Sunday, January 27, 2008

Testicolul ocult



Rifle Brigade
de Garth Ennis

Aceasta serie de 6 numere a creatorului Preacher nu se indeparteaza prea mult de apucaturile pe care le-am sugerat in cronica Dicks si in alte miniserii pe care Ennis se pare ca le scoate pe banda rulanta. Adica povestioare de intindere mica, parodie extrema si vulgara, cu dialog delicios piparat cu idioame irlandeze si o doza serioasa de Monty Python.

In plus, in Rifle Brigade, Ennis ia peste picior patriotismul, propunand o banda desenata in care in locul echipelor de supereroi avem the Rifle Brigade, una din cele mai celebre formatziuni militare "speciale" din armata britanica. In povestile lui Ennis brigada asta e un grup montypythonesc cu un rol fundamental in infrangerea lui Hitler si care duc mai departe o mostenire eroica ramasa din mosi stramosi: there was always a Rifle Brigade! Even before the Rifle was invented! Printre altele, brigada a colectzionat de-a lungul istoriei testiculele lui Cezar, Napoleon si altzii ca ei iar in al doilea razboi mondial se pare ca au fost pe urmele glandelor lui Hitler.

Brigada de viteji a lui Ennis contzine presonaje precum lunetistul gay Doubtful (genial nume) al carui dorintza de moarte e sa aiba relatzii intime cu capitanul sau, monosilabicul mongoloid Crumb, cimpoierul scotzian Piper (al carui cimpoi e croit din piele de om) si Hank the Yank (american, from The Colonies, cum ii place lui Ennis sa se refere patriotic la coloniile britanice, categorie in care mai intra - pe langa India, Hong Kong si ce mai stim noi - SUA, Scotzia si cartierele din estul Londrei). Aventurile vitejilor sunt prezentate intr-un mod care imprumuta subtil si cu umor din povestile cu supereroi, din filmele de razboi post-Spielberg si din ocultismul vulgar parodic care transpira prin toata opera lui Ennis.

Bunaoara, una din aventurile brigadei are loc in cautarea testicolului stang al lui Hitler care a incaput pe mana unui sultan arab. Cine detzine testicolul capata puteri supranaturale si va detzine suprematzia planetei, de aceea e fundamental ca acesta sa incapa pe mana lui Churchill inainte ca Greta the Nazi Bitch, spion al Gestapoului, sa il returneze in scrotul stapanului sau.

Rifle Brigade e inca o serie in care Ennis da lectzii despre cum trebuie imbinat vulgarul cu umorul, sacrificand insa substantza narativa si finetzea personajelor. Probabil sunt niste sacrificii inerente atunci cand tre sa scrii la comanda o miniserie si sa itzi batzi joc de cat mai multa lume intr-un numar de pagini cat mai redus.

Reclama de pe amazon zice: Outrageous, scabrous, adults-only silliness

plusuri: - Garth Ennis is always fun, elemente Monty Python
minusuri: - Rifle Brigade is just fun, guilty pleasure, nimic consistent sau comparabil cu lucrarile de referintza ale autorului

5 comments:

Anonymous said...

Mai demult discutati despre nevoia unui magazin de BD. Iata ca au inceput sa aduca si in Romania: ieri am vazut la Nautilus destule romane grafice (si) de Neil Gaiman. <:-P

Aron Biro said...

Super. Acu mai tre sa faca unul in Cluj. Si sa inceapa lumea sa cumpere. Dar inainte de asta sa vina lumii mintea in cap, unde ar trebui sa-i stea.

Tom said...

apropos de comicsuri si d-astea, am vazut ca au aparut pe un respectabil site unele transmetropolitan...stii ceva de ele?

Aron Biro said...

Da-mi voie sa citez din blog: Ennis face parte din sfanta cincime a autorilor BD britanici care au revolutionat banda desenata si au pus umerii la Vertigo, linia adresata adultilor din cadrul DC Comics. Adica sfanta cincime Gaiman-Moore-Ennis-Ellis-Morrison sau, daca ne exprimam in titluri, Sandman-Watchmen-Preacher-Transmetropolitan-Invisibles.

Deci astea 5 insirate aici tre sa le citeasca oricine altfel e un loser.

Mai precis Transmetro sunt vro 10 volumashe, o combinatzie de Fear and Loathing in Las Vegas cu Cyberpunk si comentariu politic.

Tom said...

dap, am inceput sa le citesc si imi foarte plac. Le-am gasit pe issue-uri, 60 la numar. Cred ca sunt toate