Sunday, November 23, 2008

Corporate horror



The Office

Ziceam ca in cronica la Extras ca Ricky Gervais are o fatza porcina de contabil. Ei bine, in serialul The Office, Gervais chiar e un fel de contabil (shef de colectiv, ma rog) si reuseste sa dea imaginii asteia porcine o aura infioratoare in special daca esti angajat si stii cum e sa iti petreci cea mai mare parte a vietzii cu oameni straini in locul familiei si pretenilor. Deci The Office e serialul care l-a pus pe Gervais pe harta, produs in 2001 de BBC si mutat recent la americani intr-o versiune care nu e nici pe departe atat de viscerala ca originalul. Profitand de actorii anonimi si regia gen Lars von Trier, The Office a pacalit o vreme publicul prezentandu-se ca documentar + reality show despre viatza la serviciu, apoi si-a dat arama pe fatza ca fiind fictziune, apoi a incercat sa pacaleasca iarasi, prin faze cu actorii uitandu-se direct in camera sau intrerupandu-si microfoanele sa nu auzi ce discuta intre ei. Iar la final, in episodul Christmas Special toate personajele discuta de "documentarul The Office" care le-a invadat vietzile si a fost editat de kkt de catre BBC sa-i faca sa arate penibil.

Well, e trist ceea ce spun, in special pentru voi aia care nu v-atzi angajat inca, dar in serialul asta nimic nu e de ras, e realitatea cea de pe urma, cu care ramai de la 25-30 de ani pana la pensie ori pana mori: 4 peretzi, o lista de obiective, hartzoage peste hartzoage sa nu te plangi ca n-ai de lucru si petreceri sinistre alaturi de oameni cu care n-ai nimic in comun. Pe scurt, un fel de casa de nebuni. Poate mai tzinetzi minte si Office Space, filmul cu aia care scosesera o imprimanta in curte si au batut-o cu bate de baseball pana au sarit matzele din ea. Ei bine, ala a fost comedie cinstita de situatzii, relaxare, poante etc. Aici, in The Office, totul e sec si penibil, de la tragic, la comic, la melodrama.

E drept ca am ras de cateva ori, dar la anumite momente se ajunge in zona corporate horror, de exemplu cand colegii de office il tarasc pe un contabil pe podele si trag nadragii de pe el sa i se vada putza si apoi il filmeaza si rad ca porcii, in frunte cu Ricky Gervais care are cel mai sinistru chicotit din cate am auzit vreodata si isi mangaie mereu cravata sa i se vada ghiulul.

Desi are aceeasi structura ca Extras (12 episoade de juma de ora plus Xmas Special), The Office e destul de diferit, cu mai putzine gaguri, fara vedete si mai subtil. Accentul e pus pe maniere, barfe si tabieturi de birou dar nu din alea ca in Ally McBeal, ci din alea autentice - aruncat cu kkt, demagogie, sapat pe la spate, lingai alunecosi si petreceri de birou cu confetti si trompete sa fie toata lumea impacata. Iar Gervais e pur si simplu sinistru si un mare maestru in a crea scene cu oameni care se simt penibil sau sunt penibil si nu se simt.

Un aspect important al serialului e umorul politic incorect care aici ia proportzii vecine cu nesimtzirea, undeva in zona Borat, doar ca in implementari realiste. Spre exemplu Gervais are o colega de birou in scaun cu rotile pe care o tot trage si o impinge de parca e un scaun care ii sta in cale. Mai are si un coleg negru pe care, de teama sa nu fie acuzat de rasism, il tot complimenteaza pentru zvonul ca negrii ar avea putza mare. Mai e si un libidinos albinos cu cearcane si atitudine de nazist si un obez pahidermic si monolitic care are mereu o vorba buna pentru toata lumea.

Beware!

- plusuri: un serial infiorator, lectzie de viatza
- minusuri: unii o sa-l gaseasca prea sec
- recomandare: tinerilor care intra pe piatza muncii, amatorilor de umor britanic atat de uscat incat sangereaza

7 comments:

Anonymous said...

Sincer, opusul lui Mike Judge mi s-a parut mai apropiat de realitatea fostului meu job decat abracadabrantul The Office din care n-am vazut mai mult de 20 de minute.

Se apropie mai mult de umorul de tip Jackass\Tom Green\Andy Dick decat de Borat

Anonymous said...

Bai Biro bai. Ai vazut mai A l'interior?

Nu mai pot sa dorm bai. E mai brutal decat Frontiere(s). Oribil film. Cumplit. Ce poa sa scoata nenoricitii astia de francezi.

Anonymous said...

lolozaur the office se pisa si pe jackass (cu care n-are nicio legatura) si pe borkkt

Anonymous said...

foarte tare. a fost acum 1 an parca pe tvr2, cand se apucasera ei sa dea seriale meseriase. chiar ca e horror cateodata. imi aminteste de locul meu de munca....

Anonymous said...

Eu am downloadat cele 3 serii (67 episoade) din Millennium si acum dau jos serialul La Femme Nikita. Doua seriale de exceptie din toate punctele de vedere. Am cautat info pe net despre The office dupa ce ti-am citit review-ul dar cred ca ar fi prea plictisitor pentru mine.
Salutari din Canada!

Anonymous said...

Acum am belit ochii mai mult in ''The Office''. Tot imi pare nerealist desi exista o explozie de glume si in fostul job dar nimic in stilul asta (poate si pentru ca era destul de interactiv si antrenant in sine).

Unknown said...

Nu cred ca The Office si-a propus sa pacaleasca prin regie gen reality show, asa cum nici Dogma '95 nu poti spune ca e necinstita, nu? In orice caz, mi-a placut foarte mult, Gervais este foarte talentat, desi uneori inconfortabil. Dar oricum avem parte de prea mult confort in filmele americane, deci pentru mine lucrul acesta este bine venit.