Thursday, September 25, 2008

Conditia umana


Caricature
de Daniel Clowes

Clowes can portray a truer sense of character in a single panel than most authors can manage in 25 pages of prose zice un recenzor undeva si bine zice. Aveam o teorie mai demult ca, desi fiecare om e pe ADNul lui, in mod statistic oamenii sunt doar de cateva feluri, de care te tot lovesti in viatza pana inveti sa interactionezi cu ei. De fapt tocmai faptu ca inveti acest lucru te face sa te incadrezi intr-unul din acele feluri. Am impresia ca citind opera lui Clowes regasesti cam toate tipurile de indivizi cu care te vei intalni in viatza asta. Cel putzin in Art School Confidential am recunoscut pe toata lumea de la mine de la serviciu. Volumul Caricature mai acopera o gama larga din oamenii pe care i-am cunoscut in viatza asta si cred ca nici nu trebuie sa citesti toate cartile autorului ca sa acoperi suma comportamentelor si opiniilor de care ajungi sa te lovesti pe planeta asta. Well, cel putzin in cultura occidentala.

Cand ziceam ca Adrian Tomine il imita pe Daniel Clowes, ma gandeam in special la grafica si format mai degraba decat la scriitura si tematica. Tristetzea aia nesfarsita si finalurile lipsite de rezolutzie pareau sa fie ale lui. Cu volumul Caricature, m-am lamurit ca si astea tot de la Clowes sunt luate.

Am luat volumul dupa ce am terminat 20th Century Eightball, la care m-am prapadit de ras si am vrut sa-mi prelungesc experientza pe cat posibil. Aia fusese o colectie de caricaturi insotzite de comentariile sociale acide ale autorului. In schimb Caricature pare sa fie colectia povestirilor triste ale lui Clowes. Bine, razbatea de undeva un soi de disperare oricum, dar era mascata mai degraba in mizantropie si sarcasm. Daca ar fi sa compar cu fratzii Coen, e ca si cum m-as fi obisnuit cu O brother where art thou si Big Lebowsky si acuma am dat de The Man who wasn't there si No Country for Old Men.

Caricature e un referat pe tema singuratatzii surprinsa in 9 povestiri superbe.
  • Gynecology e o drama de cuplu cu umor negru in genul filmului The Man who wasn't There, despre un cuplu distrus la vro 50 de ani, format dintr-un ginecolog desenzitivizat sexual care se refugiaza in a canta pentru pacientele sale si nevasta-sa, vanzatoare de papuci hipersexuala (i wanna live like an animal and make one child a year) angajata in relatii extraconjugale explozive. Povestea e spusa mai mult din perspectiva amantzilor celor doi: amantul doamnei, un pictor care se prostitueaza pentru relatii sociale, si amanta ginecologului care nu e tocmai amanta, ci o pacienta nebuna care a facut un crush pt ginecolog din pricina ca singurele ei experientze sexuale sunt consultatiile medicale.
  • Preferata mea e Black Nylon, prin care Clowes incearca propria versiune la Watchmen: un supererou distrus si cu burta merge la psiholog si se plange de anxietatzile sale, in special legate de relatiile cu femeile si de aparitia unu supererou tanar, Hero Boy, care ii fura painea.
  • Like a Weed, Joe putea fi un capitol in Catcher in the Rye, despre verile petrecute la bunici de un pusti care din plictiseala se inhaiteaza cu un adolescent disfunctzional, vulgar si mizantrop.
  • The Gold Mommy e cu un tip care se tunde la frizer uitand ca n-are bani cash la el. Frizerul disperat ii retzine papucii drept garantzie, iar eroul umbla toata noaptea descultz prin oras cautand un bancomat, iar plimbarea ocazioneaza o rememorare a copilariei si a unor aspecte legate de tatal decedat al eroului.
  • Caricature e despre un caricaturist divortzat si hartzuit de o adolescenta asexuata.
Desi nu trebuia sa fie o noutate, am remarcat abia acum un detaliu tehnic care face ca banda desenata a lui Clowes sa fie extrem de densa. In ciuda faptului ca majoritatea volumelor sale se invart pe la 100 de pagini, sunt foarte incarcate cu text si cu panouri mici si multe: 9-10 panouri pe pagina fata de 3-6 labartzate in benzile desenate de productzie industriala (Marvel, DC etc).

Inchei cu o citare: The secret to being alone is to organize your time, to develop habits and routines and gradually elevate their importance to where they seem almost like normal, healthy habits.

P.S. Inca doua chestii importante:
  • Povestirea cea mai recenta a lui Clowes, Mr. Wonderful, premiata cu Eisner Award anul asta si serializata initzial in New York Times poate fi citita mocca in pdf, pe site-ul ziarului.
  • De vizionat si interviul asta cu Clowes

- plusuri: foarte cool
- minusuri: coperta e complet incapabila sa sugereze continutul si sa atraga cititorii "de ocazie"; de fapt asta e cam general valabil la Clowes si cred ca o face intentzionat.
- recomandare: lectura obligatorie

4 comments:

Anonymous said...

interesanta emisiunea aia bbc :)

Anonymous said...

Tare Clowes. Despre comic stripuri ce parere ai? Ai citit vreunul? M-ar interesa parerea ta in acesta privinta. De exemplu preferatul meu este Calvin and Hobbes.

Aron Biro said...

Nu cred c-am citit stripuri (nu clasice in orice caz, decat comics din astea noi formatate ca strip - ceva Clowes si ceva Billy Millionaire). Astea gen Peanuts, Calvin vazute de la distantza pareau copilaroase si n-am gasit pe nimeni sa-mi faca recomandari focalizate clar. Adica majoritatea recomandarilor erau legate de spiritul de colectzionar mai degraba decat de contzinut.

Octav said...

iti plac benzile desenate? arunca un ochi si aici: http://smokingcoolcat.blogspot.com/