Wednesday, January 24, 2007


Resistance is futile
Doctor Who sezon 2: ep.6-13

Ghici cine e mama si tata Borgilor din Star Trek? Old-school cyberpeople, aparutzi in Dr.Who la scurta vreme dupa Dalek. Nu sunt la fel de freaky ridiculous ca un Dalek, dar au consacrat ticul verbal cu Resistance is futile, We shall delete you, you will be upgraded. Ca si Borgii, un cyberman are tendintza sa creada ca e mai destept decat oamenii normali si ca sentimentele sunt o kestie de kkt care la nimeni nu foloseste si trebuie extirpate prin operatzia de Upgrade. Trecutzi prin diferite designuri, in 2006 Cybermanii arata si se poarta ca niste Robocopi. Desi au fost distrusi in mai multe randuri de-a lungul anilor, Doctorul ii regaseste in noul sezon intr-un Univers paralel (episodul Age of steel + Rise of the Cybermen) in care ajunge fara sa vrea si cu mari retzineri. Pt ca oricat de cool ar fi sa calatoresti prin timp si spatziu, trecerea intr-un univers paralel e cu totul alta branza. Cel mai misto e cand hip-hoperul Micky se intalneste cu varianta sa paralela, Ricky, care e un terorist anticapitalist plin de muschi si furie natzionalist-nihilista. Aproape la fel de fun e cand Rose se intalneste cu taica-su cel paralel, care aici nu mai e mort, ci e chiar un magnat fara scrupule caruia nu-i plac copiii, asa ca si-a luat o catzea careia i-a dat numele Rose. Iese iarasi cu bataie si lasere si decimare de populatzie iar Micky se hotaraste sa ramana in universu paralel asa ca scapam de el si romantza intre Doctor si Rose poate sa-si reia cursul firesc. Aparent.

Idiot's Lantern e de atmosfera: anii 50, Doctoru seamana cu Elvis, Rose are o fusta lunga, geaca de motociclista si cordelutza, se asculta rock'n'roll etc. Un crainic TV se dovedeste a fi un extraterestru electric care intra in televizoarele oamenilor si le suge fetzele cu o raza laser. De fapt extraterestrul asta e o bobina pe care un depanator TV posedat de diavol o pune in televizoarele victimelor si planuieste sa cucereasca toata Anglia emitzand laser fatal cu o antena BBC. Nu-s sigur ca am inteles motivatziile monstrului-bobina, dar cred ca nici scenaristul n-a fost prea hotarat. Slabutz.

Lucrurile merg inspre spre rau: episodul dublu Impossible Planet+Satan's Pit plagiaza Event Horizon pana la senzatzia de deja-vu: o nava spatziala cu echipaj e prizoniera pe un asteroid si nu poate scapa din pricina unei gauri negre. Echipajul e posedat si se macelaresc intre ei, pt ca in centrul asteroidului zace Satana legat in lantzuri si se joaca cu sentimentele oamenilor. Rose e cam isterica, in mod clar nu ii este comod scenariul. Doctorul se imbraca in cosmonaut si cerceteaza problema. De bine ar fi ca: avem ocazia sa aflam opinia Time Lordului despre Dumnezeu/religie si vedem o rasa de extraterestri comunisti in salopete si fara liber arbitru. Oricum, episodul e desprins total din tonul general al serialului, incercand sa devina prea serios pentru propriul bine. Probabil audientza o cere. Cine n-a vazut Event Horizon poate fi placut surprins de tensiunea si designul deosebit al episodului.

Love and monsters e un episod in care eroii apar vreo 5 minute, caci contabilii BBC au dat ordin sa se filmeze doua episoade deodata. Nici producatorii nu mai prea au idei, asa ca au organizat un concurs pentru copii cu premiul pentru cel mai oribil monstru care ar putea sa apara intr-un episod Dr. Who. Si uite asa un copil shtirb l-a desenat pe Absorboloff, un tip gras, verde care absoarbe oameni prin simpla atingere. Asa ca BBC a tras un episod pe chestia asta in care Doctorul apare doar pt o lectzie de morala: nu e frumos sa absorbim oameni. Oricum, povestea nu e chiar de lepadat - diversi oameni care s-au intersectat din intamplare cu Doctorul si-au facut bloguri conspiratzioniste in care isi marturisesc experientzele si isi deconspira dovezile adunate. Ca totzi bloggerii care se respecta, acestia organizeaza intalniri la concerte rock si se mai combina la cate un revelion spre regretul ulterior. Oricum, inainte sa traga concluzia ca mai bine ramaneau on-line si nu se vedeau niciodata, vine Absorboloff asta care vrea sa faca pe moderatorul si ii absoarbe pe rand pe sarmanii oameni din care mai raman doar avatarele incastrate pe burta monstrului.

Fear Her e iarasi extrem de serios, Exorcistul in viziunea Marian Ralea. O fetitza posedata de naiba face desene si tot ce deseneaza dispare din realitate si ramane prizonier pe foaia de hartie. Are iz de desen animat si e in mod clar adresat claselor primare, cu toata tensiunea psihologica specifica varstei.

Serialul se salveaza cu un dramatic final de sezon (Army of ghosts + Doomsday), pentru care nu exista grad de comparatzie, decat daca incerc sa imi inchipui Orcii luptandu-se cu cavalerii Jedi in timp ce Prigoana divortzeaza de Bahmutzeanu. Asadar lumea e bantuita de niste fantome pe stil japonez care stau prin casele oamenilor si nu zic nimic. De fapt, institutul Torchwood infiintzat de regina Victoria a deschis o poarta intre dimensiuni si se pare ca fantomele sunt o armata de Cyberpersons din Universul paralel venitzi in Londra sa upgradeze pe totzi englejii cu un aparat de sudura si niste capace de portbagaj. Si cand parea ca n-are cum sa fie mai rau, prin poarta dintre dimensiuni apar 4 Dalek care duc cu ei un frigider. Si daca asta nu e destul de rau, cei 4 Dalek sunt niste fanatici fracmasoni care s-au razvratit chiar si impotriva imparatului Dalek si au fost surghiunitzi in NIMICUL nihilist dintre dimensiuni si universuri. Si daca nici asta nu e destul de rau, frigideru pe care il cara dupa ei este construit dupa tehnologia Time Lord, adica e mai mare pe dinauntru decat se vede dinafara; e atat de mare incat din frigider ies cateva milioane de Dalek care au fost inchisi acolo chiar de Doctor, peste cateva milioane de ani. O tempore, o mores! Iar daca n-am aflat niciodata cine e mai tare dintre Bruce Lee si Van Damme, aflam cel putin ce se intampla cand cerul Londrei e intunecat de o gramada de Dalek urland in cor EXTERMINATE impotriva unei gramezi de Cybermani care amenintza cu Resistance is futile in timp ce oamenii mor radiografiatzi, electrocutatzi, macelaritzi, decimatzi printre blocuri, metrouri si unde i-a mai prins holocaustul. Man, si nu se termina aici, caci capacu se pune cand din universul paralel vine si tata lu Rose cu Micky si o armata de teroristi. Si tatal cel paralel se indragosteste de mama din universul astalalt si sentimentul e reciproc caci alearga unul spre altul cu muzica de telenovela in timp ce toata Anglia e bombardata cu lasere iar Rose este atrasa in NIMICUL nihilistilor dintre dimensiuni sub lacrimile neputincioase ale Doctorului care are impresia ca e sfarsitul lumii. Ori macar al sezonului. Genial. Daca efectele speciale n-ar fi fost imprumutate de la Ed Wood mi-ar fi smuls lacrimi.








No comments: