Friday, May 15, 2009

Inghetzata la cornet
























Freezer Burn

de Joe Lansdale

Paragraful urmator e un comentariu al unui cumparator de pe pagina amazon a cartii. A se lua ca recomandare pozitiva, in ciuda intentziilor comentatorului:

This sorry book joins 'American Psycho' as one of the worst books ever written. I'm not saying Lansdale shouldn't have written it; I should have known better than to buy it! There is nothing, nothing to commend this book for anyone. This is not hard-boiled. No, this is a mind dump onto the page of the ugliest, sickest reaches of an author's mind. I feel this book is something dirty in my house that I must get rid of now. DON'T tell me I don't get it, either! I DID get it - this is an excuse for someone to tell us all about his most dirty psychosexual and racist leanings. The thing that disturbs me even more is that so many readers have gleefully praised it here as a great book.

Freezer Burn e una din cartile scarboase ale lui Lansdale, dar spre deosebire de splatterpunkul din Nightrunners (recenzat aici) in care umorul si violentza gratuita se cam subminau reciproc, Freezer burn e o lucrare de maturitate care se citeste cu un ochi plangand si unul razand, fara a lasa impresia ca se fortzeaza nota.

Eroul romanului e Bill, un golan care traieste din cupoanele de pensie ale maica-sii, pe care o tzine moarta si impachetata in paturi in spatele unei canapele, sa nu-i taie autoritatzile pensia. Intr-o buna zi se termina cupoanele care erau semnate dinainte si eroul e nevoit sa invetze semnatura lui maica-sa, chestie care ii da foarte mult de furca, pana la descurajare. Disperat, Bill se hotaraste sa faca bani jefuind chioscul de petarde de vizavi tocma in ziua de 4 Iulie, chestie care iese naspa, ceea ce il obliga sa se ascunda in mlastinile de la marginea orasului, unde il pishca tzantzarii pana i se umfla capul. Tot flamanzind si ratacind cu capul umflat, ajunge intr-o poiana unde era parcat un freak show. Patronul circului, un batranel cu 3 maini si o nevasta bunoaca, il angajeaza crezand ca e retardat hidrocefal.

Asta se intampla repede, nici un sfert din carte. Restul e despre:
  • viatza la circ, cu bune si cu rele, cu tot cu apucaturile sexuale ale freakshilor, ambitziile si necazurile lor, ceva in genu serialului Carnivale daca-l tzinetzi minte;
  • si conflictul eroului caruia incepe sa i se vindece capul de la tzantzari si sa isi dea arama pe fatza planuind sa mushte mana care l-a hranit si sa fuga cu cele mai de pretz asseturi ale circului: pe nevasta patronului si un frigider in care e criogenizat insusi Isus.
Nu trec 5 pagini in cartea asta fara sa te oripilezi si fara sa razi in hohote la cate o faza. Cartea are totusi neajunsul ca nu angajeaza emotional cititorul, adica nu contzine personaje simpatice, nici macar personaje cu care sa potzi relatziona cat de cat. Cel mai benign dpdv moral personaj e un hidrocefal pe care il tot fraieresc ailaltzi freakshi sa le faca blowjoburi. Mai sunt pe-acolo un hermafrodit, o femeie cu barba, un om-caine, doi siamezi batausi si o expozitzie de borcane cu fetushi diformi. Plotul urmeaza in mare pe cel din Postasul suna intotdeauna de doua ori deci nu prea e loc de surprize, ramane insa marea bucurie a frumusetzii textului, vorba lui Calinescu.

P.S. Mare eveniment, recent nuvela Big Blow, care a stat la baza romanului cu acelasi titlu, de care am vorbit luna trecuta (doar usor umflat, fara diferentze importante), a fost postata gratis pe site-ul lui Lansdale, aici.

- plusuri: foarte misto scrisa, personaje puternice, umor si oroare, spiritualitate texana
- minusuri: plotul e luat din Postasul suna de doua ori
- recomandare: amatorilor de umor extrem de negru, fanilor serialului Carnivale

No comments: