Wednesday, May 20, 2009

Watchmen for dummies























Black Summer
de Warren Ellis

Din nou Warren Ellis, asta este. Black Summer e o serie BD, publicata la Avatar Press, editura care adaposteste autori BD respinsi si cenzurati de publisherii mainstream. Ellis e cred ca cel mai frecvent publicat autor de la Avatar. Am mai discutat despre asta pe vremea cand a publicat Black Gas, o poveste brutala cu zombie.

Black Summer nu are nici o treaba cu Black Gas, e o poveste politica cu supereroi, o versiune mai superficiala si brutala a lu Watchmen. Nu e o serie lunga, 8 numere, grupate recent intr-un frumos volum hardcover.

Povestea incepe cu un supererou care se furisheaza in gradina Casei Albe, intra in biroul oval si il omoara pe presedintele SUA, cu tot cu sfetnici, apoi apare in fatza ziaristilor anuntzand ca presedintele era un cremenal corupt si ca puterea tre sa fie in mana poporului. Din pacate autoritatzile nu reactzioneaza prea pozitiv si supereroii incep sa fie declaratzi ca teroristi, provocatzi si haituitzi pana la decimare desi la inceputuri fusesera promovati ca un triumf al experimentelor armatei. Povestea merge in paralel cu evenimentele politice post 9/11, supereroii sunt asimilatzi talibanilor, iar cel care l-a omorat pe presedinte e un fel de Bin Laden care tot trimite inregistrari video populatziei. Banuiesc ca asta a fost motiv suficient ca Ellis sa se adaposteasca la umbra celor de la Avatar Press, singurii dispusi sa publice o calomnie aproape pe fatza la adresa regimului Bush. De fapt unul din blurburile volumului zice asa: Would you like Homeland Security to be notified about this book?

Din pacate, ca mai toate productziile Avatar Press, povestea e diluata in multa actziune - o gramada de pagini fara dialoguri pe care sunt desenate explozii, cafteala si matze imprastiate. Unele au sens, altele-s bagate doar sa umple paginile, astfel ca povestea putea fi spusa in jumatate din paginile alea. Alta problema e ca spre sfarsit povestea urmeaza pasii batutzi de Watchmen, ridicand dilema Who watches the watchmen si unde se trage granitza intre brutalitate abuziva si justitzie.

In concluzie, lucrarea lasa impresia de superficialitate si de oportunism legat de lansarea filmului Watchmen, o chestie din pacate destul de frecventa in catalogul Avatar Press. Oricum, hardcoverul arata foarte misto iar grafica e detaliata. E ok ca si cadou.

- plusuri: grafica misto, valori de productzie cool
- minusuri: poveste diluata in cafteli, cam sta in umbra lui Watchmen
- recomandare: celor care n-au intzeles sau n-au avut rabdare la Watchmen

1 comment:

alex said...

ii cam greu sa lase impresia de "oportunism legat de lansarea filmului Watchmen" avand in vedere ca a fost lansata acum un an si jumatate. a fost si atunci comparata destul de mult cu watchmen si primita cu destul de mult entuziasm de catre cititori.problema a fost ca potrivit obiceiului celor de la Avatar de a nu respecta data de aparitie( au fost intarzieri de peste o luna la cateva numere) entuziasmul a cam pierit si multa lume a crezut ca proiectul a fost abandonat.Acum avatar incearca un Black Summer "Reloaded" sau un Watchmen "Reloaded Reloaded" cu seria No Hero scrisa de data asta de catre Garth Enis.O alta serie scrisa in acelasi spirit Watchmen, care ii mai mult parodie si ii scrisa de Garth Enis, ii The Boys lansata la dynamyte.Seria a inceput foarte bine dar din pacate ultimele numere au cam lasat de dorit.oricum merita incercata.