Wednesday, September 05, 2007

Muzica vorbita pe la spate
-five times august-

Nu va suparatzi ca n-am fost la Sziget dar n-am avut nici vreme, nici bani, in plus era Maximum Rock la Cluj si nu puteam rata un festival cu 200 de oameni in public si cu v-atzascunselea intre trupe, fani si organizatori. Un festival de neuitat pe care l-am marcat cu o cronicheta. Oricum la Sziget Tool au fost ragushitzi, Killing Joke n-a mai venit, Eagles of Death Metal au venit fara Homme iar Unkle au cam dat niste gherle asa ca strugurii au fost acri iar pe trupele de metal le-am cam vazut deja.

Am mai pus si o cronica dedicata cershetoriei de pe ultimul album Paradise Lost - In Requiem.

Plus una la noul Marilyn Manson - Eat me, drink me.

Dar sa trecem la muzica serioasa.

Voltaire e folkistul fundamental al culturii gotice. E cubanez si e profesor la School of Visual Arts in New York, autor al benzilor desenate Oh My Goth si un veritabil Terry Pratchett al muzicii goth. Piesele lui mustesc de parodie dar are si albume sobre (Then and again) plus coveruri dupa Bjork si Tori Amos. Desi live prefera sa se prezinte singur cu o chitara la subtziori, vezi clipul asta, pe album suna mult mai amplu, cu viori, clape si, in cazul particular al proaspatului album Ooky Spooky, trompetzi mexicane si atmosfera Grim Fandango. Eticheta sub care activeaza e dark cabaret iar titlurile vorbesc de la sine: Zombie Prostitute, Raeggae Mortis, Land of the Dead, Day of the Dead. Recomand si albumele vechi, in special EP-ul Banned from Vulcan, dedicat serialului Star Trek si care contine prima piesa de rap klingonian din istorie. Revenind la Ooky Spooky, are si o piesa brutala despre un stormtrooper bukkake in Cantina din Star Wars.

The Coffinshakers e ceva cu totu deosebit. Trupa suedeza care canta cu vocea lu Johnny Cash un country cu tematica horror. Well i cant even say if its ten or twelve/ I dont know if this is heaven or hell/ Voodoo woman you got me under your spell / uuuuuu.........aaaaaaaa

Secret Chiefs 3 e un nume de trupa urat dar in spatele caruia se ascunde Terry Spruance, chitarist la Mr.Bungle, care amesteca ce stia el de la trupa mama cu ce a studiat pe la scoala, cu Enio Morricone si cu elemente de world music. La asta se adauga o gramada de muzicieni invitatzi, dintre care am recunoscut Estradasphere si ceva oameni de-a lui Brian Eno, restu fiind lautari arabi, chinezi sau DJ dubiosi de care n-a auzit nici dracu (Spin Masta, Kultur Killa, wtf?). Asta inseamna ca, pe acelasi album, poti sa auzi o piesa grindcore, o manea, un soundtrack spaghetti western si Ciocarlia romaneasca. Am pus mana doar pe doua albume, Book of Horizon si best-oful Path of Most Resistance. Elementul de baza e diversitatea, albumele sunt instrumentale dar nu te plictisesti de la orice capat le-ai lua. Dar nici sens nu prea are. Oricum, cui i-a placut Estradasphere si e dispus sa se coboare la un mix Bregovici-Morricone cu pasaje Mr.Bungle ar avea numai de castigat. Iar daca mai citesti si un interviu in care Spruance te ia cu cosmogonii si masuri muzicale masonice ascunse in muzica incrementala a lui Morricone, cam pricepi cu ce fel de oameni ai de a face.

Edit: pardon, pe best of am gasit si piese cu voce: coverul surf music Good Vibrations si o colinda de craciun. tot acolo e si Ciocarlia noastra in varianta metal. Mai bine vedetzi cu ochiu dumneavoastra despre ce e vorba: o pesa orientala.

3 e una din trupele top tenului meu de anu trecut, intorsi anu asta cu un album nou The End has begun, care nu stiu daca e mai bun, mai prost sau doar a disparut elementul surpriza. Clipul asta sper sa va lamureasca, e inspirat dupa They Live, filmul lui Carpenter. O trupa interesanta, care amesteca progresivul cu emo si scot niste piese pretty kool.

Pentru cei care vor sa afle de unde au furat meseria Mastodon, avem doua albume ale unor trupe de capatai in genul respectiv. Alchemist+High on Fire. Alchemist e o trupa australiana geniala care s-a dat la fund dupa ce Coelho le-a furat numele si le-a futut brandu. Mai tziu minte si azi genialul album Austral Alien, cu un sound desert rock si niste gajaieli thrashiste care de la o vreme le-am regasit la toate trupele de la Relapse. Anu asta e tot un album cu extraterestri, Trepsis. Trupa e deosebita, ca tot ce vine din Australia dar pe Youtube nu gasesc decat pe Coelho. Ba, stai ca am gasit super piesa cu extraterestri, desi clipu e cam varza.

Si tot cam pe acolo se invarte High on Fire, convertiti de la stoner la metal agresiv care amesteca un pic Slayer cu Motorhead. Astia sunt trupa lui Pike de la clasicii drone-metal Sleep, dar n-are nimic de a face cu genul respectiv. E metal pahidermic cu tobe tropotite si versuri despre felurite mitologii. Astia-s chiar de la Relapse Records. Un super clip cu pensionare sataniste aici.

Deadsoul Tribe a venit pan la urma, bravo lor, album bun ca toate ale trupei dar fara varfuri clare. Astia-s trupa lu Devon Graves fost in trupa progresiva cu sound infect Psychotic Waltz si convertit azi la un metal alternativ cu influentze Tool. Pt newbies, o superpiesa de pe albumul anterior. Noul album, intitulat Lulluby for the devil torrent (:)) e pe ansamblu mai indepartat de influentzele cu pricina desi una din piese musca cu totu dintr-un refren Perfect Circle.

Winds astia sunt niste filozofem norvegieni care ar canta o muzica frumoasa daca nu ar avea un vocal filfizon care n-are nici un pic de voce si nici cu engleza nu sta prea bine. Trupa e norvegiana si are oameni importanti prin ea, tobosaru lu Mayhem, oameni de prin Arcturus si Khold dar si o groaza de invitatzi pe noul album Prominence and Demise, dintre care merita pomenitzi Dan Swano (Nightingale) si unu de la Solefald.

Anal Cunt sunt oricand binevenitzi cu un album precum Defenders of Hate cu stema SUA pe coperta si refrene precum Chuck Norris, you're fucking old in piesa cu titlul sugestiv Walker, Texan Corpse.

Tom Waits a scos anu trecut triplul album Orphans care abia acu si-a gasit loc in playlist, pt ca l-am vazut pe Tom in filmu Mystery Man si mi s-a facut dor de el. Un set de 3 CDuri pe care tre sa le aibe oricine in casa. In cinstea lui, unul din hiturile care au ajuns si pe la TV.

Mick Harvey e chitaristu lu Nick Cave si cum baietzii l-au lasat pe dinafara cu Grinderman, a zis sa traga si el niste riffane de unu singur cu balade despre gagici care ar fi putut fi cantate de Cave bine mersi, deci au tot ce le trebe mai putzin vocea care e cam folkista asa. Oricum, un album reusit, nu suna ca carpiturile solo uzuale. Convingeatziva aici.

Deathspell Omega, vorba lu Sake, fac o muzica pe care Emperor o faceau canta facea rakita micshunele, plopu pere si purecele se potcovea. Acu ce sa facem, norvegienii nu mai canta black, Emperor nu mai canta deloc asa ca tre sa ne multzumim cu wannabes astia din Frantza. Care Frantza e cam la fel de credibila in black metal pe cat e Mexicul. Apropo, luasem si o trupa de native american black metal da am apucat sa o sterg de pe hard inainte sa-i retzin numele.

Se tot vorbeste de trupe care copiaza una pe alta, pe ele insele si pe ei inshishi. Se vorbeste de muzica neoriginala, de comerciabili si alte criterii de judecata. But nothing beats this. Deci baiatu asta, vocalu trupei Operator e Chris Cornell. Nu il cheama Chris Cornell, dar el e. Daca nu e el, e unu care i-a luat dintzii, limba, omuletzu din fundu gurii si cavitatea bucala, un shapeshifter sau ceva de genu asta. In viatza mea n-am auzit un imitator care sa sune FIX ca ala pe care-l imita. Parte proasta e ca trupa, Operator pe numele ei, nu imita la fel de bine pe Thayil, Cameron si echipa lor, ca daca era, aveam un nou album Soundgarden. Its fukkin ridikulous ce nesimtzit e baiatu asta. Trupa asta imi amintese de vremurile cand luam avatarurile forumistilor si imi faceam cont cu nicknameu lor si ma certam cu ei asupra autenticitatzii identitatzii. Si imi mai aminteste de David Lynch. Clip aici.

In concluzie, daca pun deoparte tripleta lui Tom Waits, care e de anu trecut, albumul lunii asteia e Alchemistu. Pana data viitoare, declar luna septembrie luna Monster Magnet in asteptarea noului album, pe care Wyndorf vine dupa o supradoza, cateva luni de coma si o betzie sora cu moarte. Datzimi voie sa consider ca nu s-au dat 5 clipuri rock mai tari decat asta in toata istoria MTV. When you'll be tired of your crap, baby, move over here and maybe buy some of mine. O sa ma gandesc altadata care-s alelalte 4. Ah, mi-am amintit, unul e asta.

A, si pana nu uit, premiul dobitochles pe luna asta: peavey, user metalfan, pentru urmatoarea consideratie pe marginea noului album Siouxsie: Deci asta e noua senzatie printre pokemoni?.

4 comments:

Unknown said...

In sfarsit nobelu mere unde trebe.

Tre sa caut si eu tripleta lu Tom Waits.

Anonymous said...

Tot astept o parere despre ultimul Elvenking. Nu de alta dar o parte dintre cei care au facut recenziile s-au luat dupa mine si i-au dat aproape de maxim :D

(Astept si o parere a unuia care nu e fan inrait )

Anonymous said...

A scos si sHEAVY album nou, dupa o nuvela de-a lui Asimov ( - deci desigur ca o sa ajunga albumul preferat al lui exty)-The Machine That Won the War, suna a Black Sabbath grabit, cu tot cu Ozzy la voce.
Albumul de la 3 e sters , nu mai are chichitele care dadeau farmec si expresivitate anteriorului, dar tot e mai bun ca Rush-u.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.