Thursday, November 13, 2008

God is an english gentleman



Scarlet Traces
vol. 1-3
de Ian Edginton
cu grafica de D'Israeli

E vorba de trei carti-placheta BD foarte frumoase si stilate publicate de Dark Horse. Povestile sunt extrem de englezesti, curat promo turistic si bravada aristocrata ascunse in spatele unor reinterpretari ale romanului lui Wells, War of the Worlds.

N-am auzit pana acu de Ian Edginton, am luat cartile pt nominalizarea la premiile Eisner. Edginton e englez si e pretty cool dar majoritatea lucrarilor sale au fost publicate la edituri britanice si nu se gasesc pe amazon.com. Graficianul D'Israeli e si el un tip cool si apreciat prin mediile europene, desenele lui sunt frumoase dar pacatuiesc prin faptul ca sunt CGI. Nu 3D dar oricum, CGI pe fatza. De fapt ideea e ca Scarlet Traces trebuia sa fie un webcomic animat cu Java prin anii 90, ca sa promoveze tehnologia Java si pana la urma proiectul a esuat si a aterizat la DarkHorse, fara parte animata evident. Consecintza e ca arata ca un desen animat doar ca neanimat.

Scarlet Traces e o distopie steampunk, adica reuseste sa fie retro, futurista si pulp in acelasi timp, ceea ce nu e chiar putzin.
Partea pulp e ca eroii principali sunt un cuplu de gentlemeni, fosti militari, care aduc aminte de Sherlock Holmes si Dr. Watson si investigheaza situatzii neplacute pentru obrazul societatzii britanice.

Partea retro e ca actiunea se petrece acu 100 de ani, imediat dupa ce englezii au invins in Razboiului Lumilor, da, chiar ala al lui H.G.Wells / Orson Welles. Pentru a lega povestea mai bine, primul volum e chiar o reinterpetare a lucrarii lui Wells, prin ochii eroilor din Scarlet Traces.

Partea futurista e ca victoria asupra martzienilor a adus o prosperitate incredibila Imperiului Britanic, dupa ce englezii au reusit sa exploateze tehnologia martziana. Cu alte cuvinte, englezii zboara cu supersonice, se plimba cu automobile pe 4 picioare si sunt hiperindustrializatzi in timp ce francezii sunt ruptzi in cur si roshi de invidie.

Partea distopica e ca prosperitatea britanica are pretzul industrializarii brutale: rednecksii scotzieni sunt shomeri vai de capul lor, nevestele li se prostitueaza sau spala WC-uri pentru aristocratzii londonezi si, colac peste pupaza, tinerele fecioare incep sa fie rapite si traficate pentru experimente dubioase cu tehnologie martziana. Volumul 2 e si mai misto, despre cum pe englezi ii apuca ambitzia sa contraatace planeta Marte in timp ce Scotzia si Irlanda saracite la maxim fac atentate cu bombe si revolutzii secesioniste inabushite in sange de un prim ministru dictatorial. Eroul volumului e o jurnalista ambitzioasa care lucreaza la unicul ziar liberal din Imperiu si care se duce pe Marte sa vada de ce nu se mai intorc ofitzerii din razboi.

Cartile-s foarte frumoase si propovaduiesc un principiu de care mi-a amintit amicul Morrison intr-un status de messenger: englezii beau un ceai la ora 5, chiar si pe Marte. Doar asa se poate construi un imperiu.

P.S. La a doua citire am descoperit si o gramada de referintze eurocomics, printre care un cameo al lui TinTin.

- plusuri: idee interesanta, stil british, prezentare excelenta
- minusuri: pretzul, problema specifica editiilor de lux Dark Horse
- recomandare: celor care apreciaza steampunkul, pe HG Wells, benzile desenate euro si spiritul imperialist britanic

2 comments:

Anonymous said...

recomandare: celor care apreciaza steampunkul, pe HG Wells, benzile desenate euro si spiritul imperialist britanic

Se pare ca intrunesc toate conditiile, le-am citit si eu si le-am gasit simpatice, mi-au placut atmosfera steampunk martiano-victorian si stilul lui D'Israeli care aduce cu cel al lui Corben, amestec de realism, caricatura si grotesc.

Daca n-ai facut-o deja incearca si "Heart of Empire" de Talbot, tot steampunk dar de data asta victorian-elizabetan-baroc si aparut tot la DH. Scenariul e mai ingenios si lipsesc martienii, imperiul britanic condus de regina autoritara si cu puteri psihice Anne e principala putere mondiala iar Vaticanul trimite un emisar papal (fanatic, psihopat si cu puteri psihice si el) s-o convinga sa fie supusa Romei sau s-o asasineze. Personajul principal e printesa Victoria, mai apar si doi jurnalisti pe acolo ... Inceputul e original pentru un comic mainstream, gasesti un preview pe site-ul DH dar e ciuntit, lipsesc doua pagini cu ceva pornografie care nu e vizuala, doar sugerata.

Anonymous said...

Olalario,

Fara legatura cu subiectul cu fata, ceea ce este relativ nepoliticos asa ca imi cer scuze, insa.

Trebuie.

Sa vezi.

Dead Set.

Charlie Brooker + zombies + Big Brother = o combinatie ce suna a parodie, dar nu este - cu toate ca rade nitel de subiect si are momente in care se pierde putin in propriul amuzament si in bucuria de iti arata carne mancata si oase curatate, cu intreaga suita de horcaieli si tipete aferenta, pana intr-un absurd ce devine comic.

In acelasi timp are nenumarate momente dure, pe care ti le arata fara nici o apologie, facandu-te sa te adancesti din ce in ce mai mult in canapea incercand sa te indepartezi de claustrofobia invaziei.

O placere a fost.

Ai, sau cel putin am avut, sentimentul ca urmaresc un film de ~140 de minute spart in episoade - de la calitatea generala a productiei (camere, set, props etc etc) pana la atitudinea straight-up no bullshit apropo de intregul set-up apocaliptic.

Fun fun fun.