tudi - intre timp i-am vazut si la Cluj, creca am luat si un tricou cu ei inainte de pandemie. Albumul nou nu aduce nimic nou, dar continua sa aduca bucurie si calm.


*****************************************************************

In Flames - Foregone

Singura trupa metal cu care am avut 3 tricouri in casa, totusi n-am mai pus urechea pe ei de vreo 20 de ani, de cand i-a incercat povara grea a succesului comercial. Anu asta am nimerit din intamplare peste cateva piese care mi-au sunat ca pe vremuri asa ca l-am lasat sa mearga pana la capat si mi-a trezit felurite nostalgii. Astept si replica competitziei (The Halo Effect, proiectul fostului chitarist, al carui absentza o resimt totusi aici).


No comments: