Wednesday, February 28, 2007

Muzica vorbita pe la spate
-february stars-

Atz auzit dejea ca nume de clasa LUX precum Alice Cooper, Morcheeba si Faithless se insotesc cu marele profet al capatului de lume Marilyn Manson, in concert la Romexpo, sa faca circu de pe lume. Am citit in ziare ca MManson vine fara chitarist si o sa-l bage pe chitaristul trupei Rising Shadow, Catalin Scanteie, membru de turneu pentru Europea de Est. Nu cred ca sunt criminali in serie cu numele Scanteie, asa ca o sa trebuiasca sa-si aleaga un nume care sa sublinieze decadentza glamour a Romaniei: Jojo Ramaru? Dida cu Ciocanu? Cheeky Glimmer?. Cu ocazia asta bifez si premiul February Dobitochles pentru stofa de artist demonstrata pe forumul metalfan cu precadere legat de Manson si de recentul concert Laibach. Tacerea e de aur cand scanteeaza!

Alt mare festival va fi sibianul Artmania unde vin sa ma indispuna oribilii Haggard dar la o adica mai vin Gathering, My Dying Bride, in tratative Anathema, adica o savarshire a obsesiilor tinerilor metalisti romani de care sper sa apuc sa ma bucur desi pe Gathering i-am vazt iar MDB in aer liber pe caldurile alea nu imi sugereaza tristetze. Poate totusi patesc Haggard ceva, ma ingrozeste profund ideea de a-i vedea. Mi s-a aplecat inca de pe vremea cand circulau cu ei casete necopertate si se zvonea ca-s originale, ca asa vrea sa le produca trupa din mandrie underground.

Au aparutara intre timp si cronicile Iced Earth - Horror Show, respectiv Stuck Mojo - Southern Born Killers.

Altfel, fantastica luna muzicala. Va rog sa servitzi:

Sentimente pozitive

1.Fara loc de biscutzie, ascultatzi pe danezii Volbeat pe noul lor album, mai tare chiar decat primu. De exemplu, daca nu ma credetzi cat de tare e, putetzi incepe cu balada sfashietoare a gradinarului care si-a calcat in picioare toate florile de doru iubitei si a zis duca-se dracu viatza asta pe ritmuri Elvis-metal. Lake of Tears e nimica. Videoclip superb AICI. Uitati-va cat de tare e al doilea vocal. Daca ati trecut testul umorului, implinirea suprema o sa vina dintr-o veritabila teza de doctorat pe teme stoner, videoclipul Pool of Booze. Booza Booza Booza!
2.Alta revelatzie de sezon e Kaizers Orchestra, cu versuri in norvegiana veche, man, nu orice. RUPERE toate albumele. Apasa-ma sa vezi un clip. Sving din hammer til din papa drar deg inn. Au si DVDu baetzii.
3.Si daca va mai tzine cumva carnetu de notitze si daca sunteti rockeri cu sufletu la locu lui si nevandut caselor de discuri n-aveti cum sa-i ratatzi pe Peter Pan Speedrock, cum baga baietzii la chitari si galagie si sparg totu in cale fara nici o jena. Cine face rozt de DVD-ul Speedfreak Manifesto sa ma sune.
4.daca va erea dor de Boy George uitati-va ce namila a ajuns, in duetul cu Antony (and the Johnsons). Versurile depashesc inkipuirea. O sa radetzi dar nu e de glumit. In plus sunt fan Antony dar n-am gasit niciodata puterea sa scriu o cronica. Dupa ce am vazut clipu asta nu m-am simtzit cu nimic mai imbarbatat.
5.n-as vrea sa abuzez dar Hypnos 69 suna prea bine ca sa va scape. I-am gasit pe siteuri stoner si cand colo e progresiv, pe alocuri chiar spre Porcupine Tree doar cu mai multe saxofoane si brizbrizuri (albumele The Intrigue of Perception si the Eclectic Measure).
6.simpaticus maximus noul album Threshold, cu titlul Dead Reckoning. Rock fara rautacisme si fara scuipatzi in san, cu estraterestri, clone, futurisme si multa melodie profi. Ii bag in aceeasi categorie cu Paradise Lost, Star Trek si fetele de treaba.
7.cel mai tare album black metal al anului o sa fie Dodhemisgard - Supervillain Outcast. Foarte cyberpunk si afurisit, cam ca Rebel Extravaganza. Daca e un album black care merita ascultat in 2007, asta e. Unii o sa zica ca nici nu e black. Pai tocmai de aia e bun.
8.Copilu lu Cher si-a tras trupa gotica, Deadsy cu albumu Phantasmagore. Foarte rock, foarte putzin metal, foarte Bauhaus. Cam tarziu dupa epoca HIM, dar mai aproape de radacini decat respectivii si mai abrutizat nitzel asa sper punk si chiar nitzel pop. Try it.
9.Si tot din zona asta, italienii Spiritual Front cu Armageddon Gigolo suna foarte sexos si gotic, un fel de Nick Cave simplificat pana la nivel Bauhaus. Daca tolerati accentu italian, piese ca Jesus died in Las Vegas sau Love and Vaseline devin obsedante.
10.Monkey3 nu chiar salveaza postrocku de la autoasfixiere dar 39 Laps suna proaspat, chitaristic si psihedelic in acelasi timp, cu theramin, luat sboru si aselenizari ca pe vremea lui Mironov. Ce vremuri, ce satisfactzii.
11.Saltillo e o trupa de colaj ceva mai inventiva decat Texas Kainsaw Massacre, pardon...Thee Maldoror Kollective. Adica are cateva piese pe bune, facute de ei. Cui ii place Tricky, Massive attack sa-ncerce albumu Ganglion.
12.Finntroll - Ur Jordens Djup n-o fi cel mai tare album folk-metal din parcare dar trupa face inca regulile jocului pt epigoniada Korpiklaani, Moonsorrow, Ensiferum, Elvenking si dracu mai stie catzi sunt ca au aparut ca ciupercile dupa ploaia acida. Deci ramanem cu Finntroll macar pana se reinfiintzeaza Skyclad. S-a cam stricat vocea, din pacate. Acu cica e trupa adevarat, care are ceva de spus. Vorba aia, maturizarea, primu pas spre hemoroizi.
13.la stoner se ingroasha gluma, dupa Fu Manchu, Hidden Hand si Clutch a mai iesit un album beton, Alabama Thunderpussy - Open Fire
14.un sentiment foarte pozitiv mi-a nascut coperta noului album Manowar. valkirii cu sani imenshi si bronzate cu sutien, molestate de shoparlele lui Odin, tavalite la picioarele falicilor metalishti care agita sabii in asteptarea concertului din Romania, asta daca Tudor Lica gaseste destule fabrici de biscuitzi si shenile sa sponsorizeze eventul. Am impresia ca daca vin astia in Romania jumate din public o sa fie la mishto acolo, oricat ar costa biletul. Die for metal, Die by metal! Dar mai repede ca nu-mbatranim frumos.

Sentimente negative

1.senzatzia de bunastare data de coperta Manowar mi-a fost retezata din radacini de incercarea de a gasi piesele albumului printre interludii si lectura motivatzionala. Incredibil ce balastiera au folosit baietzii pe albumu asta. Daca ar fi sa fac si o gluma, as spune ca baietzilor le-a disparut inspiratzia.
2.in neobositele mele cercetari muzicale am descoperit si un nou subgen de rock, ascuns sub fantastica denumire de Shoegaze Rock. Man, adica rockeri care se holbeaza la shireturi cale de un concert intreg. potzi sa-tzi imaginezi? mie imi mirosea a post-rock si cand am citit aveam dreptate. ce nu le-o fi placut la cuvantu postrock?
3.Nu-mi aminteam de ce un fan Danzig ca mine nu a ascultat albumele Black Aria. Dupa ce le-am ascultat, mi-am amintit. Coperta cu calugaritza zombie cu tzatze mari nu a fost de natura sa stimuleze auditia: o putoare dark instrumentala fara vlaga, fara voce, fara muzica, doar bâza-bâza de dimineatz pana siara.
4.Mechanical Poet e o trupa progresiva ruseasca. Nu pot sa trec peste accentul rusesc, imi pare rau. Parca ar canta in engleza cu accent moldovenesc.
5.cred ca cel mai oribil gen metal care se putea inventa e doom cu voce black si productie proasta. Testati va rog trupa Creeping, dar numai un pic, tineti in gura si scuipatzi dupa aia, nu dati peste gat.
6.nu reusesc sa ma obishnuiesc cu noul sound Within Evanescence, pardon, Temptation. Poate ce ma incurca cel mai rau e ca Keith Caputo (Life of Agony), altfel un drogat deprimat ale carui albume solo le recomand, face aici un duet sprintzar complet nelalocu lui. Ceva se zguduie cand oameni pe a caror nenorocire te bazezi incep sa dea semne de veselie.
7.obsesia metalistilor romani pentru eliberarea Daciei si cultura Pavel Corutz se manifesta nu doar in Moldavia ci si in Ardeal, la noul logo al trupei clujene She-Wolf, care poate e mai vechi dar eu acum l-am remarcat. Creca e primul logo al unei trupe facut in Microsoft Word. De fapt alinierea imi sugereaza WordArtul din Excel.

5 comments:

Jen said...

anul trecut a fost frig rau la artmania... cred c-as fi preferat sa mor de cald la concerte decat sa inghete sufletul in mine inainte.

Anonymous said...

misto rau volbeatu, mi-ar fi placut mai multe solouri poate si un pic alta productie ceva mai naturala.
human instrument, a moment forever si sad man's tongue !
asculta zombina and the skeletons asta nou din 2007. de dans cu zombies , kool!
ah si corn unplact, e cu rubert smidh si cu tobe japanese, mmm.

Anonymous said...

dodheimsgard :up:
threshold :bleeeehhhhh:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Frate, foarte tare Volbeatu.