Saturday, October 10, 2009

Gandurile unui bolovan


Concrete
vol 5: Think like a Mountain
vol 6: Strange Armor
vol 7: Human Dilemma
de Paul Chadwick

Ultimele 3 volume ale seriei Concrete au fost publicate incepand de prin anul 2000 si reflecta o maturizare vizibila a autorului si o revitalizare semnificativa a seriei.

Reamintesc ca seria Concrete are in centrul povestii un ecologist al carui creier a fost transplantat de extraterestri intr-un corp de piatra care il frustreaza definitiv de orice aspecte senzoriale, inclusiv plapanda atingere umana si posibilitatea de a se reproduce. Eroul e ajutat de o doctoranda sterila si un secretar afemeiat iar stradaniile eroului au de a face cu protejarea planetei.

Dupa cum am discutat in primul articol, volumele 3 si 4 au renuntzat oarecum la tema principala si au migrat spre niste povesti mai de divertisment, axate pe umor (v3: Fragile Creature) si suspans (v4: Killer Smile). Din fericire Paul Chadwick a realizat ca nu se prea pricepe la povesti clasice cu supereroi care caftesc raufacatori si, in volumul 5, expresiv intitulat Think like a Mountain, readuce seria pe fagashul original al environmentalismului.

Think like a mountain trateaza o dilema importanta, a eco-terorismului, prin care organizatziile de tree-huggeri saboteaza proiecte industriale care afecteaza biosfera (defrishari, deversari etc.). Volumul e destul de convingator si la vremea lui a fost folosit chiar ca material de propaganda de catre organizatzia Earth First!, environmentalisti radicali care au fost uneori acuzatzi de terorism si care fac subiectul volumului de fatza. Povestea volumului e despre organizatzia asta care il racoleaza pe Concrete sa protejeze niste paduri canadiene de drujbishti. Chadwick abordeaza tema obiectiv, prezentand toate fatzetele ecoterorismului, de la idealism, la ingrijorare justificata si pana la paranoia sau sacrificiu uman. Eroul Concrete incearca sa pastreze o distantza observatzionala fatza de problema dar e atras in tavalugul evenimentelor si pana la urma apeleaza la cea mai pacifista solutzie posibila, aceea de a se imbraca intr-un Sasquatch ca sa bage in sperietzi defrishatorii de paduri. Din pacate in plan real solutzia nu e la fel de simpla, dupa cum ne-au demonstrat Luna Amara la festivalul Fânului.

Volumul 6, Strange Armor, e complet redundant, deoarece repovesteste originile eroului (divortzul, rapirea de catre extraterestrii, abuzurile guvernamentale, relatzia cu mass-media), prezentate si in primele 2 volume. Ratziunea de a exista a volumului este tentativa de a produce un film Concrete acu catziva ani, film care trebuia evident sa contzina si originile eroului. Pana la urma filmul a fost pus la naftalina si autorul a optat sa-si adapteze scenariul in banda desenata, pe care a publicat-o in acest volum. Pentru cine a citit seria Concrete de la inceput, volumul 6 poate fi sarit lejer. Pe de alta parte, pentru cine vrea sa citeasca doar varfurile seriei (volumele 5 si 7), e un rezumat util care scuteste de parcurgerea primelor volume.

Volumul 7 e partea cea mai reusita a seriei, premiat si nominalizat in multe topuri BD ale anului 2005. Daca cineva vrea sa citeasca un singur volum din Concrete, asta trebuie sa fie (eventual insotzit de volumul 6, pentru a intzelege originile eroului). Subintitulat The Human Dilemma, povestea ridica o problema de prima prioritate - suprapopularea planetei. In trecut, tendintzele de suprapopulare erau oprite prin razboaie si maceluri dar de cand cu ONU si astea, abuzurile la adresa drepturilor omului nu mai au o amplitudine suficienta incat sa incetineasca ritmul de crestere a populatzie, devenit exponentzial de pe la razboaiele mondiale incoace. Pentru a ocoli solutzia razboaielor si decimarilor in masa, se zice ca francmasonii au propus solutzii alternative, mai putzin dramatice dar cu efect similar de incetinire a suprapopularii: promovarea homosexualitatzii la nivel de lifestyle, promovarea sexului ca divertisment si nu ca act reproducator, amenintzari gen SIDA pentru incurajarea folosirii prezervativelor, descurajarea (economica si de lifestyle) a conceptului traditzional de familie si incurajarea unei atitudini de viatza orientata spre cariera si individualism.

Povestea lui Chadwick preia genu asta de speculatzii si il pune pe eroul Concrete in postura de a promova sterilizarea tinerilor in numele unui ONG masonic ascuns in spatele unei corporatzii care vinde pizza. Concrete propovaduieste ideea dintr-o pozitie oarecum subiectiva, avand in vedere ca el insusi e asexuat dar oamenii nu primesc argumentele lui foarte bine si ajunge sa fie ridiculizat de organismele pro-life, desi programa sa politica n-are nimic de a face cu avortul. Pan la urma treaba se impute, apar asasinii pro-life dezaxatzi, isteria mass-media, amenintzarea unui virus care transmite sterilitatea pe cale sexuala, iar Concrete e pus in niste situatzii in care tre sa-si revizuiasca atitudinea fatza de conceptele de sex si reproducere. Raman oricum foarte relevante argumentele sale (ma rog, ale lui Chadwick puse in gura personajului) care ne arata destul de clar ca in ritmul asta de crestere a populatziei, prin 2050 ar trebui sa putem trai pe Luna daca vrem sa mai incapem unii de altzii. E destul sa ma uit la parcarile din centrul Clujului ca sa-i dau dreptate.

- plusuri: mult mai tare decat prima parte a seriei, ridica probleme foarte relevante
- minusuri: grafica alb negru, formatul mic al volumelor
- recomandare: oamenilor preocupatzi de probleme importante

1 comment:

Gigel said...

Caci desigur, ce ar putea pune asemenea probleme mai realist si mai "serios" decat o banda desenata despre un om de ciment?
Cine e interesat de asemenea probleme "relevante" sunt sigur ca poate gasi surse mai "relevante". Nimeni nu a citit Spiderman pentru "serioasa problema" de genetica a combinarii ADN-ului uman cu cel de insecta.
Cata vreme e o opera de fictiune si mai ales o banda desenata, calitatea se bazeaza e alte elemente, nu pe seriozitate si realism.