Thursday, October 30, 2008

Are you havin a laugh?



















Extras

Foarte tare ma rad la serialul asta. E scurt (12 episoade plus un lung metraj de Craciun) si intens (rafale de 25 de minute care te lasa sufocat in chicoteli). Si e britanic, of course. Mai exact, e opera vedetei Ricky Gervais, care a rupt gura targului cu serialul The Office, astazi transbordat in versiunea americana mult mai longeviva, mai mainstream si, zice lumea, mai de kkt. Ricky Gervais asta e un cocalar cu fatza de contabil care seamana si rade ca un purcel si emana umor sec prin totzi porii.

In Extras, Gervais joaca rolul unui figurant bondoc si trecut de 40 de ani care isi viseaza sa devina mare actor, dar pana una alta tre sa se multzumeasca cu statutul de "background artist". Fiecare episod al serialului se invarte in jurul unei vedete de Hollywood care apare pe bune in serial si care ii strica intr-un fel sau altul ambitzia eroului de a face si el rost de o replica mai de Doamne-ajuta. De exemplu chiar primul episod e fantastic, cu Ben Stiller, satul de atatea comedii, incercand sa regizeze un film dupa fapte adevarate despre drama razboiului din Iugoslavia. Gervais face figuratzie in rolul unui sarb tarat prin mocirla, imbracat intr-un superb trening, alaturi de amica sa, alta actritza cu aripile retezate care umbla mereu cu un simulacru de copil mort dupa ea. Consultantul filmului e un sarb in jerseu care plange mereu si umbla cu poze cu nevasta-sa moarta la el, punand la mare incercare rabdarea lui Ben Stiller.

In alt episod, Kate Winslet, frustrata de atatea nominalizari Oscar ratate, se baga sa faca un film despre Holocaust, in baza ideii ca filmele cu evrei si handicapatzi atrag Oscarurile garantat. In altul, Ian McKellen il angajeaza pe Gervais intr-o piesa de teatru gay. In alt episod, capitanu Picard are un rol atat de genial incat nu pot sa vi-l povestesc. Orlando Bloom apare sa arunce cu kkt in Johnny Depp, zicand ca s-a purtat ca un handicapat pe toata durata filmarilor la Pirates of the Carribean, iar Harry Potter umbla mereu cu un prezervativ la el si se da la gagici de varsta lui maica-sa, cand nu e maica-sa atenta.

In sfarsit, a doua parte a serialului se focalizeaza pe oportunitatea lui Ricky Gervais de a face un sitcom penibil pentru BBC, cu o echipa de producatori gay care interfereaza mereu cu "procesul creativ". Desi toate recenziile arunca cu kkt in el, Ricky e incurajat de ocazionalii fani retardatzi care il recunosc prin baruri si ii cer autografe, si de ocaziile de a intalni pe la serbarile BBC vedete ca David Bowie sau vocalu de la Coldplay. In ultima instantza, cu aripile rupte de coruptzia si mercantilismul industriei TV-cinema, eroul sfarseste in rolul unui extraterestru gras din Doctor Who.

Ricky Gervais e un mare specialist cand vine vorba de a crea scene in care personajele se simt penibil. Cea mai mare parte a gagurilor serialului sunt scene in care se arunca cu kkt in erou iar el sta sa le inghita, apoi merge sa se reverse asupra agentului sau, un cretin cu fatza de desene animate care se masturbeaza pe seama unui pix de ala pe care daca il intorci itzi arata o gagica dezbracata.

- plusuri: umor de mare clasa englezeasca
- minusuri: prea scurt
- recomandare: oamenilor cu simtzul umorului politic incorect si care au vazut ceva filme la viatza lor (se fac o gramada de referintze cinefilice)


4 comments:

Li said...

ala cu Ben Stiller a fost genial. Din pacate dup-aia s-a fasait treaba, poate si din cauza ca restul de cameo-uri ma lasa rece. Dup-aia am obosit sa tot incerc sa ma obisnuiesc cu cockney-ul.
btw: http://images.icanhascheezburger.com/completestore/2008/10/20/128690359749933597.jpg

Li said...

ioi, uitasem de ala cu patrick stewart. si ala a rupt norma :)) intr-un mod shocant as zice

Anonymous said...

haha da ala cu picard a rulat.

specialu de final e mai cheesy, isi cam da gervais arama pe fatza, cam la fel cum a facut si la the office. dar oricu, good shit :)

Anonymous said...

dude, sa vezi neaparat Arested Development.