Tuesday, February 10, 2009

Cal McDonald, boozer, druggie, private dick






















Criminal Macabre

vol 1: A Cal McDonald Mystery
vol 2: Last Train to Deadsville
vol 4: Two Red Eyes
vol5: My Demon Baby


de Steve Niles

cu grafica de Ben Templesmith (doar vol.1)

Cal McDonald e un fost politzist, ramas shomer datorita dependentzei de droguri, si care sufera de meteahna de a vedea oameni mortzi si a intra in conflicte cu fiintze supranaturale de la cusaturile realitatzii. In aventurile sale, Cal e insotzit de Molock (un fel de zombie sufletist) si, pana la un punct, de doua gagici rivale sub aspect sexual.
  • In primul volum, eroul incearca sa puna capat unei conspiratzii organizate de zombie, varcolaci si vampiri care vor sa distruga omenirea cu un virus de ciuma bubonica adus din Moldova cu ajutorul puricilor (pe bune);
  • In volumul doi, Last Train to Deadsville, eroul cade in mrejele unei succube care a supt sufletele si nu numai ale tuturor barbatzilor dintr-un satuc, lasand femeile vaduve, frustrate si revoltate;
  • Volumul 3, Supernatural Freak Machine, nu a mai aparut din pricina unui conflict legal intre autor si publisher;
  • In volumul patru, Two Red Eyes, eroul isi spune pe shleau opinia despre Romania: Nothing good ever came from that country. Contextul replicii e un conflict cu bampirul Nosferatu emigrat in California, dar oricum am ramas cu impresia ca autorul Steve Niles nu rateaza nici o ocazie de a face mishto de romani. Si am mai ras cand eroul dezintegreaza cadavrul unui vampir urinand pe el, dupa ce in prealabil bause doi litri de apa sfintzita.
  • In volumul 5, My Demon Baby, Cal trebuie sa protejeze un bebelush care e Antichristul, atat impotriva bisericii care vrea sa-l distruga cu ajutorul unui cavaler templier zombie, cat si impotriva sectelor satanice care vor sa-l educe pe Antichrist in spirit....anticrestin. Cal vrea doar ca Antichristul sa poata creste mare in liniste si sa decida singur, la maturitate, calea pe care vrea sa o urmeze.
Seria BD CalMcDonald totalizeaza aceste 4 volume (+1 ramas nepublicat si unul in curs de publicare) si m-a atras prin grafica irezistibla a australianului Ben Templesmith (despre care am mai discutat la Fell si Wormwood: Gentleman Corpse). Din pacate pomenita grafica e prezenta doar in volumul 1, A Cal McDonald Mystery, in rest fiecare volum foloseste alt grafician - care nu se ridica nici unul la nivelul lui Templesmith, dar asigura totusi o diversitate placuta. Scriitorul Steve Niles si graficianul Ben Templesmith nu se afla la prima colaborare, de pe mainile lor a iesit mai cunoscuta serie 30 Days of Nights, ecranizata recent.

Am povestit la ocazii precedente despre cat de mult imi place grafica lui Templesmith, un fel de caricatura desenata peste pictura care duce la rezultate hiperatmosferice si in multe cazuri grotesti, ideale pentru o poveste noir horror cu personaje urate ca dracu, categorie in care se incadreaza cam toate titlurile pomenite din CV-ul sau. Comparand volumele Cal McDonald, primul cu desene de Templesmith, restul ba, devine evident de ce ziceam ca individul poate ridica enorm nivelul, inclusiv la nivel narativ, prin stilul graficii.

Despre Steve Niles in schimb n-am mai avut ocazia sa povestesc. E considerat un Stephen King al benzii desenate si nu numai (scrie si cartzi fara poze), a pus piciorul in pragul Hollywoodului cu 30 Days of Nights si e unul din cei mai prolifici autori de gen; dezavantajul ultimului aspect e ca nu are nici o lucrare mare care sa-l reprezinte, ci o gramada de ciurucuri care au fost partial colectionate curand in volumul The Steve Niles Omnibus si cateva serii de dimensiuni reduse (nici 20 de numere) precum pomenitele Cal McDonald si 30 Days of Nights*.

Legat de Hollywood, succesul 30 Days of Nights i-a asigurat oferte pentru inca 3 ecranizari, dintre care cea mai certa pare a fi chiar volumul 1 al lucrarii de care discutam aici, Criminal Macabre, aia cu puricii, ciuma si moldovenii care ar putea sa iasa foarte misto pe marele ecran si ar isca din nou scandaluri politice comparabile cu cele iscate de Borat.

Ce nu imi place la seria asta e ca am o vaga impresie ca autorul Steve Niles sta cam prost cu imaginatzia. Adica oricum ma uit, toate bucuriile pe care mi le-a adus seria Cal McDonald sunt aspectele estetice, un pic de umor si potentzialul cinematografic (noir) al lucrarii care ma face sa ma bucur pe dinainte, cum zic copiii.

In rest, cred ca e evident pentru toata lumea ca eroul McDonald e un palid epigon al lui John Constantine, cu care nu te pui. Constantine e un personaj imens al culturii populare, creat acu mai bine de 20 de ani si trecut prin mana celor mai importantzi autori BD ever, de la creatorul Alan Moore pana la Garth Ennis, Warren Ellis, Brian Azzarello si la o ocazie chiar Neil Gaiman. Ce are deosebit McDonald fatza de Constantine e faptul ca e american, se imbraca cu un jerseu de kkt, e brunet si e caracterizat mult mai superficial decat Constantine. De fapt, Cal McDonald seamana destul de mult cu modul in care Keanu Reeves l-a incarnat pe Constantine (la ani lumina de stilul original al personajului). Suspectez ca intr-o anumita masura ecranizarea lui Cal McDonald mizeaza si pe ecranizarea aniversara Constantine 2, prefigurata pt la anul.

- plusuri: elementele noir, horrorul grotesc, umorul, toate potentzate excelent la nivel grafic, indeosebi in volumul desenat de Templesmith
- minusuri: McDonald e o pastisha a lui Constantine, iar seria lui Niles e o versiune superficiala a seriei Hellblazer
- recomandare: fanilor Hellblazer indulgentzi si care nu se mai satura, celor care apreciaza un mix de Chandler cu vampiri si varcolaci, poate chiar fanilor Buffy desi povestile lui Niles sunt un pic cam brutale pentru spiritul dark-emo

*30 Days of Night e mai lunga, dar Steve Niles e autor doar pe primele 3 volume.


No comments: