Monday, May 24, 2010

Eroi au fost, eroi sunt inca



Zilele trecute am visat cu Piedone. M-a lovit atat de puternica amintirea individului ca mi-au dat lacrimile. Cumva, din motive pe care nu le inteleg, am pierdut orice legatura cu Piedone dupa moartea lui Ceausescu. In anii 80 creca am vazut vreo 30 de filme cu el, eram fan. Dupa aia a disparut din vizorul meu ceva incredibil. Nu doar din al meu...nici n-am mai auzit de el, nicaieri, nici la prieteni, nici la televizor. Mai ales la televizor, ar fi fost cazul sa apara, prin anii 90 se dadeau tot felu de filme cu eroii cinematografelor comuniste: De Funes, Fernandel, Delon, Belmondo. Actori care au fost cat de cat mentzinutzi de mass media in constiinta colectiva. Dar Piedone? Nici urma de el.

Dupa ce am avut visul ala am inceput sa intreb in stanga si-n dreapta. Unii preteni (aia trecuti de 25 de ani si-l mai aminteau, unii ca prin ceatza, altii mai bine). Astia mai tineri habarn-aveau despre ce vorbesc.

Bai copii, Piedone asta facea legea cand Bruce Willis se juca cu putza in nisip. Cand venea film cu Piedone la noi in sat totzi ieseam chiuind din case si ne duceam la Caminu Cultural alergand.

Pe numele lui adevarat, pe Piedone il chema Bud Spencer. Da nici asta nu era chiar numele adevarat, cica si-ar fi luat numele de la berea Budweiser, caruia ii datora burta impresionanta. De-adevarat il chema Carlo Pedersoli, a fost campion italian la inot (desi eu il tzin minte cam rotofei, se pare ca a avut si o perioada mai supla, vezi poza din stanga) si era cel mai tare action hero al tzarilor comuniste care n-aveau acces la alde Arnold si Bruce Lee. Poate doar francezul Pierre Brice (=Winnetou) mai era atat de iubit la noi in sat. Desi Piedone clar a jucat in mai multe filme (cu cateva zeci mai multe). Azi Piedone are 80 de ani si o duce bine mersi. Cica a mai jucat in ceva serial italian in anii 90 dar in mare cariera lui s-a cam consumat acu 20 de ani.

Uneori, Piedone era insotzit de Terence Hill, vezi mai jos, alt italian cu nume americanizat (Mario Girotti), care era un fel de sidekick sexy (ochi albastri, mladios, cam opusul lui Piedone). De la o vreme Terence Hill a jucat si singur intr-o serie lunga de westernuri spaghetti, in perioada 70-80 cand americanii cam renuntzasera la western si Sergio Leone mutase toata industria in Italia si Spania.


Mai erau si unele coproductzii germano-iugoslave, de exemplu alea cu Winnetou, dar parca erau mai rare (nota: Iugoslavia e o tzara mitica, gen Atlantida, care se intindea in zona locuita azi de bravele popoare care au facut-o praf si pulbere - croatzi, sarbi, kosoveni, bosniaci etc.). De fapt erau coproductzii estgermano-iugoslave-rusesti si uneori cu actori romani (vezi Severino). Scopul acestor filme, puternic finantzate de comunisti (numite si "eastern"-uri), era sa foloseasca temele western un pic pe invers, adica sa aiba in rolurile principale indieni Cherokee si Apasi cu idealuri comuniste care sunt invadatzi si macelaritzi de cowboy imperialisti ("pieile ROSII", got it?). Filmarile erau facute printre stancile din actuala Croatzie si, pentru ca nu aveau acces la actori cu fetze de indieni, rolurile acestora erau preluate de actori mai tuciurii, turci, greci si tzigani. Unul dintre astia a facut o cariera impresionanta si a fost numero uno la data respectiva, datorita faptului ca era un tip sexy, de treaba, avea o bentitza ROSIE si juca mereu roluri de shef de trib sau fiu de shef de trib care facea dreptate si-i alunga pe cowboy de pe tarlaua lui. Dupa indelungi cercetari in care mi-am angrenat totzi pretenii (nu-mi aminteam nici macar un titlu de film de-a lui, aveam doar chipul sau in minte) i-am dat de urma: il chema Gojko Mitic si e baiatu din poza de mai jos.


Azi Mitic e mai batran decat Ozzy Osbourne si a fost numit Shef de Trib Onorific de nu stiu ce rezervatzie de indieni din America. Din pacate pe youtube n-am gasit decat slideshowuri cu Mitic. Daca mai cautatzi un pic si stitzi germana, o sa gasitzi si niste interviuri cu el. Nu se prea gasesc scene din filmele lui, dupa 89 easternurile comuniste fiind discreditate puternic si arse pe rug, incat azi tre sa faci pe dracu in patru sa le gasesti pana si in varianta piratata. Curand probabil vor deveni subiect de teza de doctorat.


7 comments:

No One said...

am copilarit in anii 90 cu Piedone si Terence Hill (ii vedeam la italieni, stii tu televiziunile comerciale ale lui Berlusconi, nu alea de stat). deci vezi, si dupa anii 80 astia si-au facut de cap pe aici (prin cablu) :)

No One said...

si pink ??? c'mon man! desi tb sa recunosc ca gagicilor le plac tipii care se imbraca in roz :)

Anonymous said...

Bre, fa-ti blogul mai lat sa intre videourile ca lumea

cristache said...

si eu am copilarit cu nea piedone si imi aduc si acum aminte sunetul specific pe care il faceau pumnii pe care ii impartea cu generozitate si pe care incercam sa-l imitam atunci cind ne jucam prin spatele blocului (generatia cheia de git :)).
dar sa stii ca nu a cazut in uitare. probabil pt ca era ieftin nu mai stiu ce televiziune a difuzat acum ceva timp o gramada de filme cu el si/sau terence hill.
vraja insa s-a risipit pt mine cel putin, nu cred ca am rezistat mai mult de 3 minute.
ciudat ca de filmele cu indienii comunisti nu-mi aduc deloc aminte...

Garn said...

Am mai vazut filme cu Piedone pe la Antena 1 (in general duminica dimineata, sambata dupa-amiaza, in cursul saptamanii de la 5).

In intervalele respective sunt difuzate ocazional si filme cu un alt erou al perioadei comuniste (Colombo). Dar pentru ala cred ca si tu esti prea tanar :P

Rave said...

Mane, mi-ai dat lacrimile de nostalgie! Vaidecapulmeu cum ma extaziam la "Atentie la pana de vultur", care era si western si il avea si pe Piedone in rolul principal.

Mihai-Dan Pavelescu said...

"Ochii mei plansi" (citand un clasic al sloganurilor) zambesc fericiti...