Monday, July 02, 2007

Muzica vorbita pe la spate
- death of June -

O luna muzicala de kko. Sesiune, examene peste examene, vai de capu meu. In fine, a mai fost si TIFFU, a fost si Artmania, plus munca de negru si mushamalizarea unor acte de coruptzie provocate de colegii de servici. La cum indica pixu si hartia, ne cam ducem dracului.

Deci am fost la Artmania. Fuse, fuse si se duse. Un eveniment deosebit a fost intalnirea cu Lentzi Kiriak care, la intrarea la conferintza de presa, statea si rezema pragul usii antreului si striga la un fecior care era cu el: ia zi-le, Gelule, la copiii astia, cum a fost in 94 la Anathema? Un mare om.

Cititzi totusi cronica Artmania care-am scris pt MuziciSiFaze cu concursul pozelor lui Floppy, plus avancronica la acelasi eveniment pe care o facui pt Dilema cea Veche, unde fac un menages-a-six cu somitati precum Razvan Braileanu, Marius Chivu, Berti Barbera, Ana Calin si Paul Breazu. De asemenea, nu ratati ultima Dilema, caci e subordonata unui citat din Yoda.

Alte cronici luna asta pe MSF au fost restantzele serialului Type O Negative:

Premiul dobotichles ii revine a doua luna consecutiv lui Voda care a reusit sa ne scape si de concertele Morgana Lefay cu Septic Flesh reusind sa se mentzina totusi in aceiasi bani de bilet. Ii tzin pumnii sa reuseasca sa dea pana la finele lunii si comunicatu ca nu mai vine Sepultura, poate ramanem cu un festival Rising Shadow, un fel de Ozzfest de-al nostru. Comunicate de presa, nu vorbe.

Iaca si un DVD, Live Consternation de la Katatonia, din pacate nu e ce atzi vrea sa fie. Adica pare mai mult un fel de bonus DVD, e foarte scurt si destul de prost filmat, cu imagini ori prea de aproape (prim planuri), ori prea de departe (din fundul salii, cum filma Lenzi acu 15 ani pe la Wacken). Nu e bootleg, e foarte oficial Peaceville product, sunetu si imaginea sunt brici dar, cum ziceam, are o regie varza, niste piese putzine si nici Katatonia astia nu sunt tocmai glam, iar vocalu are o lipsa desvarshita de mobilitate si o scarba absoluta fatza de notziunea de spectacol. He goes too far, the fukker.

Highlights

Dar sa ne intoarcem la faptul ca luna asta trupa lunii e Fair to Midland, protejatzi ai lu Serghei de la System of a Down. Asta nu inseamna ca trupa seamana cu SOAD, de fapt n-are nici o treaba cu nu-metalu si cu epigonii lui Patton. E mai degraba un gay emo grunge, da nu unu de ala scarbavnic si pukable ci unul cu piese solide si versuri destul de beton, cu iz de Live (trupa) dar mai progresiv asa. Vezi clipu. Ma tem ca o sa mai auzim de ei. La mai mare.

La Mustasch m-a aburit unu de pe metalfan ca ar semana cu Spiritual Beggars. Am luat ultimul album si am crezut ca am pus botu, ca m-am ales cu un album de heavy metal suedez leshinat. In schimb cand m-am bagat la albumele vechi lucrurile au inceput sa se lege. Iar cand am vazut si mustatza vocalului, m-am convins ca e un tip serios. Deci la trupa asta e important de la ce capat o apuci Recomand sa incepetzi de la mustatza omului pentru consolidarea increderii: clip esentzial despre femei care fac rau barbatzilor si inghit flacari pe deasupra. Pentru un clip cu drujbe si versuri misto, avetzi aici. Si abia apoi trecetzi la noul album cu clipul kung fu simfonic de aici. Remarcatzi din nou mustatza, primadona clipului. Unii zic ca piesa cea mai tare e asta, dar vetzi remarca rapid ca e dintr-o perioada in care omu n-avea mustatza. Dupa mine, ar fi trebuit ca trupa sa-si schimbe numele la albumu ala. Cu ocazia asta am realizat ca totzi marii cantaretzi au mustatza: Nick Cave, ambii vocali de la Spiritual Beggars, Sake, ala de la Clutch. Oricum, sunt surprins de cota pe care o au Mustasch astia la ei acasa, sa aiba atatea clipuri si sa-i cheme lumea "mandria Goteborgului".

And One sunt un EBM gen Apoptygma cu niscaiva piese dansante faine si iz de Depeche Mode (inclusiv freza depeş), dar ma jeneaza ca una din trei piese sunt in germana de aia nasoala. In fine, creca am nimerit eu o retrospectiva de cariera. Poate va lamureste clipul. Mai sunt si alte clipuri, da alea mai vechi imi aduc aminte un pic de 3 sud est si nu vreau sa ma discreditez. De exemplu pt clipu asta o sa ma injuratzi, dar daca suntetzi un pic atentzi, unu din pederashtii care danseaza in clip are tricou cu Biohazard. Daca vi se pare ca sunt prea gay, ganditzi-va ca astia erau in gay in Germania comunista. Now that's what i call pioneering.

Altele

Zicea bine Sake ca ceva pute: Antimatter incepe sa semene cu Anathema, Anathema cu Gathering, Ozzy cu Zakk, My Dying Bride cu originalul My Dying Bride dar ce nu intzeleg e de ce e nevoie sa semene Amorphis cu Sentenced? Amorphis a scos un album cam in plus care in varianta piratata se numeste Dark Waters sau Silent Wars, dar banuiesc ca in varianta originala se numeste Silent Waters. Mi s-a parut un album scos degeaba, rodaj pt noul vocalist. Putea sa fie un B-side pt Eclipse, care macar a avut ceva hituri. Deci asta ar fi pt Eclipse cam ce-a fost Tuonela pt Elegy: materie reziduala. Abuz de introuri de clape cristaline, riffuri ciuciu, solouri cat sa nu zici ca nu e rock si coliva de pe mamaliga: vocalu incearca sa recite poezii pe ultima piesa. Parca-i vad la brainstorming: Care o fi domle cel mai de kkt kitsch la care nu s-au gandit trupele din generatzia noastra? Concureaza pt o pozitzie nefasta cu ultimu Paradise Lost.

M-am enervat atat de tare incat mi-am tras albumul Multiplex Massacre al grinderilor de la Blood Freak. Titlul sper ca e clar, e vorba de grind metal porno cu sampleuri din filme cu zombie, despre publicul unui cinematograf multiplex care o ia razna si se macelaresc unii pe altii, suna a Lansdale. Partea haioasa e ca are solouri de chitara.

In rest, muzica s-a rezumat la ce mi s-a intzepenit in Ipod la inceputul lunii: Gorefestu care are 3 piese beton, Nine Inch Nails care are mai multe si Manson care are mai putzine.

P.S. Acu 5 minute a aparut noul album Oxbow. Va povestesc peste o luna cum e.

4 comments:

- said...

a iesit chelu din cosciug cu inca un smashing pumpkins, de ascultat

prowler said...

dragut midland, unele parti aduc la dredg.. altele tind spre teritoriul emo harcor gay jenant, o sa-mi iau albumu sa ma lamuresc

pt mine albumele lunii is de la alcest si reverend bizarre \m/

prowler said...

ahaha am vazut clipu parazit mustac, si vocalu e haios cu capul sau mare, dar atractia principala e tobaru care arata exact ca geddy lee :D

muzica nu era mare branza insa

Anonymous said...

Hmm..nu sunt de acord cu Amorphis. E ok albumul si are si ceva legaturi cu Eclipse daca e sa ne luam dupa spusele vocalului.

Silent Waters au spus, asta a fost. Un album relativ linistit. Puteau sa-l lase la nivel de single, e drept insa mai sunt cateva piese ok pe el in afara ''Silent Waters''.

Astept sa-mi apara recenzia pe bangyourbrain. Mi-am spus acolo parerea :)