Tuesday, September 15, 2009

O halba de Type O Negative


True Blood
sezonul 1

Desi vampirismul mi s-a parut mereu un pic telenovelistic si incapabil sa se dezbare de motivul iubirii imposibile, am zis sa vad totusi serialul asta, mai ales ca HBO face cele mai cool seriale ale mileniului.

Probabil unul din motivele pentru care povestile cu vampiri batul pasul pe loc e ca cele mai de seama lucrari de gen au fost scrise de femei: Anne Rice, Laurell Hamilton, mai nou Stephanie Meyer cu Twilight si aceasta Charlaine Harris ale carei romane sunt ecranizate aproximativ in serialul True Blood.

Romanele Charlainei sunt traduse si pe la noi cu niste copertzi infecte care mi-au lasat mereu impresia ca fac parte din colectzia Corint Junior. Nu stiu catzi parintzi s-au pacalit cu faza asta, dar mare grija, serialul True Blood are sex cat incape, si nu de ala cu tandretzuri - cate o partida destul de explicita in fiecare episod, iar in unele participa si vampiri horny care nu prea se muleaza pe stereotipul Luceafarului nemuritor si rece care recita poezii pe la geamuri. Bine, este si unu din asta ca nu se putea altfel, dar in general vampirii Charlainei sunt niste rednecksi nimfomani, infectzi, tatuatzi si marcatzi de spiritualitate sudista.

Aspectul asta sudist da tot farmecul serialului (si genericul genial) si pricinuieste niste personaje rurale pitoresti cum imi plac mie (inclusiv un bucatar negru gay), cu accent nasol si idei xenofobe. Xenofobia asta e cam toata miza serialului (si cred ca si a romanelor Charlainei) si asta ridica povestea deasupra altora (cu vampiri). E vorba aici de conflictul dintre rednecksi si vampiri intr-o societate pe cale sa voteze drepturi constitutzionale pentru vampiri, pentru integrare sociala, cam ca si cu tziganii pe la noi. Integrarea vampirilor are la baza faptul ca o anumita fabrica a reusit sa produca un fel de sange sintetic pentru alimentatzia dintzoshilor, in sperantza ca asta va ameliora violentzele interrasiale. Doar ca si sangele asta, sintetic fiind, are conservantzi, E-uri samd, si pana la urma si vampirii prefera produsele Bio. Oamenii au inceput la randul lor sa se dea in vant dupa sange de vampir, folosit drept afrodisiac iar unele gagici au inceput chiar sa prefere sa faca sex cu vampiri, probabil din pricina ca putza lor e intr-un rigor mortis permanent.

Ce nu mi-a placut e personajul principal Sookie Stockhouse, jucat de Anna Paquin, care in copilarie lua Oscar dar acum nu e capabila sa se desprinda de rolul din X-Men, plus ca are cea mai mare strungareatza pe care am vazut-o vreodata. Bine, nici scenariul n-o ajuta, dansa fiind o chelneritza telepata, aspect complet gratuit care strica toata armonia serialului. Sper sa nu se transforme vreodata in vampir, caci nu cred ca as suporta sa vad un vampir cu strungareatza. Apropo de dintzi, ma enerveaza ca in filmu asta coltzii vampirilor sunt incisivii secundari si nu caninii, ceea arata un pic cam penal. Iar accentul unora dintre actori e complet deraiat sau extrem de artificial.

Mai e un aspect, care nu e nici pozitiv, nici negativ, faptul ca romanele Charlainei Harris, si serialul, sunt orientate pe suspans si mystery (si sex) mai degraba decat pe romantza si horror (desi contzine elemente din zonele respective). Prin astea se aseamana nitzel cu romanele lui Laurell Hamilton (ceva mai putzin porno) si apropie productzia de statutul de serial politzist. Intr-un fel e mai bine asa, decat sa vad o noua versiune de Blade, Underworld sau Twilight.

Sa nu uit sa zic ceva si de poveste: Sookie asta e crashmaritza intr-un sat de xenofobi si se indragosteste de vampiru Bill. Relatzia dintre ei e cam jumatate din serial si e destul de nasoala, cu gelozii, certuri marunte si discutzii de 2 lei. In spatele acestei relatzii mai este un plan narativ mai ok in care unele personaje secundare (gagici) incep sa moara pe capete si cam toate mor imediat dupa ce au facut sex cu un redneck un pic retardat (fratele lui Sookie) care colac peste pupaza nici nu-si aminteste nimic, fiind de obicei beat muci. Niste vampiri din imprejurimi se amesteca si ei in problema, plus niste shape-shifteri care creeaza premisele pentru un sezon 2 mai spumos, sper eu.

- plusuri: genericul, cateva personaje secundare pitoresti, temele sociale din subtextul serialului, scenele de sex;
- minusuri: Anna Paquin si strungareatza ei, efectele speciale, senzatzia de Gilmore Girls pe care o dau unele episoade;
- recomandare: fanilor Twilight, Buffy, Gilmore Girls care doresc sa vada si scene de sex.

8 comments:

Anonymous said...

In sezonul al doilea plot-ul e nitel mai alert, dar tot personajele secundare sunt mai interesante.

No One said...

si eu am vazut sezonul si am avut aceea senzatie de Twilight (fata virgina, vampirul enigmatic care nu vrea sa cedeze tentatiei etc), dar din fericire daca Twlight e ptr pustime de liceu, True Blood e ptr noi oamenii ceva mai mari (dar nu cu mult:P). Cum serialul a primit nom la Emmy ptr casting, tb sa recunosc: castingul per ansamblu face filmu, iar Sookie pe mine nu ma deranjeaza.
vom vedeam ce va fi in al doilea sezon.

Garm said...

Neah, Sookie este chiar cool. Aura aia de virgina este marfa, si imi plac secventele in care serveste la bar si aude "comentariile" clientilor.

Din sezonul 2 am vazut doar cateva episoade, dar pare chiar mai bun decat primul.

Marius said...

She ain't no virgin between her teeth, that's for sure. Probabil pentru un vampir arata ca o stoarfa de cea mai joasa speta cu strungareata aia.

Anonymous said...

sfirsii aseara de vazut sezonu' doi. not bad, dar cam tras de par. primul mi s-a parut mai spumos. in asta nu se evidentiaza indeajuns rednecksitatea personajelor, sookie e mai siropoida ca oricind, iar plotu' e, in cel mai bun caz, cam prea fragmentat pentru gusturile subsemnatului. in schimb, am descoperit cea mai misto pereche de stoopid people, jason stackhouse & andy bellefleur, astora ar trebui sa li se scrie un spin-off.

Tom said...

oamenii cu strungareata, la fel ca si cei cu cearcane, sunt cool

Aspoiu said...

Nici mie nu-mi place Paquina...
Hmmm, sezonul 2 duce lipsa de gagici bune - poate ca au fost prea multe killarite in sezonul 1 - such a waste!

Unknown said...

Jason cu Andy Bellefleur sunt revelatia sezonului 2, amandoi au crescut mult in ochii mei. Plus Sam care devine si el pretty cool. In schimb au stricat-o pe Tara. Si n-a fost enough Pam, desi pe Eric l-au bagat in fiecare episod.