Thursday, May 10, 2012




Marijuanaman
de Ziggy Marley (si Joe Casey)

Cand capitalismul nu va mai fi lumea va cauta refugiu in China sau in comunitatzile de hippiotzi care tot un fel de comunisti sunt pan la urma, dar isi exercita comuniunea in zone mai intime (sexuala si spirituala). Din cartea asta am invatzat ca hipiotzii sunt autosuficientzi: din marijuana potzi face haine, benzina, mancare de tot felu (ca si din soia), acoperish de casa (ma rog, de hamac) si e una din plantele cu cea mai rapida crestere de pe planeta si cu cel mai mic cost de cultivare (se protejeaza singura, n-are nevoie de insecticide si chimicale).

In cartea Marijuanaman, o comunitate de ecoteroristi urmasi ai lui Bob Marley duc o lupta invershunata impotriva mafiei farmaceutice care a reusit sa scoata din legalitate marijuana si comunitatzile de hemperi, impunand la schimb (cu ajutorul politicienilor) legalitatea si popularitatea antidepresivelor, alcoolului si cancerului uns pe paine sau cu pulpa de fructe. Corporatistii au de partea lor un robot imens pe nume Cash Money, iar hipiotzii il au pe Marijuanaman, venit de pe planeta Yelram (cititzi invers) unde viatza e alcatuita din THC in loc de ADN.

Titlul acestei benzi desenate a fost irezistibil. Nu m-a interesat daca e buna sau rea, a trebuit sa o am in casa. E un volum foarte subtire (50 pagini) dar in formatul mare, cartonat si lucios al "albumelor" BD frantzuzesti. Grafica din pacate nu se ridica la inaltzimea prezentarii, e destul de urata si in culori stridente (care se potrivesc totusi cu traditia cromatica reggae pe care se bazeaza vizualmente toata cartea).

Ziggy Marley, fiul lui Bob Marley, e autorul conceptului Marijuanaman si al povestii in linii mari (el nefiind un BDist profesionist, a lasat scenariul efectiv in seama unui anume Joe Casey despre care n-am nimic de adaugat). Cred ca treaba asta, coroborata cu titlul, ar trebui sa ma scuteasca de a mai scrie orice explicatzii pe marginea acestei lucrari.

- plusuri: concept genial
- minusuri: cam subtzire si la propriu si la figurat
- recomandare: celor care dau cu pace



No comments: