Asta e o banda desenata noir antropomorfica foarte classy, un succes rasunator pe plaiuri europene care recent s-a tradus in engleza in doua volume aratoase produse de Dark Horse. "Antropomorfica" se refera la faptul ca personajele sunt oameni cu fetze de animale, autorii aducand si un mic tribut orwellian, in care situatzii animaliere reflecta in mod hazliu (sau deprimant) realitatzi omenesti din istoria recenta.
De exemplu una din povesti e despre condamnarea comunismului in America postbelica si abuzurile politice care s-au facut sub pretextul asta. Un grup de pasari - pictori, actori si poetzi filantropi - sunt acuzatzi de socialism si haituitzi de un senator cocosh care shantajeaza populatzia cu amenintzarea bombei atomice. Alta poveste e despre animalele albe (ursi polari, vulpi polare etc.) care vin de la poli in America sa propovaduiasca dogma ariana si sa starpeasca ciorile, caii si alte animale negre. Cateva personaje corcite sunt prinse la mijlocul conflictului si incearca sa opreasca abuzul. Si mai e una mai slabutza cu o pisica omorata cu sange rece de o shoparla, dar alea doua de sus fac totzi banii. Astea-s adunate in primul volum, apoi o a patra poveste a fost adaugata ulterior intr-un volum separat, datorita publicarii ei tardive in Europa. Asta e cool si ea, despre o trupa de blues care compune o balada ale carei versuri contzin niste informatzii nasoale codificate.
Elementul care leaga povestile intre ele e personajul principal, pisica detectiv Blacksad, un erou chandlerian (de fapt toate povestile se petrec intr-un setting interbelic, cu dive noir, criza economica si jazz).
Acasa la ei, Canales si Guarnido erau muritori de foame, asa ca au fost adoptati de industria franceza unde au si aparut povestile Blacksad prima data, in 4 volumashe pe stilul albumelor frantzuzesti (adica oversized, hardcover, dar subtirele, doar putin mai groase decat o broshura americana).
Una din marile provocari ale benzii desenate antropomorfice e sa faci fetze de animale sa exprime sentimente umane (si totusi sa arate a animale intr-un mod realist, deci nu ca Mickey Mouse). Iar aici e vorba de cam toate felurile de animale - personajele principale sunt in principiu pisici si pasari, dar cele secundare acopera o gama extrem de diversa. Ei bine, meseria asta se pare ca se invatza in desene animate, iar graficianul Guarnido si-a facut ucenicia la filiala frantzuzeasca a studiourilor Disney. Priceperea sa in aceste privintze e la cel mai inalt nivel si incurajeaza studierea detaliilor grafice de catre cititor. Cu pisici si ursuletzi treaba e destul de simpla, insa cu furnicari, rinoceri, broaste si altele lucrurile se complica semnificativ. Guarnido gaseste animalul ideal pentru a reflecta diverse tipologii umane si a conferi un realism bizar scenelor cheie.
- plusuri: grafica superba. povesti smart
- minusuri: al doilea volum e cam subtzire si plin de umplutura (prefetze, postfetze)
- recomandare: fanilor Fermei animalelor si a literaturii de tip fabula, fanilor detective noir
2 comments:
Cool stuff! Multzam!! ;)
Mie mi s-au părut cele mai banale și evidente povești posibile astea fin Blacksad. Niște parodii chioare de povești cu detectivi cu ceva pretenții de subtext social atât de clar și lipsit de ambiguitate încât îi pur și simplu text.
Grafica e plăcută, dar prea muncită și omogen dozată pentru a spune bine povești. Adică, după ce am trecut de primele pagini deja nu m-a mai impresionat și am observat că decupajul este mediocru, iar aspectul pictural devine echivalentul artistic al ”purple prose”ului.
Post a Comment