Saturday, November 08, 2008

Shirtless horror
























Supernatural
sezon 3

Asta e sezonul amputat de greva scenaristilor la 16 episoade. Dupa un prim sezon sub orice critica si un al doilea sezon mediocru dar plin de ambitzii, in sfarsit la sezonul 3 putem vorbi de un serial matur, cu subiect inchegat, personaje, drame si suspans la un nivel normal (pentru televiziunea mainstream).

Pentru cine nu stie, asta e serialul ala cu 2 cocalari care investigheaza cazuri paranormale, macinatzi de faptul ca mama si tata au fost luatzi de dracu. Sezonul anterior se terminase cand unul dintre fratzi isi vanduse sufletul dracului ca sa-l salveze pe celalalt, cu clauza contractuala ca mai are dreptul sa joace in serial inca un sezon. Adica tocmai acest sezon 3 care se finalizeaza foarte misto, intr-o nota foarte tragica, respectivul frate ajungand sa fie luat de dracu si atarnat in lantzuri deasupra unei gropi de pucioasa. Daca sezonul 2 mai avea ceva umplutura, noul sezon e destul de bine focalizat pe aceasta macinare a eroilor: fratele care facuse pact cu dracu se chinuie sa-si traiasca ultimul sezon din viatza cat mai constructiv, ascultand Bon Jovi si revizitandu-si gagicile cu care avusese one night standuri, celalalt face eforturi pe la spatele lui sa-i masluiasca contractul cu dracul si sa-l scoata din rahat.

Mutarea accentului dinspre o antologie de intamplari spre un fir narativ intins peste majoritatea episoadelor e binevenita, nu mai lasa impresia ca povestea e inventata din mers. Sunt binevenite si personajele secundare care de data asta nu sunt doar episodice:
  • O dracoaica blonda cu geaca de piele care a facut furori intre fanii serialului si care aduce un twist nou - e personaj pozitiv, adica un drac revoltat impotriva sistemului. Treaba asta cu sistemul e destul de tare, demonii sunt umanizatzi prin aceea ca au si ei problemele lor iar Iadul e un fel de capitalism extrem care te siluieste prin contracte. Si prin asta, afli ca nu e nici o diferentza intre oameni si demoni, nu sunt aplicabile definitziile de bine si rau, totul se reduce la clauzele contractuale;
  • O parasuta englezoaica traficanta de obiecte magice care pune betze in roate eroilor si are propriul plan de investitzii in Iad;
  • Un negru vanator de vampiri care a degenerat intr-un paranoic ce vede monstri la tot pasul, pana devine el insushi vampir si trebe sa deal with himself.
In sfarsit am aflat si ce era cu barfa aia cum ca Supernatural ar fi fost inspirat de Neil Gaiman. Well, sunt sigur ca treaba asta n-a fost valabila dintotdeauna dar iata ca in sezonul 3, criza scenaristilor a produs si cateva episoade in care cei doi fratzi se lupta cu Anansi, cu Sandman si cu American Gods (2 zei pagani care mananca oameni in ajun de Craciun, funny ca asta e chiar episodul Christmas Special).

Alta tactica a sezonului e sa incerce sa integreze cumva primul sezon de kkt, revizitand personaje si teme, chestie care de regula esueaza lamentabil si e un efort cusut cu atza alba. Din fericire nu se insista prea mult pe asta. Se continua si traditzia referintzelor, cu episoade care parodiaza Groundhog Day, One Missed Call si Blairwitch Project.

In continuare marele lips al serialului sunt actorii, si cei principali, si cei secundari, pe care, ca sa folosesc o expresie de cand eram mic, ii cam chinuie talentul. Dar pot sa zic totusi ca la sezonul asta nu m-am enervat deloc si am trecut prin el ca prin unt. Unii amici zic ca asta ar fi semn ca mi-a scazut sistemul imunitar dar oricum producatorii au muncit mult sa ridice standardul, ba au bagat chiar si niste scene de sex.

- plusuri: sezon scurt si la obiect; cand nu e la obiect, e funny
- minusuri: actorii
- recomandare: oamenilor care vin obositzi de la serviciu si au la dispozitzie o ora de relaxare inainte de culcare, in care nu vrea nimeni sa le maseze prostata


10 comments:

Anonymous said...

No shit. La mine e deja un ritual. Vin de la munca\scoala (depinde de ce am mai mult chef in ziua aia) ma asez la Supernatural. Am ajuns fix pe la Hollywood Babylon dat fiindca mi-a crapat sistemul o perioada si n-am mai terminat sezonul 2 (desi ma laudam).

Una peste alta , nu faci tu 1-2 recenzii la niste jocuri indie de nisa, gen World of Goo :D ?

Aron Biro said...

n-am vreme sa ma joc si cand o sa am, o sa fie Dead Space.

Anonymous said...

De ce ,pentru ca seamana cu System Shock 2 or why ?

Anonymous said...

Pe mine m-a terminat controlul din Dead Space, poate cu un gamepad o sa fie mai usor. E mistoc, are feeling si povestea pare inchegata.

Tom said...

deci console baieti, console. am inceput sa urasc pc-ul la divertisment. imi bag in camera doua animale: un tv de 81 cm si un ps3. am zis

Li said...

ps3 as zice doar peste 2-3 ani.. da nu ma bag :) sa nu deturnam discutia

Li said...

ps. a iesit fable 2 :P

Anonymous said...

@tom am incercat si cu un controller de ps2, nu-mi place

No One said...
This comment has been removed by the author.
No One said...

sorry ca mi-am sters comentariul precedent. ce vroiam sa zic: pe cand un articol la sezonul 4?