Wednesday, March 14, 2007

Cartile vorbite pe la spate
Ce mai e prin librarie

1.Sursa de inspiratie a piesei Herr Spiegelmann (Moonspell) si castigatorul World Fantasy 1985, Patrick Suskind - Parfumu trece frenetic din mana in mana cu ocazia ecranizarii lui Twyker (Run Lola Run) aparuta recent si pe DVDu. Sa mai zici ca filmele nu fac servicii cartzilor.

2.Dupa ce se incheie frenezia, puteti incerca si un castigator World Fantasy cu 20 de ani mai recent, Susanna Clarke - Jonathan Strange and Mr. Norell tradusa complet pe neasteptate intr-un hardcover cat toate zilele la vro 700.000 bucata de catre RAO. O surpriza mai mult decat mare, care ma tem ca o sa treaca o vreme neobservata pe la noi. Nici o reclama, nici o lansare, ma mir, cartea a fost vedeta internationala a anului 2005, cand la noi se spargea bashica lui Da Vinci. Mi se pare haios ca autoarea a scris romanul ca atestat pentru absolvirea unui curs de compunere fantasy.

3.Corint baga mare cu Terry Pratchett tradus pe stilul "zi Zau cu limba scoasa", in continuare adresat copiilor, cu trilogia Bromeliad, un fel de variatziune la debutul Carpet People. Tot pt segmentul de piatza Harry Potter, Rao lanseaza si trilogia Bartimaeus a lui Jonathan Stroud.

4a.Nemira continua politica environmentalista de reciclare cu un Greg Egan invechit, Carantina, una din productziile slabe ale unui autor care mi-e drag pt proza scurta. Portocale mai proaspete n-avetzi, va rog?
4b.Ba avem si de alea, Musiu Pricajan pregateste tot pt Nemira un Stephen King fresh, recent nominalizatul Bram Stoker Lisey's Story. Un pic cam clasica as zice, din synopsisurile citite: adica iar cu neveste, iar cu scriitori horror, iar cu fani dementzi, iar cu puteri psihice si flashbackuri din copilarie. Oricum, se pare ca King a ticluit o gramada de dialog cu cuvinte inventate, iadul traducatorilor. Sunt curios cum le talmaceste talmaciul.
4c.Se anuntza si un alt mare eveniment, traducerea la Nemira a ciclului fantasy A song of ice and fire a marelui George R.R. Martin, din care putetzi sa va cumparatzi 2 volume in engleza, la Carturesti, daca va scotocitzi in spatele primului rand de cartzi caci le-am ascuns in spate cand n-aveam destui bani la mine. Acu nu ma mai duc pana acolo sa mi le iau asa ca cine le gaseste ascunzishu, feel free to buy.
4c.Tot Nemira scoate seria lesbian-fantasy Avalon (vezi filmu Mists of Avalon) a doamnei Marion Zimmer Bradley, inutil de groasa, fantasy feminist pe tema Camelot/Lancelot, not my cup of tea. Pardon, nu e toata a lui Bradley, jumatate din ciclu e al partenerei sale sexuale Diana Paxson, cum s-or fi intzeles la bani, nu stiu. Ba stiu, mortzii nu cer de mancare, Zimmer Bradley a murit pe la jumatatea seriei fiind ocolita de prestigiul premiilor asa ca a primit un World Fantasy post-mortem pt o viatza dedicata fanteziilor.

Tritonic face oua de Pasti:
5a.Lois McMaster Bujold e o madame si jumatate. Nici nu va mai zic cate premii a umflat la viatza ei, Nemira a scos-o pe vremuri cu Mirror Dance cu Arnold pe coperta daca nu ma inshel, motiv suficient sa omori cu zile un scriitor. Tritonic o readuce in atentzie cu o coperta din pacate la fel de proasta: Trilogia Chalion e abonata la premiile ultimilor ani, atat la calitate (World Fantasy, Nebula) cat si la popularitate (Hugo). Daca inchidetzi ochii pana datzi pe spate prima coperta, vetzi descoperi un mamut de scriitor care spala pe jos cu Scott Card ori Asimov, daca ma-ntrebatzi pe mine. In plus LMB e mama de copii, deci vede lucrurile intr-un mod mult mai uman decat pomenita Zimmer Bradley. Plus ca musteshte de referintze culturale din cele mai diverse surse.
5b.Seria Amber a lui Zelazny ia inca o data startul dupa incercarea de acu 10 ani soldata cu iesire in decor dupa primul volum. Mai bine cam tarziu decat niciodata.
5c.Neil Gaiman se intoarce with a vengeance, cu Pulbere de stele (Stardust). Cred ca a iesit deja si traducerile din Gaiman nu se opresc aici.
5d.Joe Hill, copilu lu Stephen King, a fost inhatzat prompt de Tritonic pt drepturile ultraproaspatului sau roman, Heart-shaped Box, chiar inainte de publicarea cartii in editia originala.

MillenniumPress s-a acuplat cu Tritonic si a inceput sa scoata:
  • apendicurile ciclului Dune,
  • un Ben Bova - Powersat putzin cam techno pt gusturile mele,
  • un Nicola Griffith - Slow River, lesbian SF premiat si cu Nebula, dar si cu Lambda - premiul dedicat publicatziilor pe teme gay, bi, tranny etc
  • bloggerul scotzian pionier open-source, open-cola si open-fiction Cory Doctorow cu Themepunks.
  • antologia care a definit genul cyberpunk, Mirrorshades a lui Bruce Sterling, cu toata spuma junimii cyberpunk, de la Gibson la Shiner, trecand prin Rucker si Bear, cum ar veni Comandantzii de Detashament si de Grupe. o carte pomenita deja prin cartzile de istorie.

Imi face cu ochiul si Crimele de la Oxford, a lui Guillermo Martinez, dupa ce m-a avertizat cititorul de blog ionel ca e romanul care sta la baza viitorului film a lui Iglesia. Mersi. Unii o compara cu Borges, cica e cu matematica multa, teorema lu Fermat si bodegile prin care mi-am baut amarul asta-vara.

5 comments:

prowler said...

apare asoiaf la nemira? cool :) le-am citit pe toate pe engleza, de fapt tocmai acu am terminat a feast for crows.

abia astept serialu la HBO :D

Anonymous said...

sarumina de reclama, conashule :)

Anonymous said...

tot la nemira vine curand shi omu care imi placea mie pe vremuri tare mult, Joe Haldeman cu Camouflage, castigator Nebula anu trecut. Dar inca nu m-am hotarat daca ma intereseaza.

Mircea Pricăjan said...

talmaciu e multumit de cum ii iese tamlacirea. sper sa fiti si voi.
altfel: parfumul -- faina carte. tre sa vad si filmu. numa sa termin talmacirea, ca-mi suge toata viata-n zilele astea, zici c-ar fi vampir nenea king :)

Anonymous said...

@exty: vezi aici, poate te-ajuta sa te hotarasti: http://millenniumpress.blogspot.com/2006/05/joe-haldeman-camouflage-premiul-nebula.html