Tuesday, December 15, 2009

Rocky Horror Picture Show la Paris cu The Sweet Transvestites
In timpul unei recente vizite la Paris, am asistat la un fenomen cultural major, o reprezentatzie-vizionare de tip interactive porn a filmului The Rocky Horror Picture Show. Pe la noi, fitzoshii ii zic teatru tactil si lumea se minuneaza de profunzime cand in piesa lui Andrei Sherban* se baga o actritza prin public si se masturbeaza pe la nasul spectatorilor, atat de aproape ca ii auzi plescaitul.
Rocky Horror Picture Show e un musical erotic-horror care detzine recordul de a fi singurul film din istorie care are difuzari constante, regulate, de la facerea lui (acu 35 de ani) pana in zilele noastre, confirmand axioma ca toate lucrurile care conteaza vin din UK. Filmul i-a lansat pe Meat Loaf, pe Susan Sarandon si pe Tim Curry (clownul din It). Plotul e un fel de parodie la Frankenstein mixat cu Dracula: 2 tineri casatoritzi nimeresc din greseala la un castel vampiric in miez de noapte, in care locuieste un mad-scientist travestit (si sluga sa kokoshata) ce lucreaza la crearea pe cai artificiale a gayului perfect, cu ajutorul unor tehnologii extraterestre din Transilvania Transsexuala. Susan Sarandon e tanara mireasa, fortzata sa se desparta de mirele ei si aruncata in bratzele gayului artificial, iar Meat Loaf joaca rolul unui donator de creier care a contribuit si el la crearea monstrului erotic (care initzial arata ca o mumie, iar dupa ce se dezbara de ambalaj arata ca modelele lui Catalin Botezatu).
Secretul longevitatzii filmului in cinematografe au fost proiectziile interactive, cum a fost si cea de la Paris. Logistica e cam asa:
  • in timp ce in film ploua, ploua si in sala (in fine, fanii connoisseuri incep sa arunce cu apa);
  • in timp ce in film se petrec nuntzi, in sala ploua cu orez;
  • in timp ce in film gayul artificial e dezbracat de bandaje, in sala ploua cu hartie igienica;
  • in timp ce in film au loc scene muzicale, publicul e obligat sa se ridice in picioare si sa danseze (in unele cinematografe scaunele se retrag in acest scop);
  • partea cu adevarat oribila: in timp ce in film au loc scene de sex/orgii (vreo 6 la numar), publicul este atacat de niste tipi dezbracatzi care ii obliga (selectiv) sa simuleze o scena de sex;
  • partea cu adevarat sinistra: daca in public se nimereste cineva din Transilvania Transsexuala, a pus-o; din fericire am scapat ca prin urechile acului, evitand sa ridic mana cand s-a facut strigarea.
Si mai e o chestie, pt care, pentru bucurie maxima, tre sa intzelegi franceza (cel putzin in showurile de la Paris) - indivizii aia care te violeaza in timpul filmului mai si intervin cu replici proprii, acoperindu-le pe cele din film cu efect relativ umoristic (poantele pe care le-am intzeles, la adresa lui Carla Bruni si a lui Kurt Cobain, au fost tari).
Genul asta de spectacole, inventate inca de la lansarea filmului din anii 70, au fost multa vreme limitate la cinematografele de tip grindhouse cu proiectii nocturne dar in zilele noastre se pot gasi si la cinematografele normale (nu la malluri, dar orishicum, avand in vedere criza economica a retzelei de cinematografe romanesti, ar fi o idee de luat in considerare). Showul e mult dincolo de ideea de 3D sau IMAX, efectiv tzi se intampla chestii, si nu intotdeauna placute. Am scapat ca prin urechile acului de la a fi luat cu fortza intr-o orgie si, tzinand cont ca show-ul e fotografiat in detaliu si ca pozele-s publice, cariera mea politica s-ar fi dus dracului. Puteam sa bat 100 de copii si sa "primesc sex oral"** de la Vantu, ca nu se compara cu ce se intampla acolo. Plus ca mancasem o mizerie de gugushtiuc la un restaurant vietnamez si daca ma intorceau aia cu fundu-n sus mi se facea rau clar.
In fine, e o experientza once in a lifetime, cu multe pericole, dar de neuitat. Patronii de cinematografe falimentare din Romania ar trebui sa inceapa sa se gandeasca la asta. Dar, ca de obicei la tzara asta retardiva, la noi o sa se intample din astea peste vreo 30 de ani. Partea cu adevarat penibila e ca chiar o sa se intample, ca oricat s-ar da tzara asta de fatzoasa, tot pe urmele popoarelor civilizate ajunge sa se tarasca, de obicei cu coada intre picioare. P.S. Restul de poze le gasitzi pe siteul oficial al trupei de teatru The Sweet Transvestites. Anul asta seantzele au fost la Studio Galande, pt cine are drum pe-acolo.
*Sa ne intzelegem, Andrei Sherban nu e regizor roman, cum ne place sa credem, ci american. Dupa cum nu sunt romani nici Herta, Eugen, Constantin si nici ceilaltzi care au facut cat de cat ceva pe lumea asta dupa ce au luat un shut in fund in numele patriei. Romani sunt Basescu si Geoana. Si Aron Biro, pana una alta. **exprimare de inalta tzinuta culturala

4 comments:

Anonymous said...

"Am scapat ca prin urechile acului de la a fi luat cu fortza intr-o orgie"
Dude... wtf ?
Si uite-asa se strica orzul pe gansaci :|

Aron Biro said...

Man, era orgie cu travestitzi, ca in poze, nu din aia cum itzi inkipui tu.

Garm said...

Trebuie sa ajung si eu pe acolo. Apropo ce se intampla daca spuneai ca esti ardelean?

Daca vrei sa vezi si o piesa mai "normala" iti recomand Phantom Of The Opera.

Aron Biro said...

Nu stiu ce se intampla, mi-e frica sa ma gandesc, las pe altu sa experimenteze. Eu am de candidat la presedintzie peste 5 ani.