Wednesday, August 05, 2009

Filmele vorbite pe la spate - iulie 2009



Filme musai

The Wrestler
sper ca nu mai are nevoie de nici o prezentare. Darren Aronofsky (Pi, Requiem for a Dream si in curand Robocop), Mickey Rourke copt si putred, Marisa Tomei intr-un rol de bunoaca incredibila (la 45 de ani arata de 30) si o coloana sonora ce amesteca soundtrackul lui Clint Mansell (colaborator permanent al regizorului) cu piese de mare efect (Balls to the Wall a lui Udo si hitul lui Springsteen lansat cu ocazia filmului). Adica un cocktail care nu poate da gresh in ciuda faptului ca filmul pare cladit dupa retzeta filmelor cu sportivi ambitziosi. Dedesubtul acestei aparentze, filmul e o paralela intre munca de stripteuza si munca de wrestler care satisfac cam acelasi tip de nevoi, cu diferentza esentziala ca la wrestling au voie si copiii si femeile, in timp ce la strip tease doar barbatzii. In plus, dupa wrestleri se fac jucarii in timp ce stripteuzele sunt ele insele jucarii. In ambele tipuri de slujbe odata ce te-ai zbarcit ai pus-o, iar familia nu e cel mai potrivit loc in care sa-tzi oblojesti ranile. Din pacate am vazut filmu cam tarziu si deja mi-l cam derulasem prin cap asa cum as fi vrut sa fie si cand m-am uitat la el chiar asa a si fost, de aici o vaga senzatzie de deja vu.

Public Enemies. Legat de filmul asta, amicu Gaceff mi-a dat de dimineatza SMS sa ma duc sa-l vad la cinema. Mi s-a parut ciudat indemnul, nu parea genul de film bazat pe efecte speciale. Pana la urma cad si eu de acord cu indemnul, cinematografia filmului e superba iar boabele imense de transpiratzie de pe fruntea lui Johnny Depp sunt la fel de importante ca si replicile lui. Regizorul Michael Mann da demult tarcoale Oscarului si cu sigurantza va fi unul din candidatzii anului viitor. Cel mai misto in filmul asta sunt detaliile istorice: incepe cu J.Edgar Hoover care solicita fonduri pentru infiintzarea si dotarea FBI-ului, in baza ideii ca criminalitatea actiona deja prin retele inter-statale, in timp ce autoritatzile nu. Argumentul prin care i se respinge solicitarea e foarte funny: cica ar fi costat mai mult dotarea FBI decat ce au furat gangsterii din banci, in consecintza contabilii guvernului au decis ca nu se merita investitzia. Oricum, Hoover incepuse deja sa puna pe picioare biroul, cu tehnologie de varf (primele aparate de ascultat telefoane, care inregistrau convorbirile pe gramofon) si "metode stiintzifice" (era pentru prima data cand politzia americana angaja si alte metode decat pistolul si urmaririle). Avioanele, de tinichea (ca in filmul Aviatoru), camerele video cu manivela si automobilele primitive care erau modificate de mafiotzi sa fie mai rapide decat ale politziei sunt alte exemple de detalii istorice care dau farmec filmului. Christian Bale joaca rolul agentului Melvin, extrem de harnic si ambitzios, insarcinat cu capturarea lui Johnny Depp, in rolul lui Dillinger, talharul care evada mereu (vezi trupa Dillinger Escape Plan). Apar si alte personaje "exotice" ale vremii, precum Baby Face Nelson, gangsterul ala mic si gras din O Brother Where Art Thou, si Ana Cumpănaş, patroana de bordel din Timisoara care il gazduia pe Dillinger cand era obosit, chestiune pentru care a si fost deportata inapoi acasa. In multe feluri filmul mi-a amintit de cealalta rivalitate politist-talhar regizata de Michael Mann (Heat) dar si de mai recentul Assassination of Jesse James, (alt film deosebit de frumos).

Filme contra plictiselii

Knowing. Sa vezi faza: cobor intr-o zi la casutza postala sa-mi iau facturile si dau peste o vecina cu Parkinson care, cu mana tremuranda, imi da o pietricica neagra, zicand: - uite ce mi-au bagat iehovistii in posta, ce-o fi asta? O invart pe toate partile, incerc sa musc din ea, nimic, e clar, e o pietricica. - Si cum au bagat-o? zic. - Era intr-un plic, raspunde batrana si imi da si plicul pe care nu scria nimic altceva decat Ce ai face daca maine ar veni sfarsitul lumii? Iar dedesubt, cu litere mici, Vizitati numerefatale.ro. I-am dat batranei pietricica inapoi, comunicandu-mi acordul in privinta banuielii ca e vorba de iehovisti. La cateva zile dupa, am gasit in scara blocului un pumn de pietricele negre. M-am gandit imediat la Blairwitch Project, apoi mi-am amintit iar de iehovistii traficantzi de pietricele. Am inceput chiar sa ma gandesc ce-as face daca a doua zi ar fi sfarsitu lumii. Gagica-mea a zis ca ar fuma, ar bea si ar manca cat e ziua de lunga. Eu am zis ca mi-as publica pe blog toate posturile ramase in asteptare, sa apuce omenirea sa mai citeasca la ele cat mai e timp. In fine, ne-am si ciondanit pe tema asta, afland cat de incompatibili suntem. Intr-o buna zi ajung la mall si vad iar un afish cu Viziteaza numerefatale.ro. De data asta era si moaca lui Nicolas Cage pe afis, si m-am dumirit rapid ca sub titlul asta sugestiv se ascunde de fapt filmul Knowing, cea mai recenta creatie a unui regizor pe care il stimez in mod deosebit, egipteanul Alex Proyas (The Crow, Dark City, I Robot). Filmul are un final foarte misto (daca se termina bine sau rau e strict la latitudinea formarii spirituale a fiecarui spectator, eu n-am reusit sa ma hotarasc si tocmai aici gasesc calitatea sa principala). Din pacate sunt si cateva neajunsuri, unul ar fi actritza principala (mai mult secundara), o tanara cu ochi de catzel pe care o revad frecvent in filme de gen (28 weeks later si Sunshine) dar care aici e foarte enervanta (nu stiu daca ea ca actritza sau felul in care e scris personajul). Alt neajuns e ca filmul calca pe cararile batute acu 10 ani de Mothman Prophecies care, cel putzin la nivel de actori/scenariu mi s-a parut mai bun (din pacate nu mai tzin minte cum se termina). Povestea o stie toata lumea, Nicolas Cage gaseste o foaie plina cu numere care prevestesc datele si locatziile tuturor dezastrelor din ultimii 50 de ani (si din urmatoarele cateva zile, indicand chiar o data si o ora pentru sfarsitul lumii). Mai apar si pietricelele alea iehoviste de le-am gasit in posta si niste extraterestri misto (similari ca stil cu cei din Dark City). Mai e si o dilema despre determinism vs. incertitudine care mi se pare ca e prost pusa in cuvinte (terminologia purpose vs. accident nu se muleaza tocmai corect pe problema). P.S. Am scris si o cronica oficiala pt Nautilus, aicisha. P.S2. De citit si cronicile unui anume Dobrescu de pe site-ul Nautilus, la niste carti fundamentale.














Franklyn. La prima vizionare n-am priceput o boaba din filmul asta. Dupa aia am tot derulat inapoi pana s-au mai legat niste chestii iar in final n-am fost foarte incantat de ce s-a legat dar orshicum e un film deosebit, al unui regizor britanic debutant (McMorrow), facut din buget adunat de la consilii judetzene si primarii (in ciuda bugetului, filmul arata foarte bine). E misto si rasucirea filmului, din fantezie gen Jeunet (City of Lost Children) in film realist despre destine intretaiate (gen Crush/Magnolia). Incepe intr-o lume distopica (Meanwhile City) sufocata de religii (in sensul ca se fac secte din orice, cum ar fi o secta ce foloseste drept biblie cartea tehnica de la o masina de spalat). In lumea asta avem un supererou care vrea sa rapuna o secta nasoala si tot merge el si investigheaza pe tema asta (mi-a adus aminte de cartile urban fantasy ale lui China Mieville / Gaiman). Pana la urma iluzia se disipa si se dovedeste ca lumea aia e doar in capul eroului, care a luat-o razna la intoarcerea din Irak si a construit o fantezie de asta absurda/infantila care sa-i justifice sentimentele dezaxate fata de lumea din jur. Justificarea asta mi s-a parut cam de kko, n-are shanse sa impresioneze nici fanii fantasy si nici ca metafora mainstream nu prea functioneaza. Nici nu-s sigur ca e spoiler, treaba e cam clara inainte de jumatatea filmului, cand intra in scena niste personaje secundare fara nici o legatura cu povestea centrala. In incercarea de a transforma filmul intr-o fresca-puzzle gen Crash/Babel, noile personaje dilueaza nasol toata povestea, punctul culminant devine o varza iar deznodamantul filmului n-are nici un dram de incarcatura dramatica. Oricum, un regizor de urmarit.

The Hangover. O comedie simpla dar hazlie, cu actori anonimi si regizor anonim. Ma rog, cel mai cunoscut dintre actori e boxerul Mike Tyson care vorbeste de parca are capul plin de apa sau procesorul fara cooler. Partea cea mai misto e structura plotului: toata actiunea filmului e prezentata in genericul final (cine iese prea repede din sala o rateaza), in timp ce filmul propriu zis contine doar expozitiunea, punctul culminant si deznodamantul. Deci filmul e cu 4 amici care se organizeaza intr-un weekend burlacesc la Vegas, cu ocazia iminenta a nuntzii unuia dintre ei. Filmul incepe cum dau astia peste cap cate o tequila si continua cum se trezesc dimineatza in hotel mahmuri si amnezici, batutzi, cu dintzii scoshi, cu un tigru in WC, un bebelush si un chinez dezbracat legat fedelesh in portbagaj. Restu filmului investigheaza astia ce s-a intamplat incercand sa-si dezgroape memoriile si sa contacteze persoanele cu care au luat contact pe timpu noptzii, printre care si Mike Tyson (proprietarul tigrului). A, mi-am amintit ce investigheaza astia de fapt: faptul ca unul dintre ei, taman cel care trebuia sa se insoare, a disparut complekt si nici macar mahmur nu-l mai gasesc. E foarte tare soundtrackul (Danzig, Wolfmother samd) si, cum ziceam, faptul ca abia pe genericul de final afli ce s-a intamplat de fapt (in timp ce unul din personaje rasfoieste fotografiile facute de un martor la evenimente).














Pana nu uit, top 10ul de semestru la filme, ordine irelevanta:
  • Watchmen - filmul anului, pana una alta
  • Public Enemies - cel mai stilat film al anului
  • The Wrestler - cel mai emotionant film al anului
  • Antichrist - surpriza TIFFului
  • Bone Man - comedia anului
  • Martyrs - horrorul anului
  • 9.99$ - animatia anului (ce-i drept pe astea blockbuster nu le-am vazut)
  • What just happened - cel mai destept film al anului
  • Star Trek - geek movie-ul anului
  • Pirates 2 - filmul porno al anului
Filme pt care stau cu ochii in 4:
  • Daybreakers - asta o sa fie cel mai tare film cu vampiri ever FTW!
  • 2012 - Emmerich mi se pare un dobitoc din aceeasi gama cu Michael Bay dar trailerul la asta arata pur si simplu prea bine
  • Machete - Grindhouse is back! Se zvoneste ca in distributzie o sa apara si Steven Seagal, Lindsay Lohan, De Niro si grasu din filmele lui Apatow
  • Black Dynamite - blaxploitation!
  • Expandables - Stallone+Arnold+Bruce Willis+Dolph Lundgren+Mickey Rourke+Jet Li+Jason Statham!!!!!!!!!!
  • Inglourious Basterds - Tarantino is the shitt
  • Shutter Island - Scorsese + DiCaprio cu o super palarie + horror
  • A Serious Man - Coen forever
  • Yiddish Policemen Union - Coen+Chabon+jewz+SF
  • The Road - Cormac + Viggo + Nick Cave + apocalipsa
  • Funny People - Apatow + cancer
  • Sherlock Holmes - Downey Jr. + comics + Guy Ritchie
  • Where the wild things are - Spike Jonze!
  • District 9 - reality show sci fi
  • Bruno - gaaaaaaaaaaaaaaaaay
  • Halloween 2 - Rob Zombie
  • Pandorum - trailerul zice from the producers of Resident Evil, dar eu zic from the director of Antikorper
  • Zombieland - Woody +zombies
  • The Box - Richard x 2 (Kelly+Matheson)
  • Imaginarium of Doctor Parnassus - Gilliam + Ledger + Depp
  • Alice in Wonderland - Burton + Depp + Carter + grasu din Little Britain
  • I sell the dead - Perlman
  • Surrogates - Bruce Willis + comics
  • Moon - cool SF
  • Last Airbender - Shyamalan
  • Thirst - from the director of all cool Korean movies
  • Cold Souls - Giamatti + Giamatti
  • The Owl in the Daylight - Giamatti + PK Dick
  • Inception - Christopher Nolan+ DiCaprio +SF
  • Time Traveller's Wife

17 comments:

krossfire said...

Dar tot n-ai vazut Lesbian Vamipire Killers. Insetatul de cultura din tine plange de oftica pentru ratarea acestei mari capodopere :P

Aron Biro said...

problema e ca luna asta tot ce-am vazut am vazut la cinema, n-am avut acces la alte surse.

Xelomon said...

1. mi-a placut descrierea de la The Hangover :)
2. nu mi-am facut un top al filmelor vazute anul asta, dar tind sa-ti dau dreptate, Watchmen e cel mai tare de pana acum (btw, am si comicsul, daca esti interesat).
3. multumiri ca m-ai adaugat in blogroll.
4. astept in continuare cronici.
5. terminat de citit "Cele 3 stigmate ale lui Palmer" si "Furnica electrica". K.Dick rules.

Anonymous said...

6. Cartile fundamentale recenzate de asa numitul Dobrescu sunt SF-uri, deci e o contradictie grasa intre termeni.

Rave said...

Public Enemies m-a cam dezamagit, mai ales din cauza rolului infect al lui Bale (iaca si centzii mei cei 2: http://www.revista22.ro/via355a-351i-moartea-lui-john-dillinger-6364.html)
Plus ca imaginea ciudata(aveam sa aflu din cronica lui Gorzo ca e tras direct pe digital, ca nuntzile) m-a stresat la oki.
Hangover creca mi-a placut mai mult decat tie.

In rest, poti sa mai bagi la lista de asteptare si Lovely Bones, alu Peter Jackson.

Tom said...

am vazut si eu trailerul de la lovely bones si e cam win asa

Liviu26 said...

Watchmen este filmul anului,fara discutie (mai clar decat faptul ca The dark knight a fost filmul anului trecut),iar The sound of silence se potriveste super cu situatia.
Cat despre comedia anului,este vorba de Der Knochenmann (http://www.imdb.com/title/tt1181927/)?
Mersi anticipat.

Aspoiu said...

1. Nu stiu zau ce mananca Marisa Tomei, da' io as manca-i o tzara (mai mult!) pe ea!
2. In "Knowing" mi-a placut doar faza cu prabusirea avionului, mai precis faza cu explozia secundara care ai prinde in flacari pe bezmeticii aia care fugeau... :D

Li said...

Bruno e comedia anului, clar. Pt mine si filmul deocamdata.

Tudy Harper said...

mai e asta http://www.youtube.com/watch?v=3-KQh87_V2Q cu rock, zapada, sange, soldati din al doilea razboi mondial si momente inaltatoare de muzica clasica

Anonymous said...

baga pe lista de asteptare si The Imaginarium of Dr. Parnassus

Anonymous said...

uhhh... desigur vroiam sa zic ca a aparut trailerul si poti sa pui link la el... sau ceva... :P

Anonymous said...

Si probabil, ce ar fi fost unul din filmele anului, daca nu ar fi fost facut in stilul cacacios de film de categoria B al lui Werner Herzog si in productia lui Lynch care a pus la dispozitie pitici, flamingo si struti:
http://filmdrunk.uproxx.com/2009/08/werner-herzog-david-lynch-and-matricide

Eve said...

Ce ai face daca maine ar veni sfarsitul lumii?...cred ca as citi posturile alea pe care le promiti :) sounds compatible

Anonymous said...

Carpe bitum!

Anonymous said...

Daca ar veni sfarsitul lumii as sparge serverul blogspot ca toti cei care isi traiesc viata si vor sa-si traiasca sfarsitul lumii pe bloguri sa-si dea seama ce risipa de timp si bitzi a fost trecutul si este prezentul lor.

Unknown said...

de pe lista lipsesc Thirst si The Limits of Control