Monday, April 09, 2007


















Scriitori in exil
Valori familiale
de Aron Biro

Iata un scriitor care scrie exact pe gustul meu, nimic in plus, nimic in minus. Tanarul autor vine incarcat de prestigiul premiului pt cea mai buna povestire F/SF/Horror la galele Kult 2007, decernate in Miercurea Patimilor in cadrul festinului de la Libraria Carturesti, cu participarea si sponsorizarea editurilor Tritonic, MillenniumPress, Nemira si Corint Terry Pratchett Junior plus, evident, a tartorilor AtelierKult. Pt cine a fost pe faza, s-a vazut la TVR Cultural in aceeasi seara.

Opera de fatza a fost scrisa, daca e sa dam crezare marturisirilor autorului, intr-o vara rebela a anului 1998, in timpul unei sesiuni de spalare pe creier colectiva a Cenaclului Victor Papilian finalizata cu alungarea cenaclierilor din cladirea Casei de Cultura a Studentilor datorita vandalizarii involuntare a perdelelor din recuzita. Evenimentul a cutremurat scena literara a Clujului si membrii au fost nevoitzi sa o apuce pe calea anonimatului, a pseudonimelor si a musamalizarii. Unii au luat calea maritishului, altii s-au lansat in afaceri cu bere, altii au profitat de invitatiile la o Conventie SF din SUA si au sarit din avion direct in primul taxi condus de un pakistanez care le-a gasit slujbe in constructzii, punctul de pornire al oricarui Vis American. Persecutat de limuzine negre dar hotarat sa nu tradeze orasul care i-a gazduit studiile superioare, Aron Biro a fost nevoit sa se deghizeze pe rand in ozenolog, student, capitalist si critic muzical pentru a scapa de ochiul ager al agentilor care baleiaza Clujul in cautarea celor care au aflat adevarul.

Iata ca povestirea tanarului scriitor vede lumina publica dupa lupte seculare cu fatidicul si cenzura, comparabile doar cu eforturile unor vajnici inaintasi precum Henry Miller sau Eugene Ionesco. Sa speram, Doamne fereste, ca Aron Bureau nu va fi nevoit sa debuteze in Frantza pentru a fi recuperat de patria natala la senectute, cu titlu de tezaur furat.

Povestirea premiata este o fabula critica adresata capitalismului feroce, in care sunt implicate personaje biblice cu alura de benzi desenate si comentarii ale naratorului inspirate de dialogurile academice dintre Charles Darwin şi denigratorii săi. Desi tratat ca personaj secundar, eroul povestii este Iuda care, cu streangul atarnat la gat, isi urmeaza ambitzia antreprenoriala de a-si inmultzi primii 30 de galbeni (sau argintzi, aici autorul a fost atins de confuzie, probabil e vina traducatorului), castigati cu atata sacrificiu. Istorioara apeleaza la o serie de elemente pseudomitologice si horror exploitation care demonstreaza ca a fost scrisa inaintea vremurilor dar si ca autorul este dispus la compromisuri comerciale.

Ceilalti purtatori ai laurilor de la Kult 2007 au fost Costi Gurgu (pt remakeul romanului Retetarium), Ona Frantz (pentru traducerea dupa Kelly Link, Magie pentru incepatori), Marian Coman (pt activitatea literara care a impacat cantitatea cu calitatea), Robert Coller (pt debut publicistic), Andrei Gaceff (pentru aversiune critica).

Cu speranta ca vom pupa si alte editii ale galelor Kult, va recomand lucrarile nominalizatilor, si sper ca recenziile acestora sa urmeze celei de fatza. Mai multe poze si detalii ici et ici.

P.S. Cu ocazia asta s-au lansat si o gramada de cartzi. Primele doua volume din Amber au un format ideal si o coperta de colectzie misto. Stardust la fel. La mai mare.

P.S.2. Am avut si placerea unui dialog cu traducatorul lui Gaiman pt Romania, d-l Liviu Radu, care, ca orice traducator, are necazuri de cand academicienii limbii romane au adoptat cu titlu de regulament cele mai frecvente erori de la bacalaureatele din ultimii ani.

No comments: