Saturday, February 10, 2007


Calauza Alcoro-Vegana cu inima de român
Catre culmile succeselor (Formula fericirii)
de Pavel Corut

Dupa ce l-a umilit pe Culianu la admiterea in liceu si a fost coleg de scoala cu Traian Basescu, iata ca Pavel Corutz calca pe urmele lui Steinhardt in incercarea de a diseca tainele fericirii si a ne impartasi caile la indemana prin care o putem obtzine pe Ea, Fericirea. Pentru comentarii, putetzi sa il contactatzi pe scriitor la adresa firmei S.C. SOMALI S.R.L. Nu e adresa de acasa, dar contabilul SRL-ului va impacheta corespondentza la gatul unei prepelitze pe care maestrul o va impusca in timpul zborului pe deasupra sihastriei, acolo unde traieste in secret de cand s-a lepadat de Securitate, de 3 ori in aceeasi noapte.

Literatura eseistica a acestui Ed Wood romanesc nu se indeparteaza foarte mult de stilul profetic al marilor Dalai-Lama, pastrand totodata coordonatele mercantile ale soft SF-ului de factura ghetto-dacica cu care ne incanta intre doua teze la romana pe la inceputul anilor 90. Autorul este recunoscut pentru cel mai lung ciclu fantasy din istorie, seria Octogonul de 80 de volume, cat Discworld, Dune, Fundatia si novelizarile Star Wars la un loc. Poetul Pavel Corut poate fi ascultat pe albume ca Inima Romanului (piesa disponibila aici) si a pus bazele unei culturi underground care astazi vinde zeci de CD-uri ca nimica. Romane ca Vanatorii de Sionisti au pus punctul pe I pe vremea cand Patapievici se juca pe calculator iar Europeni, uniti-va i-a suparat atat de tare pe patronii UE incat iata cat a durat sa fim acceptatzi. O, Doamne, cum mai demitiza maestrul mitologii in falicul roman Eva n-a fost mama noastra, ori cum desfunda dumnealui cele mai puturoase tzevi ale fostei Securitatzi in Calauza Alcoro-Vegana. Ma ia frigul cand ma gandesc la aventurile agentului Cremene Laurentziu si la crucea de pe Munte, cum lumineaza ea semnale spre cer la fiecare aniversare a trezirii lui Decebal care, izbit de un fulger, s-a ridicat din mortzi si a strigat SUNT VIU!

Dara nu ma lasatzi sa alunec cu vorba, caci azi discutam despre Fericire. De remarcat in primul rand ca volumul Catre culmile succeselor, cu subtitlul Formula fericirii, a auteurului Pavel Corut, este editata de Editura Corut Pavel, un fel de blog pe hartie al patronului fost securist. Volumul ni-l readuce pe scriitor in atentzie, pentru cazul in care OTV-ul nu a reusit cu intrebarea senzatzionala adresata publicului "Credeti ca o sa fie ucis Pavel Corut?", la care aproape jumatate din romani au raspuns cu DA intr-o recenta emisiune.

Am citit cartea intr-o perioada de adanc amar, intre o colonoscopie si un desfundat de urechi la ORL si gasesc ca ar trebui distribuita gratuit in spitalele tzarii, alaturi de mana stanga tamaduitoare a Uluitoarei Lavinia, promovata in aceeasi emisiune, invocata la paragraful anterior.

Unii dintre voi, mai tineri si cu creierii spalatzi de paginilor mercantile ale unor Frank Herbert reeditat sau a baptistelor Cronici de la Narnia, nu putetzi intelege ce a insemnat Corut Pavel pentru literatura fantasy, horror si SF romaneasca, pe vremea cand cele trei genuri nu se indoisera ca trestia lui Pascal in calea comercialismului. Documentele care atesta dialogurile intre civilizatziile alcoro-vegane si dacii liberi au fost ingropate in dosarele securitatzii si ignorate in folosul maruntelor interese si sapaturi electorale impotriva Monei Musca. Dar nu deznadajduitzi, caci stindardul a fost dezgropat de tineri artisti activi sub titulaturi ca Bucovina, Lupii Daciei sau Negura Bunget (ultimii avand un album black metal cu titlul OM, preluat de la unul din romanele auteurului). Stiatzi ca Hitler nu era antisemit si ca ubermensch/untermensch se refereau de fapt la popoare care traiau pe Pamant, respectiv Sub Pamant, cam ca in Heroes of Might and Magic 3? Stiatzi ca UDMR-istii sunt avangarda unei rase invadatoare de extraterestri si ca pe fundul Marii Negre sunt vestigii ale unei civilizatzii mai avansate decat a egiptenilor? Pai de unde sa stitzi voi pe care va inveseleste sa vedetzi o sabie de laser si un elf cu urechi ascutzite.

Dar sa revenim. Catre culmile succeselor este schema logica care te poate transforma din om de nimica intr-un patron fericit cu viatza amenintzata (de opinia a jumatate din romanii care se uita la OTV). Se abordeaza toate problemele de la impotentza la levitatzie si regulile managementului modern, dovedind ca formula fericirii pare infailibila in orice context, ca orice act transcendental ori macar magic. Printre picaturi, Corut Pavel se opreste si asupra operei sale de acu 15 ani, marturisind ca principalul pericol pe care il paste un scriitor SF este sa ramana prizoner al fantasmelor ce i-au iesit din penel si sa piarda aderentza la shoseaua realitatzii. Observatzie absolut corecta, confirma Stephen King.

O sa zicetzi ca v-am tinut atata si nu v-am spus de ce anume ar fi nevoie ca sa fim fericitzi? Nu de multe lucruri: un creion si o hartie si ... FORMULA. Nu o pot dezvalui aici si nici n-ar fi cinstit, domnul Corut a multiplicat cartea asta la pretzul de 15 RON care, conform mesajului de pe coperta, este pretzul unei sticle de votca. Alcoolul va poate binedispune pentru cateva ore, apoi...cumparati acest volum pentru a deveni sanatosi, prosperi, binedispusi si fericiti intreaga viata!

Ma opresc aici deocamdata cu rugamintea sa popositzi cateva clipe cu privirea pe copertele de mai jos. Maestrul poate sa moara oricand si in aceasta perspectiva nu exista moment mai potrivit pentru infiintzarea unui fan club. Rog sa fiu contactat de catre doritori. Sfarsesc pledoaria cu chiar gandurile maestrului, care vorbesc singure si de la sine, fara sa mai trebuiasca rostite:
Cobori Doamne in jos pe Soare, Sa vezi neamul meu, cum moare
Da-ne Doamne o tzara in cer, nu vezi cum romanii pier?
Umiliti si rastigniti si vandutzi pt argintzi.




















9 comments:

Anonymous said...

man, mae farmat cu acest articuol. amintirili ma rascuolesc, meaduc aminte can am pus mana prima uoara pa o carte a maestrului n vremile ntunecate ale anilor 90...sh lumina vechii dacii prezenta n fiece pagina a cartzilor sale m'a salvat.

acu' plang. avem 2-1 la seturi dara oricun creca ne face francejii ca are 2-o la general.

Anonymous said...

guyuglyv;lyhv.;.;gghyfuylhbljy,jhftyfuuyfkujyyv
fucking biatch

Aron Biro said...

daca suntetzi de la OTV sau din anturajul domnului Corutz, va rog sa nu va mai semnatzi cu anonim.

Anonymous said...

Imi place libertatea de expresie. E un drept genial, cel care l-a inventat necesita o statuie. De ce sunt asa incantat? Pai asa poti sa observi cel mai bine persoanele care isi formeaza opinii si critica bazandu-se doar pe supozitii si 3 randuri dintr-o carte (+ o emisiune OTV). Iti respect opinia, nu sunt de acord cu ea, dar am vazut si ineptii mai mari rostite pe aceasta tema. Postul tau e un pamflet care ar fi foarte reusit, daca nu ar fi rau intentionat. Toate bune!

Anonymous said...

Interesant articolul dar foarte subiectivist.

Am o întrebare pentru Aron:
De ce înlocuieşti caracterele româneşti cu grupuri de litere?
Mai multă atenţie la detaliu ar îmbunătăţi calitatea articolului, nu crezi?

Kolaps said...

Vai de viata ta de 'telectual ratat :))).Dupa cum iti arat numele e clar ca esti "fan" Pavel Corut. Am sau n-am dreptate ovreias maghiar?

alex said...

Vereau un numar de telefon sau o nadesa de e-mail de ale Domnului Corut. Ma puteti ajuta?

Anonymous said...

VREAU UN NR. DE TELEFON SAU UN E-MAIL DE-ALE DOMNULUI CORUT. MA POATE AJUTA CINEVA?

Anonymous said...

Trimite-i mesajul telepatic si daca o sa vrea, te va contacta ca el.