Sunday, January 31, 2010

Despre sex si sexe















Umbla vorba ca sefeistii stau cam prost cu viatza sexuala si ca de fapt de aia le place sefeul, ca sa nu trebuiasca sa se gandeasca la aspecte pragmatice ale vietzii precum sexul. Probabil ca aspectul era valabil undeva in perioada interbelica, cand oricum toata lumea statea prost cu viatza sexuala (ori macar cu educatzia sexuala). Articolul de fatza e menit sa-i indrume pe amatorii de Henry Miller, Bukowski sau Murakami spre cateva carzi SFFH care demonstreaza clar ca si pe sefeisti ii intereseaza ce si cum cu organele astea sensibile.

In primul rand, istoria sexului supranatural incepe de la parintele SFului, Lucian (de Samosata), care acu 2000 de ani scria o poveste in care o societate gay colonizase Luna si ducea un razboi impotriva Soarelui. Copiii lor se nasteau dintr-o floare care crestea daca itzi plantai testiculul stang in solul lunar. In secolul 19 Oscar Wilde si Sheridan LeFanu au scris primele lucrari gay horror iar epoca pulp (interbelica) a fost marcata de lucrarile lui Olaf Stapledon despre un extraterestru gay. Philip Jose Farmer a fost printre primii autori de SF care au inclus scene sexuale explicite iar la finele anilor 50 revista Playboy a inceput sa cumpere proza SFFH pe teme sexuale (umbla vorba ca e revista care plateste cel mai bine scriitorii SF). Anii 70 au stat sub semnul feminismului si emanciparii gay. In SF aspectele astea s-au manifestat prin aparitzia catorva autori teoretic marginalizatzi dar care pana la urma au lasat o amprenta incontestabila asupra genurilor de nisha: Joanna Russ, Thomas Disch, Samuel Delany, James Tiptree Jr. Ursula LeGuin a cochetat si ea cu genul dar la ea oricum personajele erau extraterestri transsexuali si n-a fost incadrata la propaganda gay decat tarziu si retroactiv. Venind mai incoace, ii avem pe Geoff Ryman, Nicola Griffith si Greg Egan (tradusi si la noi). Treaba s-a legitimat oficial odata cu aparitzia celor 3 premii importante care rasplatesc literatura fantastica ce trateaza sexualitatea si relatziile intre sexe:
  • premiul James Tiptree Jr. infiintzat in 1991 in cinstea celei mai de seama feministe din istoria SFului care a publicat sub pseudonim masculin ca sa aiba credibilitate in competitziile pentru premiile genului; premiul a fost infiintzat de liderele SF-ului feminist modern, Pat Murphy si Karen Joy Fowler;
  • premiile Lambda, infiintzate in 1988 pentru a rasplati cele mai de seama lucrari literare pe teme gay, indiferent de gen (includ si o sectziune SFFH); printre alintatzii premiilor Lambda se numara Ursula LeGuin, Clive Barker si Nicola Griffith;
  • premiile Gaylactic Spectrum, infiintzate in 1998 tot pentru teme gay, dar de data asta strict specializate pe SFFH. Nicola Griffith si Samuel Delany sunt campionii acestor premii.
Trebuie musai sa recomand si niste volume care mi-au atras atentzia pe felia asta:

Radical Utopias e un omnibus ce contzine 3 dintre cele mai importante romane ale genului sex-SF, toate premiate retroactiv cu Premiile Tiptree, considerate piatra de temelie a emanciparii sexuale in SF si adunate intr-un volum aniversar de catre SF Book Club:
  • Triton a lui Samuel Delany, care saracu pe langa ca e autor de SF, mai e si negru si gay deci cel mai marginalizat scriitor din istoria literaturii. Romanul, scris in replica la Deposedatzii Ursulei LeGuin, e despre un prostituat barbat de pe Marte care se refugiaza pe satelitul Triton intr-o colonie gay rasculata fatza de Pamant;
  • The Female Man a lui Joanna Russ, cea mai apriga feminista de pe scena SF a anilor 70 si autoarea singurelor spin-offuri Star Trek in care se sustzine ca Kirk si Spock erau gay. Romanul e un fel de Sex and the City politico-filozofic, cu 4 gagici venite din 4 universuri paralele care schimba intre ele impresii despre rolul femeii in societate. Universurile din care vin gagicile sunt lumea noastra, o lume in care barbatzii au fost starpitzi si femeile traiesc in armonie utopica, o lume distopica macinata de razboiul mondial dintre femei si barbatzi si o lume macinata de criza economica pricinuita de iresponsabilitatea barbatzilor;
  • Walk to the End of the World de Suzy McKee Charnas (una din pionieritzele horrorului erotic cu vampiri, contemporana cu Anne Rice). Asta e un roman despre o societate postapocaliptica de gay pentru care femeile au devenit simple deviceuri pt asigurarea reproducerii speciei (pare a fi o influentza majora pt Povestea Cameristei a lui Atwood). Interesant ca e una din putzinele lucrari de gen care plaseaza homosexualii si femeile pe pozitii conflictuale (ei fiind oarecum aliatzi in societatea moderna).
Toate cele 3 romane prezinta societatzi utopice in care homosexualitatea sau schimbarea de sex sunt virtutzi absolute iar heterosexualii sunt fie marginalizatzi, fie consideratzi fascisti.

De vreo 6 ani incoace, creatoarele premiilor Tiptree, Pat Murphy si K.J.Fowler au initziat o laudabila colectzie de antologii cu proza scurta nominalizata la premiile respective. Au aparut deocamdata 4 volume (in fine, vol.4 e pe vine), sub titlul de colectzie The James Tiptree Award Anthology. Din pacate sunt paperback (dar si ieftine), iar autorii din cuprins se recomanda singuri: Ursula LeGuin, Geoff Ryman, Ted Chiang, Hans Christian Andersen (WTF!*), Kelly Link si evident James Tiptree insushi/insashi.

In urma cu 10 ani, Nicola Griffith, in calitate de antologator, initia prima serie de antologii gay, Bending the Landscape, care a ajuns la 3 volume alocate pe genuri (Fantasy, Science Fiction, Horror). La vremea lor, fiecare din volume a intrat in atentzia premiilor importante, avand o selectzie foarte interesanta. Pe urmele succesului lui Griffith s-a initziat si prima colectzie de proza strict gay horror, intitulata Queer Fear (2 volume) editate de un anume Michael Rowe. Si daca tot s-au dat premiile Bram Stoker 2009, ghici cine a luat premiul pentru antologie: Unspeakable horror from the shadows of the closet, care, asa cum sugereaza titlul si coperta trateaza ororile ce se pot ascunde in proverbialul dulap al homosexualitatzii. Colectziile astea gay horror contzin autori mai putzin cunoscutzi. Eu unul stiu doar de 2 clasici ai genului - Clive Barker si Douglas Clegg, restul numelor provenind de pe la marginile lumii literare.

In rest, majoritatea antologiilor erotic-supranaturale se invart
  • ori in zona romantzelor (antologiile lui Cecilia Tan: Fantastic Erotica, Erotica Vampirica, Lesbian Vampire Erotica samd - senzualitatzi apropiate de Playboy si de ceea ce ofera editura Trei la noi);
  • ori in zona vampirismului (antologiile Love in Vein editate de Poppy Brite, cam limitate ca arie tematica),
  • ori in zona sexului cu extraterestri (antologiile Alien Sex ale lui Datlow).

Cred ca singura serie de antologii erotice supranaturale care a rezistat in timp (din anii 80 pana in zilele noastre, totalizand 13 volume) e seria Hot Blood, editata de un anume Jeff Gelb (autor al povestirii de notorietate Night of the Giving Head) dar marele necaz cu astea e ca au aparut doar in editzii de buzunar (mai nou in editzii kindle). Pentru cine nu conteaza valorile de productzie ale unei cartzi, Hot Blood e una din cele mai respectabile serii de antologii tematice (cred ca si cea mai longeviva).

P.S. Ma folosesc de ocazie sa mai recomand o data marea antologie Little Deaths scoasa de Ellen Datlow care, in editzia completa (britanica), a adunat niste nume foarte tari: Lucius Shepard, Joyce Carol Oates, Clive Barker, Nicola Griffith, Barry Malzberg, Pat Cadigan s.a.m.d. Am recenzat-o aici acu cateva luni.

Later edit: Dupa ce-am postat am dat peste o recenzie la Do Androids Sleep with Electric Sheep?, un volum interesant de cercetare academica despre intersectia dintre SF si porneciuri. Volumul a fost publicat de un grup de la Viena specializat in cercetarea pornografiei ca fenomen cultural.

*cica Craiasa Zapezilor ar fi prima opera fantasy feminista

1 comment:

BlogWidget said...

BlogWidget - ALEGE CEVA COOL PENTRU BLOGUL TAU !
Am implinit un an de activitate. Te asteptam la noi pentru a-ti oferi un widget, banner, plugin-wp, sau doar o idee pentru a adauga un plus de look si functionalitate blogului tau!