Sunday, August 30, 2009

British Invasion si Peter Crowther


















Nu mai e demult un secret ca toate lucrurile bune din cultura populara s-au inventat in Anglia. Muzica punk, rock, metal, electro, literatura politista, SF, fantasy, horror, porneciurile, banda desenata desteapta, fotbalul, Shakespeare, ce mai, UK e leaganul civilizatziei. In ciuda acestui fapt americanii (si francezii, si prin intermediul lor, si noi) ignora inca cu succes impactul britanic in literatura fantastica, asa ca din cand in cand se cuvine o redresare a situatziei.

Editura britanica PS Publishing e una din cele mai apreciate (si scumpe) de pe planeta, producand cartzi deosebit de aratoase la pretzuri nasoale, batand spre suta de lire. Sheful e un anume Peter Crowther (vezi poza), fost scriitor, azi editor care a facut eforturi laudabile nu doar in a crea una din cele mai luxoase edituri de SFFH (editii limitate de sub 500 de exemplare, cu autografe si o hartie foarte placuta), ci si de a reusi sa promoveze literatura britanica de gen. Una din realizarile sale de seama e revista Postscripts, aparuta de 4 ori pe an care de fapt numai revista nu e - apare in format hardcover cu autograf, are contzinut de antologie si ocazional numere speciale extrem de scumpe (aniversare sau dedicate unor autori britanici). Printre altele, PS Publishing si revista Postscripts au asigurat debutul si promovarea lui Joe Hill, pe atunci considerat tanara sperantza a horrorului britanic, ulterior deconspirat ca fiind fiul lui Stephen King, care nici macar nu e britanic.

Acuma sa revin, caci despre altceva vroiam sa vorbesc, si anume despre nuvele. PS Publishing e una din editurile care a promovat cultul nuvelelor de colectzie, publicate in volume de sine statatoare, subtziri (pana in 100 de pagini) si luxoase. E vorba de editzii adresate strict snobilor, la pretzuri de 20-30 lire nuvela, in conditiziile in care le potzi gasi si publicate prin reviste, la pretzuri de 2 dolari revista sau (mai rar) in antologii paperback de 10-15 dolari. Mai nasol e ca revistele alea nu prea ajung pe la noi, ca multe din nuvelele PS nu prea se gasesc in alte editzii si ca atunci cand se termina stocul pretzurile escaladeaza la nivele incomprehensibile.

Tot scormonindu-mi mintea despre cum as putea citi si eu bijuteriile astea, am descoperit minunata colectzie de 5 antologii (x4 nuvele bucata), editate taman de patronul PS, Peter Crowther, la pretzuri accesibile (atat in paperback cat si in hardcover cu autograf). Scopul colectziei a fost de a aduce nuvelele deluxe de la PS la nivelul buzunarelor poporului, pastrand totodata un nivel inalt al productziei si asigurand obiectivul de promovare a autorilor britanici*. Mi se pare foarte reusita si selectzia, precum si ideea dupa care au fost grupate nuvelele:













  • Un volum de istorii alternative: e vorba de Foursight (volumul meu favorit din colectzie) cuprinzand 3 nuvele premiate pe care le-am cautat mult si bine: Andy Warhol's Dracula, a lui Kim Newman, conectata cu superba trilogie Anno Dracula a celui pe care il consider cel mai reusit epigon al lui Terry Pratchett; a doua e Vaccinator a lui Michael Marshall Smith, un autor foarte apreciat dar din pacate greu accesibil datorita incapatzanarii de a-si publica cea mai mare parte a operei in editzii de lux; a treia e Leningrad Nights a lui Graham Joyce, o alta vedeta britanica care abia in ultima vreme a intrat in atentzia editurilor americane; la astia se mai adauga un tip de care nu auzisem pana acum, James Lovegrove;
  • Un volum de urban fantasy: e vorba de Cities, cu contributzii de la China Mieville (The Tain), Paul di Fillippo (cea mai premiata nuvela a sa, A Year in the Linear City), Michael Moorcock (Firing the Cathedral) si Geoff Ryman (VAO)
  • Un volum de horror: Fourbodings, cu nuvele ale lui Tim Lebbon (So Long Gerry), Simon Clark (Langthwaite Road), Terry Lamsley (In the Garden, where Belladonna Grows) si Mark Morris (Stumps)
  • Un volum de space opera: Infinities, cu nuvele de Alastair Reynolds (Diamond Dogs, tradusa si la noi la Nemira), Ken McLeod (The Human Front), Eric Brown (A Writer's Life) si un anume Adam Roberts (Park Polar)
  • Un volum de hard SF: Futures, cu nuvele de Ian McDonald (Tendeleo's Story), Peter Hamilton (Watching Trees Grow), Stephen Baxter (Reality Dust) si Paul McAuley (Making History).
Pentru cine vrea sa incerce marea cu degetul, adresez o recomandare calduroasa pentru Foursight, iar pe locul 2 ar veni Cities.












Si daca tot e vorba de britanici, Cemetery Dance a scos recent frumoasa antologie British Invasion, o culegere de proza horror britanica foarte bine venita. Prefatza volumului demonstreaza clar ca horrorul modern a fost inventat in Anglia si ca a sosit momentul unei noi invazii britanice care sa puna capat epocii subjugate autoritatzii lui Stephen King. Printre contributorii antologiei se numara Ramsey Campbell, Mark Morris, patronul Peter Crowther, Kealan Patrick Burke, Kim Newman, dar si catziva tineri care abia au inceput sa scoata capul pe la premiile British (SF si F). O excelenta ocazie pentru revelatzii literare.

Ori daca n-avetzi chef sa cititzi cartzile astea, retzinetzi macar o idee: SUA nu e decat o colonie britanica.

P.S. Pana la finele anului 2009, PS Publishing au cateva oferte "la kilogram", in genul ca daca dai 100 sau 200 de lire, primesti 10 cartzi alese de ei din portofoliul editurii, volume care la pretul lor real ar costa mai mult decat dublu (oferta de 100 de lire e pt nuvele, aia de 200 pt romane in editzii cu carcasa, toate hardcover cu autografe). Faptul ca volumele sunt alese de editori nu e neaparat tzeapa, toate titlurile PS Publishing sunt meritorii. Oferta tzine pana la finele lui 2009.

*Un volum de asta cu 4 nuvele ajunge, in editzia cea mai beton (cu autografele tuturor contributorilor), la vreo 20 de lire, mai ieftin decat fiecare nuvela in parte, luata separat de la PS.

9 comments:

Anonymous said...

Muzica rock s-a inventat in state, muzica electro in germania.Fotbalul a fost inventat de francezi in noaptea masacrarii hughenotilor. Porneciurile le0au inventat olarii elini si hindusii - ma ingrozesc la posibilitatea existentei unui porneci britanic gandindu-ma la femeile insulare, oribile, in afra de vreo 2 3 exceptii ( pana si Woody Allen a ales americance sa joace personaje britanice si Woody Allen fluiera tot ce poarta sutien). Literatura fantasy a fost inventata de sumerieni, iar francezii si americanii au cele mai notabile nume in domeniu. Arsene Lupin e mai tare decat Sherlock Holmes pe care-l umileste in toate romanele lui Maurice Leblanc. Desteptaciunea nu tine de nationalitate si rareori se combina cu benzile desenate. Si piesele lui Shakespeare nu au ca loc de actiune insula, iar asta e un indiciu despre cat de mult isi pretuia Shakespeare leaganul. Ca si in preferata ta FoursightL Andy Warhol, Dracula , Lenngrad stabilesc suprematia imaginarului britanic care n general se vinde sub 500 de bucati/carte. Un lux desigur. Britanicii au inventat doar accentul ingrozitor, oamenii cu dinti de cal cariati, umorul de scorojit peretii, cuvantul 'lovely' si plictiseala. Si SUA nu mai e colonie britanica. Si le cam kix arsul britanicilor din secolul 18 incoace.

Nicu said...

Si talentul de a emite enormitati s-a inventat in Romania. Uita-te mai sus. QED

Anonymous said...

La preturile alea pentru carti cred ca enormitatile s-au nascut in Mare Britanie. Iar blogerul i cei 2 comentatori de mai sus s-au nascut in Romania. Pe cine sa mai crezi? :P

Anonymous said...

Nicu, tu nu prea apreciezi umorul britanic, nu? Pompos si fara haz.Yesindeed.

alex said...

http://www.imdb.com/title/tt1226774/

Anonymous said...

E singurul film la care am adormit in ultimii 5 ani.

alex said...

e comedia anului. ar trebui sa iti tratezi narcolepsia :)))

BogdanP said...

Easy now, sit you down*Digesting England by the pound*Hundred pounds

Anonymous said...

simpatizez overall cu commentu anonimului. dar niste mici rectificari: indiferent unde'au aparut rockul si electro - englezii au facut "muzica" din ele. beatles stones bowie eno - all the way up to radiohead or portishead. in muzica sunt geniali da' cam asta e tot.

pornoaca [in versiune moderna, literara si fotografica] a aparut evident la paris. in versiune actuala, downloadabila - se produce cam integral pe langa LA [btw i agree - englezoaicele sunt indescriptibile, poate asta explica procentul neobisnuit de homosexuali britanici].

genul policier a fost brevetat de Poe. fantasy - de Poe si de romanticii germani, cam simultan.

"desteptaciunea" e influentata de mediul in care se dezvolta. mediul britanic e cam mucegait, duhneste a bere proasta si earl gray cu prajiturele. sa nu uitam nici Familia Regala: cand verii se combina 500 de ani intre ei - desteptaciunea se duce la buda.