Tuesday, March 20, 2007

TIFF Highlights (I)

In primul rand sa notatzi ca TIFF e cel mai tare festival de film, acolo vezi cam toate filmele despre care urmeaza sa se biscute in urmatorii 2-3 ani si acopera cea mai larga plaja de productzii, de la artsy-fartsy la pulp, de la desene animate la porneci gay, de la scurt metraj la filme cu karate, de la obscuritatzi infecte la succese comerciale, de la maratoane Von Trier la documentare de Oscar, de la Domnu Lazarescu la Cremaster. Bunaoara acolo am vazut, cu mult inainte sa faca valva intre divixofili: premiere Mullholand Drive si Cidade de Deus, un Human Nature si un Eternal Sunshine ale unui Gondry, acolo l-am descoperit pe Alex de la Iglesia si animatziile de Oscar ale lui Miyazaki, acolo am vrut sa ma duc la trilogia Infernal Affairs si am fost luat la misto (Itzi plac filmele cu CikiChan, ai?) de aceeasi oameni care acu imi scot pe nas ideea ca The Departed e mai slab decat originalu, asta dupa ce le-a luat cam o luna sa afle ca filmul lui Scorsese e remake.

Cum n-aveam blog pe vremea cand ma plimbam la TIFF si cum filmele care mi se pareau geniale la datzile respective au ramas la fel de anonime si dupa festival, am zis sa rememorez cateva titluri de mare splendoare cu ocazia faptului ca unele dintre ele au inceput sa apara si pe DVD-uri. Asa ca n-o sa insist pe productiile care si-au scos deja banu in circuitul normal, ci pe cele care inca zboara pe sub radar.

Taxidermia
Sunt entuziasmat ca a aparut recent DVD-ul cu acest film unguresc monumental care ne arata cam catzi saci de sare tre sa mancam si la acest capitol ca sa ajungem cot la cot cu vecinii de peste Crish. In primul rand vorbesc de capitolul profesionalism tehnic, la care Taxidermia spala pe jos cu cele mai reusite productzii romanesti si chiar europene din ultima vreme. Caci talente as zice ca avem, dar le irosim pe Revolutzie, Dracula si lesbiene.
Revenind: Taxidermia e despre o dinastie de 3 barbatzi diformi: bunicu e soldat, traieste intr-un grajd, se masturbeaza toata ziua si are buza de iepure. Avetzi dreptate sa datzi okii peste cap, nici mie nu mi-a placut partea asta dar le-a placut lu Kirilov si Leo Sherban. Oricum, nu dureaza mult. Grosul filmului e dedicat fiului respectivului soldat, un obez nascut cu coada porc care pe vremea comunishtilor participa la olimpiada de mancat-viteza si mancat-rezistentza, cot la cot cu cei mai tari "sportivi" rushi, oameni cu colonul deformat si care se dedau la trucuri digestive mizerabile pt a castiga competitzia. Omu nostru se indragosteste de o doamna de gabarit similar din echipa feminina a Ungariei si impreuna lupta cu regimul comunist intr-o ascensiune similara cu Rocky, cu suishuri si coborashuri, dar mai ales coborashuri, caci femeia fuge din tzara sa antreneze echipa de mâncăi a Canadei si omu nostru ramane singur sa-si creasca copilu uscatziv si slab ca braga, care face de rusine familia. Si in sfarsit, copilu uscatziv creste mare si are grija de taica-su care s-a ingrashat incat umple o camera intreaga si nu se mai poate misca, da mananca ciocolata toata ziua si se uita la casete video de pe vremea cand era un sportiv de succes dupa numele caruia au fost botezate tehnici de vomat.


Kontroll
Cam la fel de genial e si acest thriller suprarealist despre viatza subterana a controlorilor de bilete nihilisti din metroul Budapestei, care se confrunta cu un psihopat serial killer ce face victime prin gurile si statziile de metrou. Din nou un film cu calitatzi tehnice super si mai multe premii decat poate duce pt regizorul american cu nume de ungur Nimrod Antal. De urmarit si noul sau film, snuff-horrorul Vacancy, de data asta filmat in America cu Kate Beckinsale (Underworld, Van Helsing)

Save the Green Planet
Domle, nici Terry Gilliam nu l-ar fi facut mai bine pe asta. E un film coreean care a dezamagit publicul ce venise sa vada "violentza asiatica", sex cu carlige si geishe cu sfarcurile ciupite, dar daca stii de unde sa-l iei e un film fabulos si competent pana la ultimul cadru, cu un puternic iz de Gilliam. E vorba de un paranoic care are impresia ca suntem supravegheatzi de extraterestri si traieste izolat cu albinele lui la munte iar in timpul liber mai rapeste cate un bogatash plin de bani ca sa-l tortureze cu clisme si sa afle informatzii despre planurile extraterestrilor privind rasa umana.

Tideland
In aceasta ecranizare dupa romanul southern-gothic a lui Mitch Culin, Terry Gilliam revine dupa incercarea ratata de a-l imita pe Tim Burton cu fratzii Grimm, colaborand din nou cu Jeff Bridges in rolul cadavrului unui hipiot. Personajul principal e o fetitza schizoida gen Alice in tzara minunilor care se imprieteneste cu un epileptic pedofil si diform si impreuna incearca sa construiasca o lumea mai buna. Haios, liric si grotesc, asa cum imi place sa fiu servit vinerea seara.

Marebito
Asta e filmu lui Takashi Shimizu de dinainte sa se apuce de remakeurile The Grudge si de isteria J-horror cu fantome, casete video si fire de par lasate in chiuveta. Si nu seamana deloc cu respectivele, e o poveste la persoana intai despre un tip obsedat de camere video care dupa ce a citit Pavel Corutz gaseste o lumea subterana intr-o gura de metrou, populata cu femei albinoase si dezbracate care beau sange si mananca oameni. Omu nostru isi ia o gagica de asta acasa si incearca sa o invetze cu laptele dar lupul degeaba naparleste ca naravu nu si-l skimba.

Filmele proaste ale festivalului sunt destule, dar le pomenesc doar pe cele care mi-au lasat rani de plictis sau colonul iritat:
  • Porneciul cu pederasti, kilotzi murdari si felatzii in WCuri publice O Fantasma, cu sala de 10 ori mai plina decat la Alien vs. Predator, asta pt cei care cauta inca definitzii la film comercial;
  • Unele din desenele animate ale lui Plympton (Hair High);
  • The living and the dead in care regizorul a vrut sa faca un film autobiografic si, intzeles gresit, s-a trezit cu filmul in circuitele festivalurilor horror;
  • Porneciul lui Michael Winterbottom 9 songs, despre sex si voie buna pe muzica brit-rock;
  • O parte din porneciurile lui Larry Clark (Ken Park imi sta pe creier, cu spiritualele masturbari si felatzii adolescentine);
  • Hundstage (Dog Days) un film austriac in care niste batrani slinoshi se bronzeaza in fatza blocului in timp ce altzi slinoshi fac sex anal in garsoniera. Arata ca un film romanesc de dinainte de 95;
  • Cremaster, filmul nepotrivit la momentul nepotrivit - 3 ceasuri pe cel mai incomod fotoliu din cinematografele romanesti...ar fi trebuit sa iau bani pt asta;
  • horrorurile trendy ale lui Nakata, mai precis Dark Waters si remakeul Ring 2, batand apa in piua pana la epuizare.

4 comments:

Anonymous said...

Tideland uber alles

Anonymous said...

Unul din cele mai "sensibile" comentarii la TIFF. Aştept continuarea.

Anonymous said...

man, Taxidermia de can l caut...tiii...I wants it too

Tom said...

kontroll uber alles