Monday, February 15, 2010

Doua seriale care se tzin bine




Dexter
sezon 4
Supernatural
sezon 4

Ma asteptam ca Dexter sa se fasaie in sezonul 4, in special dupa primele episoade relativ banale, care m-au facut sa cred ca se revine la retzeta primului sezon: ancheta politzista by the book, punctata cu spiritul lui Dexter si o ghicitoare de final de sezon. M-a descurajat si aparitzia actorului John Lithgow, pe care nu-l suport din cauza serialului de comedie 3rd Rock from the Sun.

Am fost placut surprins ca anchetele politziste si ghicitorile se cam lamuresc pe la jumatatea sezonului, lasand a doua jumatate sa se desfasoare frumos, pe coordonatele confictului de caractere puternice (oarecum similar cu conflictul Dexter vs. Jimmy Smits din sezonul 3). Am fost si mai surprins sa vad ca unul din caracterele astea puternice e chiar personajul lui John Lithgow, pe care il asteptam sa se hlizeasca si sa faca poante de kkt dintr-o clipa in alta (din cauza serialului de comedie amintit) si cand colo omul se tzine super bine si face un personaj malefico-tragic memorabil, care i-a si adus un Glob de Aur mai deunazi. In plus finalul sezonului e bombardament curat. Actorii personajelor secundare sunt in largul lor, lejeri, fara tracul de inceput de serial. Scenariul refera si sezoanele trecute iar ordinea in care vezi episoadele chiar conteaza, chestie neobisnuita la seriale politziste. Cred ca a fost cel mai bun sezon Dexter, ce-i drept si din cauza asteptarilor scazute (nu legat de serial in sine, cat de ideea ca orice serial incepe sa schioapete daca trece de 3 sezoane).

Supernatural s-a inchegat si el frumos in sezonul 4. Cale lunga a batut serialul asta de la inceputurile schioape, ca versiune penibila la X-files pana la melodramele morale si supernaturale din ultima vreme, imprumutate de prin Meet Joe Black, The Devil's Advocate, un pic de Hellblazer etc. Momentele de comedie care au mai diluat sezonul 3 au cam fost eliminate, totul e grav si serios acum iar referintzele si facutul cu ochiul la alte filme au fost inlocuite cu referintze biblice de gravitate deosebita (un pic cam corny) si un pic de postmodernism (timid), cum ar fi faptul ca personajele se intalnesc la un moment dat cu "scenaristul" serialului care e un fel de evanghelist al faptelor lor, in sens biblic.

Povestea sezonului e destul de solida si are pentru prima data o amploare care justifica cele peste 20 de episoade: cei doi fratzi viteji se trezesc in mijlocul unui razboi intre demoni si ingeri, razboi care ii si separa din pricina ca Dean e mai aplecat spre partea ingerilor (a fost salvat din Iad de un inger cu parpalac si are relatzii sexuale cu o ingeritza) in timp ce Sam si-o mai trage uneori cu o dracoaica razvratita impotriva sistemului. Se aprofundeaza in continuare ideea ca atat Raiul cat si Iadul sunt niste sisteme birocratice si capitaliste, in care nici macar nu e sigur ca Lucifer si Dumnezeu exista, deci si pentru ingeri si pt draci divinitatea e o chestiune de credintza iar contabilitatea e motorul intregului univers. Mai nasol e ca nici ingerii nu mai cred in Dumnezeu si de fapt totu pare un fel de lovitura de stat pe fondul unei iminente Apocalipse.

Finalul sezonului e cliffhangerul ideal, folosit si de Lost, adica are loc o explozie din care nu stie nimeni ce urmeaza sa iasa si pac, apare genericul de final. Chestia asta garanteaza intotdeauna finantzarea unui nou sezon, dar nu stiu zau pe unde o sa scoata camasaha, caci din explozia aia trebuia sa iasa insusi Lucifer, al carui plan diabolic se rasfira prin tot sezonul si converge destul de frumos. Oricum, n-are cum sa fie o problema pt scenaristi, si sezoanele 1 si 3 s-au terminat cu moartea personajelor principale si uite ca tot au reusit sa se intinda pana la sezonul 5. Actorii raman enervantzi ca intotdeauna, efectele speciale relativ naspa (dar evitate pe cat posibil), imaginea si designul productiei parca s-au mai imbunatatzit si soundtrackul ramane misto, cu piese rock clasice.

N-o sa recomand vreodata serialul ca fiind musai de vazut (nici macar fanilor genului, mai degraba celor care nu sunt familiarizatzi cu genul) dar felicit producatorii pentru ambitzia netzarmurita de a-si depasi mereu conditzia, aducand cu fiecare sezon imbunatatziri, chiar daca au luat startul de undeva de foarte jos. Ceea ce nu pot spune despre Heroes sau House MD care sunt cam in picaj (sunt curios sa vad cum se descurca Fringe). Si, evident, anul 2010 e foarte important pt serialele mele, caci se finalizeaza Nip Tuck, Lost, Battlestar Galactica, iar Doctor Who apuca pe o noua cale.


9 comments:

Starbuck said...

Cum adica se finalizeaza BG ? Pai nu s-a terminat de 1 an ?

No One said...

probabil vroiai sa zici ca incepe Caprica :P
Nu prea ma omoram eu cu Supernatural, dar sezonul 4 mi-a placut (si m-a tinut pana la final) datorita personajului Castiel (care fura sezonul zic eu) si a conflictului ingeri-demoni.
Interesant ca acelasi actor care-l joaca pe Jacob in Lost, il joaca aici pe Lucifer :))

Aron Biro said...

Adevaru e ca am inceput sa scriu postu acu un an si am uitat cum trece vremea.

krossfire said...

Din pacate in sezonul cinci (ultimul de altfel) Kripke s-a cam sictirit iar povestea asta cu ingerii & demonii a degenerat in penibil. Il salveaza referintele Cain&Abel si episoadele de tip ''side-quest'' foarte ok gandite.

No One said...

initial erau prevazute 5 sezoane, dar am citit ca vor sa o lungeasca cu inca unul (sez 6 adica). probabil de aia sez 5 pare diluat (cel putin pana la mijlocul sezonului cat am vazut eu)

Anonymous said...

salut aron. nu pot comenta la postul de fatza deoarece nu sunt connaisseur, vroiam numai sa iti spun ca:

"Nazi jew, disco rocker, man of groove, homophobic gay, fukkin hypocrite" e cea mai buna descriere pe care am vazut-o vreodata pe bloguri.

fucking inspiring.



scuze de deranj.

o fata din cluj.

krossfire said...

John : Sase sezoane ? Come on, o sa imbatraneasca pustanul ala din Gilmore Girls pana la final :D

Unknown said...

Eu am inteles ca arcul cu apocalipsa se termina la sfarsitul sezonului 5 si in sezonul 6 incep un arc nou.

krossfire said...

Ar fi fain, m-am obisnuit cu serialul :)