Thursday, May 29, 2008

Aventurile lui Morcovete

























Flaming Carrot

de Bob Burden

Ori simtzul meu al umorului nu mai e ce era, ori ceva nu e in regula cu benzile desenate categorisite drept "umoristice". Am parcurs deja cateva dintre cele mai laudate (Billy Hazelnuts, The Goon, Flaming Carrot) si nu le prind shpilul nicicum. In schimb rad de ma prapadesc la autori ca Daniel Clowes, de care lumea zice ca n-as avea de ce sa rad, ci mai degraba sa plang. Mi s-o fi inversat polaritatea, te pomenesti.

Pe Bob Burden am vrut sa-l caut la oua in urma filmului bazat pe opera lui, Mystery Men, ala cu Tom Waits care construise The Blamethrower, cu Greg Kinnear in rolul supereroului sponsorizat de Pepsi si cu Omul care se facea Invizibil cand nu se uita nimeni la el. Un film plin de idei haioase si momente geniale, dar regizat prost si cu un scenariu lalait. Oricum, filmul avusese umor cat incape asa ca am pashit cu toate increderea in universul lui Bob Burden, adica seria Flaming Carrot - dedicata unui supererou cu un morcov in loc de cap. Seria e oarecum celebra in mediile indie si a avut succes prin anii 80, fiind relansata in 2005 de Image Comics. Ce am luat eu aici e primul volum de la relansare, adica al 6-lea daca ar fi sa respectam numaratoarea. Alea vechi oricum nu se mai gasesc si m-am gandit ca relansarea asta o sa reseteze oricum actziunea incat sa pricep despre ce e vorba.

Ori n-am priceput nimic, ori Flaming Carrot a fost dintotdeauna o varza. In primul rand Bob Burden asta habarn-are sa deseneze. Acuma oricum autorii astia indie, fiind multitasking, nu devin ei graficieni prea evoluatzi dar, de bine de rau, fiecare ajunge sa-si creeze stilul sau, pe car-l recunosti dintr-o mie - valabil si la Clowes, si la Tomine, si la Hernandez si la probabil la multzi altzii ca ei. In schimb Burden asta nu stie desena si gata. Probabil in asta sta explicatzia faptului ca eroul sau are un morcov in loc de cap - sa-l scuteasca pe autor de niste figuri umane in plus. Ca personajele secundare, in special cele feminine, arata toate la fel iar la un moment dat ai impresia ca desenele nu-s terminate. La unele nu e facut deloc inkingul (umplerea cu cerneala neagra a unor zone - fundal, umbre, etc.). Iar la sfarsit isi baga picioarele si nici macar nu mai deseneaza - ultima poveste e facuta exclusiv din colaje foto si arata ca "benzile desenate" cu politicieni din Academia Catzavencu. Macar in Catzavencu le recunosti fetzele alora si itzi vine sa razi, dar astia de aici cred ca sunt ceva prieteni de-ai autorului care pun pariu ca s-au distrat foarte tare dar as fi vrut sa ma distreze si pe mine.

Povestea: Flaming Carrot - barbat irezistibil, traieste impreuna cu cele 3 iubite ale sale si cu un zombie domesticit. O criza majora apare cand orasul este atacat de un trib de pigmei aflatzi intr-o ureche. Adica au construit o ureche imensa pe rotzi si traiesc in ea sau o folosesc pe post de vehicul. Apare si Michael Moore sa investigheze situatzia, deghizat intr-un caine. Mai apar si o femeie cu doua capete, o aripa de pui vorbitoare si dracu mai stie ce ca la un moment dat mi s-a ruptz atza narativa cu totul. Sigur, Bob Burden promoveaza suprarealismul (magic) si povestea e plina de gaguri, unele haioase, altele zadarnice dar pe ansamblu povestea oboseste prin aceea ca n-are nici o noima iar de simbolistica nu cred ca poate fi vorba (cel mult de parodie de mana a doua). Burden arunca la nimereala toate ideile care ii vin, fie ca se potrivesc, fie ca nu. In fine, cei care considera Cainele Andaluz ca fiind cel mai genial film din istorie probabil o sa aprecieze cartea asta. Ori poate nici ei, caci la un moment dat toata tevatura asta dadaista se blocheaza in fart-humour din categoria Jay and Silent Bob. Plus, cum ziceam, grafica e varza si nu doar pt ca e alb-negru.

Pe wikipedia zice ca de-a lungul istoriei (seria originala a mers intre 1984-1993) eroul a protejat America de comunism, extraterestrii, moarte si se zvoneste ca sub masca in forma de morcov se ascunde insusi Jim Morrison - idei destul de haioase, dar ma tem ca astea sunt mai hazlii enumerate asa decat citite din paginile Flaming Carrot.

- plusuri: cateva gaguri si replici reusite
- minusuri: grafica slaba, poveste fara noima, gaguri gratuite,....final previzibil (!?)
- recomandare: fanilor Cainelui Andaluz, fanilor Jay and Silent Bob, fanilor parodiilor ieftine si fara sens (Scary Movie, unele din alea cu Leslie Nielsen), snobilor care vor sa aiba in biblioteca opere ale autorilor BD underground din anii 80.

6 comments:

Anonymous said...

Offtopic: Primul Scary Movie a fost super oki. Din pacate trebuiau sa se tina de cuvant la faza aia cu "No Sequel."

Anonymous said...

Curiozitatea ta masochista ma uimeste. :)

Anonymous said...

daca mai esti in cautare de serii BD incearca Black Summer scrisa de Warren Ellis si Umbrella Academy scrisa Gerard Way membru in My Chemical Romance si destul de frumos ilustrata de Gabriel Bá.Amandoua seriile sunt destul de scurte si au destule in comun cu Watchmen a lui Alan Moore.

Anonymous said...

Maestre, a iesit primul episod din Fear Itself (un fel de MoH Season 3..de fapt Moh Season 3). Waiting for a review :D

Anonymous said...

frate tocmai cautam ceva legat de Emperor. Sant fan din 1994. "In the nightside eclipse" este un BestEver album in materie de blackM .. ceva in genul "Metallica91" ( ca sa intelegi tu ) Cum poti afirma asa ceva ??

Aron Biro said...

shit man, cum ai ajuns de la Flaming Carrot la Emperor?