Saturday, December 08, 2007

Master, master, wheres the dream that ive been after...






Pestritzel si Galbenel
de Veress Zoltan

Am reusit dupa indelungi eforturi sa obtzin prima mea acreditare de presa ca autor al acestui blog. Evenimentul la care mi s-a acordat acces a fost piesa Pestritzel si Galbenel, teatru de papusi experimental la o gradinitza din Cluj. Din backstage, in timp ce copilasii se incolonau in sala alaturata sa intre ordonat in sala de spectacol, am aflat ca e vorba de o companie noua de teatru de papusi, Excalibur, care practica in mod itinerant teatru low-budget interactiv cu influentze Lars von Trier si un pic de Almodovar.

Copiii au intrat urland si s-au asezat pe scaunele rezervate, obligandu-ma sa ma retrag in fundul salii caci nu vedeau de mine. Povestea lui Veress Zoltan e una incarcata de mesaj, unul care vine din strabuni, de la generatzia pashoptista, adus la zi de textierul echipei Excalibur pentru impact maxim. Viermele Gutza este terorizat de cocosheii Pestritzel si Galbenel, doi rivali care au impresia ca diferentza intre oameni e facuta de culoarea penelor. In aceasta fraza am rezumat atat mesajul antimanele al povestii, cat si mesajul antishovinism. Cei doi cocoshei raman cu capetele blocate intr-un gard in timp ce il urmareau pe viermele Gutza si in incercarea de a scapa, isi sfashie crestele. La sfatul unui berbec, cei doi cocoshi se duc in gradina sa manance spanac si salata si, in urma vitaminizarii, crestele le cresc la loc. Dar n-apuca sa se bucure ca vine gospodina sa faca din ei supa iar copiii din public au inceput sa urle si sa sara pe scena ca sa elibereze cocosheii din cushca. In final, cei doi cocoshei se imprietenesc si fug spre libertate, aruncand in urma cu morala povestii: nu va certatzi pentru un vierme, dragi copii, mai bine mancatzi multe legume!

Spectacolul s-a finalizat cu copiii dand buzna in backstage dupa autografe si elemente de butaforie, apoi unul a inceput sa planga si au fost dusi la culcare. Echipa Excalibur poate fi vazuta la Festivaluri precum Peninsula si Sziget cu piese mai horror, dintre care recomand Oedip.

1 comment:

Anonymous said...

Way to go man .... asteptam cu interes acreditarea la oscaruri :D.