Thursday, December 10, 2009

I have a dream!






















The American Way

de John Ridley

Nisha povestilor cu supereroi folositzi drept pretext pentru comentariu socio-politic s-a cam suprasaturat de vreo 5 ani incoace. Incontestabil, liderul de nisha e Watchmen (cu un avans de vreo 20 de ani fatza de trendul actual), insa in ce priveste popularizarea ideilor, X-men si serialul Heroes si-au adus o contributzie insemnata. Strict in planul benzilor desenate, Watchmen a avut dintotdeauna epigoni iar acestia au inceput chiar sa se indese de la o vreme incoace, unii dintre ei mizand probabil pe revitalizarea fenomenului Watchmen prin film si multiplele reeditari in editzii de lux ale lucrarii originale. Din memoria imediata a blogului asta, imi amintesc de supereroii comunisti din Red Menace, de problematizarea terorismului post 9/11 din Black Summer, iar acu a venit randul supereroilor rasisti. Conteaza si faptul ca The American Way e una din rarele lucrari cu supereroi (singura pe care o stiu eu) scrisa de un autor de culoare.

John Ridley e un fost standup comedian care a trait in anii 90 din scris sitcomuri cu negri (ala cu care s-a lansat Will Smith), apoi s-a apucat de scris cartzi serioase, doua dintre ele fiind ecranizate in filme mishto (U-Turn, unul din filmele cele mai dragi mie, si Three Kings). In zilele noastre munca lui Ridley e focalizata pe scenarii pe la Hollywood ceea ce l-a impins sa cocheteze si cu benzile desenate.

The American Way, o miniserie BD de 8 numere (disponibile intr-un volum paperback), se inscrie in randul pastishelor Watchmen, de data asta axata pe problema rasismului in contextul politic al anilor 60 (cu asasinarea lui MLK, JFK, tensiunea cubaneza si disensiunile rasiale din statele sudiste).

Avem niste supereroi sudisti, printre care:
  • Southern Cross - un pirokinetic al carui emblema e crucea Ku Klux Klanului,
  • The Captain - un tip care arata ca Mark Twain si scoate mereu vorbe de duh,
  • Mighty Delta - un Superman rasist manipulat politic,
  • Mr.Lucky - un cartofor care arata ca Clark Gable
  • si Muscle Shoals - un redneck analfabet, retardat, dar cu suflet mare.
De cealalta parte, avem supereroii yankei, mai exact nordisti caci printre ei se numara si zeitza Freya a vikingilor, un gangster cu Tommygun (de pe vremea prohibitziei), un cowboy patriot umbland mereu cu drapelul nordistilor dupa el, the East Coast Intellectual (un... intelectual) si inca catziva pe care i-am uitat.

Necazu incepe cand cercetatorii americani reusesc sa produca primul supererou negru (cu numele The New American), pe care o vreme il mascheaza cu un coif dar pana la urma isi da arama pe fatza si provoaca o mare scindare populara, inclusiv intre supereroi. De criza sociala americana profita comunistii si un psihopat fost angajat al guvernului SUA in probleme de asasinate politice.

Scrisa cu vreo 2 ani inainte de alegerea lui Obama, The American Way pare un fel de deschizator de drumuri pentru avalansha de benzi desenate avandu-l pe Obama drept (super)erou principal.

- plusuri: povestea destul de densa (comparativ cu Black Summer de exemplu, unde o gramada de pagini contzineau doar desene cu explozii si cafteala)
- minusuri: nisha genului e cam suprasaturata
- recomandare: celor care nu se mai pot satura de Watchmen, serialul Heroes si Obama.

2 comments:

Sorin Camner said...

Dragul meu, nu pot rezona cu tine la ideea ca District 9 ar fi mai interesant petrecandu-se in Romania si avand tiganii in rol principal. De ce? Pentru ca sunt o persoana care munceste zi de zi, platind taxe, si care este deranjat, in permanenta si pana la nivelul de enervare care se insinueaza in creier cu ajutorul frazei: "ce i-as mai om..i pe toti", de tiganii care nu muncesc, mare majoritate, si care noapte de noapte, vara cand incerc sa dorm cu gemul deschis, nu cu aerul conditionat pornit, stau si-mi urla la coltul blocului in care locuiesc pana pe la orele 2-3 din noapte, in timp ce militienii salarizati si din taxele platite de mine se plimba cu masinile printre ei si nu iau nici o masura. Ba, mai mult, cand un vecin de-al meu a avut curajul sa se planga la militie, s-a trezit cu satra peste el, in casa. Uita-te si pe blogul meu ca sa ma intelegi.
Bomboana de pe coliva o voi pune acum ca sa fiu si mai bine inteles: Sunt partial evreu. Nu-i asa ca e stupid sa vezi ca pentru mine, cel care a avut rude deportate pe la Bug impreuna cu tiganii deportati acolo, a ajuns atat de mare ura? Ma intreb cam cat de mare este a unor romani. Si ma mai intreb cat mai trebuie sa treaca pana va rabufnii. Locuri asigurate in licee, in facultati. Curata discriminare. Refuzul muncii. Preferinta pentru ostentatie. Batjocorirea cntinua a noastra, a celor care muncim. Sfidarile la care suntem supusi.
Nu exista nici un termen de comparatie cu extraterestrii din District 9 - o parodie a rebours a situatiei in care s-au aflat negrii din Africa de Sud si care trebuie citita prin prisma experientei pe care o traiesc, acum, albii in acel continent. Ia du-te pana in Nigeria sa vezi ce te inspaimanta mai tare. Daca esti alb ai toate sansele sa nu te poti da jos din masina blindata, sa nhu poti iesi din compound decat cu acea masina, condusa de un sofer, sa nu poti merge pana la magzinul din colt, in timp ce negrii veseli se plimba cu Kalasnikovurile pe strada.

Sorin Camner said...

As mai specifica un lucru. Aici a semnat Bujold, nu Torrance. Iar blogul la care fac referire este http://bujold.wordpress.com