Monday, March 31, 2008

Cu putza prin nisip



American Virgin
de Steven Seagle

Aceasta serie BD a iesit pe piatza cu mare aplomb si record de vanzari. Publishers Weekly a zis ca sapa adanc in subconstientul cetatzeanului modern si il face sa-si puna intrebari pe care nu si le-a pus niciodata sau a uitat unde le-a pus. Intre timp, avantul s-a potolit si seria a fost decapitata dupa 23 de numere (adica 5 volumashe), spre indignarea autorului care umbla cu petitzii pentru continuarea unei serii care a mers din lac in putz.

Steven Seagle e departe de a fi un autor BD relevant si daca mai continua cu din astea, nici nu o sa iasa vreodata de unde se afla. A scris maruntzishuri si numere de umplutura la diverse serii celebre si cea mai cunoscuta lucrare a sa, inainte de American Virgin, pare sa fi fost adaptarea BD a filmului Constantine (care la randul sau era o ecranizare bazata pe benzi desenate, deci cum pana mea vine treaba asta?).

American Virgin e povestea unui tanar de 20 de ani dintr-o familie de baptisti care detzin un post TV religios si il transforma pe fiul lor in superstar, odata ce acesta incepe sa propovaduiasca virginitatea si virtutea de a nu face sex inaintea casatoriei. Tanarul nostru are o gagica pe care n-a apucat sa o atinga caci a plecat cu ajutoare in Mozambic sa aiba grija de africani bolnavi, dar cei doi si-au promis virginitatea unul altuia si acum asteapta sa se revada in vederea casatoriei.

Restul povestii e despre provocarile pe care le sufera tanarul nostru si cum rezista la ele, adica un fel de American Pie pe invers. Amicii il obliga sa se uite la strip-tease, afla ca taica-su a fost actor porno in tineretze, sora-sa vitrega e destul de bunoaca, se intampla sa participe la o excursie in jurul Pamantului unde afla cum e vazut sexul in culturile mai exotice, participa involuntar la destrabalari gay si orgii aristocrate, samd. Mai nasol e ca gagica lui din Mozambic a fost rapita de teroristi si decapitata, deci oricum nu se mai poate ocupa de virginitatea lui, dar fantoma ei il bantuie la tot pasul si ii strica combinatziile cu citate amenintzatoare din Biblie.

E destul de previzibil ca, pentru a pastra limitele bunului simtz, povestea degenereaza in Sex and the City cu amuzamente gen American Pie, moralisme pe seama sexului si rostului sau in viatza de zi cu zi, precum si propovaduirea sexului multicultural si multirasial. Evident ca pana la urma baiatu se indragosteste lulea si isi pierde virginitatea, ghici unde, la Paris. FIN.
- plusuri: e despre sex si cum ne uitam la el; copertile sunt faine
- minusuri: povestea e cam ametzita si devine tot mai slaba si mai boema cu fiecare pagina; grafica mediocra
- recomandare: fanilor American Pie, fanilor Sex and the City, celor care se pastreaza pentru noaptea nuntii






1 comment:

Anonymous said...

Pe de-o parte ma bucura ca virginitatea nu mai este considerata ''un subiect cool'' din moment ce nici n-a fost vreodata. Deja americanii au descarcat tone de glume pe tema asta in filmele lor de tip ''teen movies''.