Saturday, May 31, 2014

Antologii de sfarsit de veac

Pt aia pe care ii doare la bashketzi de Sefe, horror si fantastic, dar au de scris un referat, o tema de casa sau o teza de doctorat, avetzi in articolu asta o lista de antologii care ofera excelente scurtaturi prin intreaga istorie a acestor genuri. Sigur, is cam groase, si poate pt un referat nu se merita, dar pt un doctorat, o lucrare critica mai serioasa sau pur si simplu o incursiune prin istoria unor literaturi mai obscure sunt perfecte. Cei care vor sa aiba parte de o lectura care sa atinga punctele esentziale din istoria fantasy si horror (si a relatziei lor cu mainstreamul) au o shansa fara precedent cu ajutorul acestor volume.

Cam prin 2005 au inceput marii antologatori ai genurilor pulp sa proiecteze antologii mamut de proza scurta, care sa devina un fel de piatra de hotar pentru istoria literaturii. Unii au abandonat proiectele pe drum, altzii si-au limitat ambitziile la dimensiuni gestionabile, insa catziva nu s-au lasat pana nu au vazut proiectul implinit in deplinatatea splendorii ideii initziale. Proiectele mai ambitzioase sunt urmatoarele: 


The Weird, editata de Jeff Vandermeer, are putzin peste 1000 de pagini si acopera mai bine de 100 de ani de istorie a ceea ce antologatorul considera ca ar fi un gen literar aparte, weird fiction. Se foloseste de eticheta asta ca sa poata amalgama in acelasi volum autori pulp moderni (King, Barker, Mieville etc.) si autori consideratzi a fi din mainstream (Kafka, Tagore, Murakami, Saki etc.) precum si cei care locuiesc in falia transgresiva dintre cele doua lumi (Chabon, Evenson etc.). Prin asta reuseste sa stabileasca o punte peste prapastia adancita in timp de marketeri intre literatura serioasa si cea neserioasa, demonstrand ca horror si fantasy au existat dintotdeauna in mainstreamul literar (in schimb marketing kkcios nu, au fost vremuri in care lumea citea un autor pentru ca era bun, nu pentru ca apartinea unui anumit gen). Volumul are meritul (mare) de a include foarte multe traduceri din autori de limba neenglezeasca, aproape o treime din selectzii fiind adunate de la autori iranieni, nemtzi, austrieci, japonezi, belgieni, francezi etc., un efort pe care nici unul din ceilaltzi antologatori discutatzi in articolul asta nu l-a facut. 


American Fantastic Tales, editata de scriitorul Peter Straub, ajunge la 1500 pagini (doua volume) si acopera cam 150 de ani de proza fantasy americana. Asta e o limitare importanta, ca totzi autorii sunt americani. Seamana cu antologia lui Vandermeer prin implicarea unui numar foarte mare de autori "seriosi" (Capote, Poe, Irving, Tennesse Williams) pe motivul ca volumele au aparut la Library of America, editura responsabila cu propovaduirea varfurilor literare americane indiferent de gen.


The Century's Best Horror Fiction e editata de istoricul literar John Pelan. Titlul e lamuritor: s-a ales din fiecare an al secolului 20 cea mai buna proza horror a anului respectiv, cu restrictzia ca nici un autor sa nu apara cu mai mult de o proza. Ca dimensiuni e cea mai mare dintre antologiile enumerate - peste 1500 de pagini oversized. Ca pretz la fel, are o editzie de 1000 de dolari cu autografele tuturor autorilor aflatzi inca in viatza, dar si una mai decenta care se gaseste sub 100 USD. Ca selectzie e cea mai pulp dintre antologiile astea, titlul indica clar ca se merge pe horror, nu prea sunt aici autori culesi de prin mainstream. Ca si conditzii grafice e cea mai faina, cei care cunosc editura Cemetery Dance stiu despre ce vorbesc.

Ca si selectzie e cea mai ciudata. Pe alocuri bate la ochi ca s-au ales autori cu contracte la editura Cemetery Dance, in detrimentul unor nume mari complet absente (Dan Simmons, Gene Wolfe, Harlan Ellison si multzi altzii). Antologatorul scuza asta prin faptul ca astfel de autori, chiar daca au cu regularitate proze tari, nu au avut in nici un an una care sa fie CEA MAI TARE. Judecata asta e discutabila si a permis editorilor sa manevreze cuprinsul in interesul editurii. Evident ca sunt pe aici si proze care nu prea au ce cauta intr-un astfel de volum, dar in mare ofera o excelenta vedere de ansamblu asupra felului in care a evoluat literatura horror in secolul 20 in multiple aspecte: limbaj, stilistica, teme, sincronizarea cu razboaiele si alte evenimente socio-politice.

*****

Pe langa aceste antologii cu acoperire mai mare de 100 de ani, au aparut si cateva mai mici, mai putzin ambitzioase, mai ieftine si cu acoperire de 20-25 de ani, deci valoare istorica mai redusa, dar oricum destul de elocvente (si mult mai ieftine decat cele de mai sus):

Ellen Datlow a scos un best of al antologiilor Year's Best facute de dansa de-a lungul a 25 de ani. A selectat aprox. cate o proza din fiecare Best Of anual si le-a adunat in Darkness: Two Decades of Modern Horror. Sunt prezentzi Clive Barker, Ligotti, Straub, King, Lansdale, J.C.Oates, Gene Wolfe adica toata lumea buna (care a scris horror in ultimii 30 de ani). Asta e si marele lips al antologiei: e destul de batator la ochi faptul ca antologia culege numele cele mai MARI mai degraba decat prozele cele mai TARI din Best Ofurile anuale. Dimensiunea e undeva la peste 400 pagini.



Concurentul ei britanic, Stephen Jones, are si el propriul ciclu de peste 20 de ani de best ofuri anuale scoase in UK. Dupa aceeasi retzeta, a scos si el aceasta (The Mammoth Book of ) Best of the Best of New Horror. Deosebirile fatza de Datlow sunt ca are si o frumoasa editzie hardcover produsa de Earthling Publications, iar selectzia e mult mai reusita. In primul rand pentru ca aloca aproape jumatate din volum britanicilor (Kim Newman, Gaiman, Lumley etc.) pe care Datlow ii cam neglijeaza. Cealalta jumatate bifeaza ca si la Datlow numele mari ale americanilor (King si fiul, Straub, Ellison etc.) insa cu selectzii mult mai bine cotate. Se merge pe nuvele de dimensiuni un pic mai mari, ceea ce face ca volumul sa aiba cu vreo 200 pagini mai mult decat a lui Datlow, la cam acelasi numar de titluri.



Patronul editurii/revistei Cemetery Dance, Richard Chizmar a facut o antologie Best of Cemetery Dance cu cele mai bune proze aparute in revista sa, o publicatzie de capatai a genului. Asta inseamna ca e si loc pt autori mai underground, si nu e atat de "best of" ca sus-numitele antologii, dar e oricum un volum de referintza.
 

In sfarsit, pe partea de SF pur si tehnologizat, Gardner Dozois si-a facut si el inventarul celor 30 de ani de antologii anuale pe care le scoate si a compilat acest veritabil best of the best cu spuma autorilor si nuvelelor SF din ultima parte a secolului trecut. Are marele avantaj ca Dozois se orienteaza spre nuvele lungutze si mai putzin pe proza foarte scurta. In plus cam fiecare poveste de aici a fost finalista sau laureata a unui premiu literar important.

No comments: