Thursday, February 08, 2007

Filmele vorbite pe la spate
-imedebei si starea vremii-

A aparut o boala noua intre divixofili: clasamentele si notele imdb. De fapt creca boala e veche, dar abia recent m-am izbit de ea la modul deranjant. Adica povestesti la o bere cu un om aparent in toate mintzile, mai bagi o barfa de la serviciu, mai recomanzi un film asa, complet dezinteresat, sa vada si omu, sa se relaxeze, sa arate la copii sau la nevasta sau, de ce nu, sa faca o seara de film cu familia si la sfarsit omu itzi tranteste in nas: "Da cat are pe imdb?". De unde pana mea sa stiu?

Apoi mai stiu pe unu care s-a apucat sa colectioneze topul 250 imdb. Are un carnetzel unde-s scrise toate si le bifeaza cu pixu cand face rost de unu. In acest context am aflat ca Nashul si Shawshank Redemption sunt cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Bine, bine, intreb da cel mai bun film al tuturor timpurilor nu tre sa fie UNUL? Pai nu, ca astea doua-s la egalitate de puncte si golaveraj, nota 9,1. Vorba lui Dumitru Graur: lovitura libera din unghi de 45 sau 46 de grade. Mai cunosc un tip care intra in fiecare zi pe imdb de la scoala si mai da un 10 la Nasul ca sa-l depaseasca pe Shawshank. Si da cate o nota de 4 la ocazii lui Lord of the Rings, ca era comercial.

Altu si-a facut lista sa se uite cronologic la filme, incepand de la 1920, de la Dr.Caligari si alte alea. Dupa ce si-a dat seama ca o sa moara inainte sa ajunga la anii 70, si-a mai impus un criteriu de selectzie, sa nu se uite la filme americane, ca-s comerciale. Acu s-a trezit ca nu stie daca sa se uite la Apocalypto, ca nu l-a lamurit nimeni daca e american sau nu. Apoi a aflat ca unele filme despre care credea ca-s americane erau de fapt englezesti si si-a bagat picioarele in toata afacerea. Acuma se uita la South Park, isi mai descretzeste fruntea de la Hamangia.

Ma intreb ce s-ar alege de imdb daca ar dispare stelutzele alea de la rating. De fapt ar putea sa stearga astia tot site-u si sa lase doar ratingu si topul. Si titlul filmului, normal. De preferinta in romaneste. Am uitat sa zic ca am vazut pe unu facand search dupa textul "Stapanul inelelor". De aici ni se trag si marile dileme: de ce nu-s remakeurile mai originale, de ce nu-s filmele cu zombie realiste si de ce are Passion of Christ final previzibil. Ultimul partz pe care l-am auzit e Ce cauta elementul magic in Prestige?.

Deci ia sa vedem ce filme noi a mai facut imedebeul?
1.E foarte tare vestea ca scriitorul de Nobel Jose Saramago va fi ecranizat de Fernando Meirelles (City of God), mai precis cu povestea despre orbire, Blindness. O sa fie de Oscar, ma jur pe roshu.
2.De Niro vrea sa apara in continuarea lui The Departed, probabil remake la Infernal affairs II. Cu conditzia sa-l faca tot Scorsese.
3.Tim Burton lucreaza iar cu Johnny Depp si Helena B. Carter, plus Borat, la musicalul Sweeney Todd.
4.Scarlett Johansson devine actritza porno, incarnandu-se in rolul biografic al vedetei Jenna Jameson.
5.William friedkin (Exorcistul si Filiera franceza) a fost premiat la Cannes pt thrillerul Bug, cu ceva paranoic care vede peste tot gandaci.
6.Charlie Kaufman, scenarist la mari filme ca Being John Malkovich si Eternal Sunshine of the Spotless Mind, s-a apucat de regie. Isi face propriul film, Synecdoche New York.
7.Christian Bulimic Bale e iar pe cura de slabire. Dupa Machinistu, acu face foamea prin filmul de razboi Rescue Dawn sub bagheta dirijorului Werner Herzog.
8.David Fincher a cam lenevit dupa Panic Room, dar acu bate insistent la usa cu The Zodiac, povestea unui fel de Jack Spintecatorul modern care a facut o gramada de porcarii si nu l-a prins nimeni, deci cam Seven reloaded. Apoi reia colaborarea cu Brad Pitt pt povestea omului care s-a apucat sa intinereasca la 50 de ani, dupa F.Scott Fitzgerald (The curious case of Benjamin Button).
9.Michel Gondry (Eternal sunshine of the spotless mind) a mai scos un film frantzuzesc de dragoste cu Garcia Bernal: The Science of Sleep. Dar mult mai tare va fi Be Kind Rewind cu un tip magnetic care strica toate casetele dintr-un video store si e obligat sa se apuce sa le filmeze la loc, inclusiv Robocop si Back to the future.
10.Joel Schumacher e mai de mana a doua asa, dar un Falling down si un 8MM nu-s chiar de colo. Acu vine cu Number23, thriller cu Jim Carrey. Se invarte bine Carrey cu rolurile astea, atrage lumea sa se uite ca la o maimutza care a invatzat sa vorbeasca.

No comments: