Thursday, August 18, 2011

D-ale lui Moebius


Moebius 0.5: Early Moebius
Moebius 4: The Long Tomorrow 
Moebius 6: Pharagonesia
Moebius 8: Misssissipi River
de Moebius

Aici avem de a face cu 4 volume ale colectziei Moebius de care am vorbit hat demult cand am recenzat cele doua lucrari considerate de baza pt cariera sa - Airtight Garage si Arzach. Alea erau volumele 2 si 3 ale colectiei, sunt doua din cele mai celebre BDuri din istoria francofoniei, dar pe mine m-au dezumflat total si m-au convins ca e mai mult gura de fanii lui Moebius. Am zis totusi sa insist si in anii astia am mai reusit sa adun cateva parti din colectia cu pricina.

Reamintesc ca volumele fac parte din colectzia de 11 volume Moebius: The Collected Fantasy of Jean Giraud, o prezentare exhaustiva a operei de scurte dimensiuni a legendei industriei BD europene, Moebius. Cea mai mare parte din continutul acestor volume a fost adunat din paginile revistei Metal Hurlant, adica Heavy Metal in versiunea americana, o revista care a adunat in jurul ei o veritabila scoala BD si care l-a expus pe Moebius audientzei internatzionale. In anii 80 un film de tip antologie a ecranizat unele din povestile aparute in Heavy Metal iar pentru anul viitor un grup de regizori americani (printre care Fincher, Snyder si Verbinski) au inceput sa duca tratativa pentru o noua ecranizare.

Colectzia Moebius contzine
  • cele 3 lucrari de capatai ale autorului (Arzach - vol.2 de care m-am plans aici, Airtight Garage - vol.3 de care m-am plans aici si ciclul Aedena - vol.1,5,7,9 de care nu stiu daca voi trai sa ma plang ca n-am reusit sa gasesc decat primele doua partzi in 3 ani de sapaturi),
  • o serie de lucrari mai underground (porneciuri - vol.0, un fel de prequel la Airtight Garage)
  • la care se adauga cele 4 volume care fac subiectul acestui articol.

Vol.4, The Long Tomorrow e dedicat in special colaborarilor lui Moebius cu mediul cinematografic, pentru care a facut design la filme ca Alien, Blade Runner, Fifth Element si altele. Volumul contzine povestirea care a servit ca macheta de design pentru Blade Runner, in colaborare cu Dan O'Bannon (scenaristul Alien). Si inca o serie de povesti SF cu poanta, destul de fain desenate (adica mai fain decat ce citisem pana acum).

Vol.6, Pharagonesia, e dedicat perioadei post-moderne din cariera lui Moebius, continand o serie de povestiri aparute in revista Heavy Metal pe teme mai abstracte, pe alocuri freudiene, in care nu se intampla mare lucru, mai exact nimic. De exemplu un gagiu pica intr-o groapa si pana la sfarsitul povestii tot continua sa pice prin tavanele mai multor lumi artificiale.

Vol.8, Mississippi River atinge al doilea pilon important din opera lui Moebius, westernul, genul care l-a pus pe harta pe autor in calitate de grafician al seriei Blueberry, creata de Jean Paul Charlier. Dupa moartea lui Charlier, Moebius a preluat si sarcinile de scenariu pentru Blueberry, pentru care a scris pana hat in anii 90, asigurand seriei vreo 30 de ani de oarecare continuitate (in engleza s-au tradus vro 10 volume din Blueberry). Ceea ce ofera Mississippi River e o poveste mai lunga in stilul Blueberry, dar fara Blueberry din cauza unui litigiu avut de Moebius in perioada respectiva cu publisherul. De aceea eroul din Mississippi River arata un pic altfel si are alt nume dar in rest e acelasi gen de poveste cu un cowboy care se ducea in Louisiana sa-si recupereze o mostenire tocmai cand izbucnea razboiu cu sudistii. Nu imi prea place banda desenata western, mi se pare un gen care in mod nativ tre sa apartzina cinematografului, cu peisaje si campii peste care sa alerge vaci, pistoale pocnind, cizme prafuite, tineri mustaciosi si bordeluri galagioase.

In sfarsit, mai este un volum 0.5 (1/2), The Early Moebius, pe care nu l-am mai cumparat ca face cam 1000 USD la ora actuala, asa ca m-am multumit sa-l rasfoiesc, cat sa ma lamuresc ca e un volum de early works, mai exact schitzele BD cu care a debutat Moebius prin reviste gen Cutezatorii si ziare gen Evenimentu Zilei (unele seamana cu ale lui Gopo), la care se adauga un interviu grafic pe care Moebius si-l ia lui insushi cu privire la inceputurile carierei sale. Si tot pe-aici pe undeva am citit si scrisoarea lui Fellini spre Moebius, care se incheie cam asa:

To make a science fiction film is an old dream of mine. I have thought about it for many years now, way before the present vogue of these films. Undoubtedly, you would be the perfect collaborator; however, i would never call upon you because you are too complete, your visionary strength is too formidable. What would there be left for me to do?


Buon lavoro, e buona fortuna,
Federico Fellini

In ciuda acestor vorbe, raman la ideea ca Moebius e unu din cei mai overrated artisti BD care exista si ca n-a excelat niciodata, nici ca grafician, nici ca scenarist. Altfel as fi gasit ceva ce sa pot recomanda calduros in ditamai retrospectiva de cariera de 11 volume (ma rog, am citit doar 8 din ele). Mai am prin casa vreo 4 volume de Blueberry prin care tre sa ma uit si cu asta basta, sa nu mai aud de cat de genial e Moebius.

4 comments:

Nicu said...

Da Incalu?

Aron Biro said...

Ala nu l-am citit inca, dar oricum e scris de Jodorowsky, care e alta mancare de peste. Astea din colectia Moebius sunt cam toate scrise + desenate de M.

Li said...

chiar ma uitam ieri la extra contentul de la blade runner si cat de duios ghiersuia ridley despre moebius... mi-as lua si eu asa ceva

Li said...

si apropo, sper ca de data asta e pe bune http://www.mailonsunday.co.uk/tvshowbiz/article-2027726/Ridley-Scott-set-direct-new-Blade-Runner-film.html