Wednesday, March 19, 2008

Sezon cu jumatate de gura




Heroes
sezonul 2

Greva scenaristilor americani de televiziune mi-a dat toate serialele peste cap. House MD s-a stopat la jumatate (se zvoneste ca se reia prin Mai), Nip Tuck ia pauza pana la vara, ma mir ca Lost n-a fost inca impushcat in aripa (de fapt e chiar refreshing noul sezon) iar sarmanul Heroes aici de fatza a luat masura cea mai categorica si a incheiat sezonul de tot la numai 11 episoade.

Heroes face parte din acele seriale in care in sezonul 2 totul arata infinit mai bine decat in primul iar impartzirea plotului in arc stories mai scurte imbunatateste mult coeziunea si elimina fillerele desi unii fani vocifereaza ca s-a cam fusharit plotul. Mie mi-a placut mai bine asa scurt. Dupa ce a infipt carligul in curiozitatea largului public sezonul 2 te taraste fara rusine in lumea benzilor desenate si renuntza la orice pretentii mainstream de realism magic, suspans politic si morala tibetana. Singurul neajuns e ca atunci cand la vara o sa iasa ecranizarea la Watchmen, toata lumea o sa zica ca e copiat dupa Heroes. Daca intalnitzi vreo persoana care sa faca un comentariu ca asta, trimiteti-o la culcare. In plus, sezonul aduce un nou personaj care e luat cu totul din Sandmanul lui Gaiman, daca n-o fi chiar el - un individ care hraneste oamenii cu iluzii, vise si cosmaruri, unul din personajele cele mai interesante ale noului sezon.

Deci as vrea sa va zic mai multe despre noul sezon Heroes dar s-a terminat atat de brusc si a fost atat de scurt ca m-a luat complet prin surprindere. Totul arata mai bine, inclusiv efectele speciale si peisajele - ocazionate de faptul ca japonezul Hiro se teleporteaza in evul mediu si face pe samuraiul prin niste privelisti comparabile cu cele din Lost. Preferatul meu ramane corporatistul Bennet, omul despre care nu stii niciodata daca e bun sau rau cand de fapt e cate un pic din fiecare, dupa cum il obliga situatzia (si serviciul), ca-n viatza. Sarmanu e pe urmele unuia din tablourile profetice care ii prevestesc moartea, care se si intampla, insa doar temporar caci fiica-sa, bautoare de lapte si cereale si adepta a sporturilor in aer liber a capatat darul regenerarii trupului. In rest, sezonul e cam lipsit de culminatzie, caci pe toata durata sa eroii se chinuie sa isi refaca ranile dupa nazbatiile din sezonul anterior, inclusiv afurisitul Sylar care se insotzeste cu o imigranta mexicana ce are darul de a omori pe toata lumea din jur daca se enerveaza, boala cu care s-a ales in noaptea nuntzii cand si-a prins mirele tavalindu-se in sopron cu alta. A, mai e si o poveste cu un virus menit sa anihileze puterile supranaturale dar asta e cam luat de prin X-men.

In rest serialul pierde tot mai mult din sobrietate si castiga in entertainment, desi se prefigureaza riscul ca intrigile sa se cam repete - un supeerou rau vrea sa faca ceva rau lumii, astia buni isi unesc puterile, se iarta unii pe altzii, se mozolesc, se mai cearta, se mai impaca si pana la urma pornesc sa-i puna betze in roate aluia rau. Ni se promite totusi pentru sezonul 3 un accent mai mare pe baietzii rai, conform titlului de sezon - Villains.

2 comments:

Anonymous said...

nu stiu cum e cu heroes, dar Watchmen a fost amanat fix un an, tocmai pe cand aparusera niste screenshoturi din care reiese clar ca va fi cel mai bine realizat si atmosferic film cu superheroes ever.

Cristache said...

eu l-am descoperit intimplator dupa ce se terminase primul sezon si am reusit performanta de al vedea pe tot in 3 zile. asa ca atunci cind au retezat brusc sezonu' 2 cred ca au fost citiva scenaristi pe la hollywood care au sughitat pina au ajuns la spital.
foarte misto cronica. elocventa si coerenta cum mai rar gasesti. ;)